Grilované sardinky so zelenou zeleninou fotorecept

amelie - fotkaamelie, 25. júna 2015
Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept)
Foto: amelie

Ľahká letná večera s priateľmi či rodinou.

Suroviny

6-12 ks na osobu
Marináda:
 z hroznových jadier (alebo repkový)
 čerstvá
 celá
Čerstvá zelenina:
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Je to veľmi variabilné jedlo: na prílohu jednoducho použite, čo máte radi a máte to práve poruke:-)

    Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Korenín netreba veľa, aby sa nepotlačila chuť jednotlivých potravín.

    Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ryby však musia byť čerstvé.

    Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    So sardinkami je trocha babračka, ale výsledok je skvelý, na osobu treba počítať 6 -12 kusov (podľa hladu, počtu pohárov vína a stavu nálady). Rybičkám rozrežeme brušká a vyberieme vnútornosti,

    Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    odrežeme hlavy a vytiahneme chrbticu smerom od vrchu k chvostu, ide to celkom ľahko.

    Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si marinádu: potlčieme guľôčky horčice a čierneho korenia a rozmiešame so soľou, údenou paprikou, citrónovou šťavou a olejom (nemal by byť výrazný, keďže ide o ryby). Plátky sardiniek poukladáme v jednej vrstve na taniere alebo tácne kožou dole a polejeme marinádou. Uložíme na noc do chladničky. Ryby sa síce marinujú krátko, ale sardinky získajú lepšiu chuť, ak si v marináde poležia dlhšie.

    Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Asi 20 minút pred podávaním si pripravíme prílohu: osvedčili sa mi zelené druhy zeleniny pripravené čo najjednoduchšie, aby vynikla chuť rýb. Mladé strukoviny stačí uvariť v mierne osolenej vode (uvarené bôby nezabudnite stiahnuť z druhej kože), očistenú papriku a avokádo iba pokrájať, šalát potrhať... Nijaká zálievka, každý si môže zeleninu dosoliť či dokoreniť na tanieri podľa vlastnej chuti

    Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým si pripravíme zeleninu na taniere, rozohrejeme planšu, gril alebo veľkú panvicu s troškou oleja a sardinky opečieme z jednej strany. Najlepšie je pripravovať ryby po jednej až dvoch porciách.

    Grilované sardinky so zelenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý dostane zeleninu podľa vlastnej chuti, k tomu pohár dobrého ružového vína a ... niet čo dodať:-)))

Diskusia k receptu

natascha1
Sardinky milujem a robím ich často len tak na masle s citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou. Kupujem ich mrazené, lebo čerstvé v našich končinách nezoženiem. Teším sa z Vášho receptu a určite vyskúšam.
amelie
@isabelle , @ampara , @natascha , @zuzanka , ďakujem za milé komentáre:-))) občas u nás dostať aj chladené sardinky, ale ani mrazené nie sú na zahodenie, dajú sa rozmraziť v chladničke v miske s malým množstvom osolenej vody a potom nechať trochu oschnúť na utierke.
amelie
@isabelle , @ampara , @natascha , @zuzanka , ďakujem za milé komentáre:-))) občas u nás dostať aj chladené sardinky, ale ani mrazené nie sú na zahodenie, dajú sa rozmraziť v chladničke v miske s malým množstvom osolenej vody a potom nechať trochu oschnúť na utierke.
amelie
ospravedlňujem sa za ukecanosť, ale buď mi blbne počítač alebo zase padá internet:-(
slavka2012
Krasny recept, hned by som sa dala pozvat. Predstavte si, ze v Portugalsku sardinky- narodne jedlo - griluju nevypitvane....
radox1
sardinky mam rad,ja ich cistim tak,ze hlavu mierne vykrutim a s nou vytiahnem aj chrbticu,a palcom zbytok vnutornosti pod tec.vodou.sardinke ostane celistvy tvar a lepsie sa s nou potom pracuje.
amelie
...a to som dnes v tržnici objavila noix de Saint Jacques, čisté bez ulít a corails, Sisok...
amelie
Tak vidíš, @radox , spôsobov bude asi viac, ja som videla, ako to robili rybári, nemali tečúcu vodu, rybky hádzali do vedra a všetky vnútornosti čajkám...
kukulienka71
@amelie , to si ma potešila:-) práve na južné pobrežie sa chystáme na dovolenku, len by som rada vedela, aká je situácia s utečencami. Skús mi napísať, prosím, TS, ak vieš niečo bližšie. Ďakujem.
2010
Pekne, dakujem za inspiraciu, buduci tyzden idem na trh a bude sa grilovat -:)
jajamala
Ja som ten recept dnes vyskusala. Bola to neskutocna mnamka. Nemala som ale cerstve sardinky, kupila som Eva sardinky, ktore mame velmi radi a aj takto bol recept spickovy.
amelie
@2010 , ty ten jednoduchý recept určite vyšperkuješ:-) @jajamala , ďakujem za odozvu, som rada, že vám chutilo:-)))
slavka2012
@amelie , nie su presne take ako tvojr. Jedia sa tak, ze sa obje maso a zostane chrbtica s brusnou dutinou. Robia to z cerstvych prave vylovenych sardiniek.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia