Grilované kuracie krídelká

marienka44 - fotkamarienka44, 10. mája 2018

Včera som videla prípravu tohto receptu na kanáli Mnam. Dnes som to vyskúšala.

10 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

ľubovoľný počet
asi 200 ml
z 1 citróna
štipka




Postup

  1. 1

    Ja som použila na skúšku len 4 ks krídel. Tá pani kuchárka zdôrazňovala, že treba ponechať všetky 3 časti krídla, konce neodrezávať. Nasolené a s ČMK okorenené krídla som nechala chvíľu postáť a potom som ich potrela silikónovým štetcom zmesou oleja, citrónovej šťavy a sušeného šafranu. Ten dodá jedlu peknú farbu. Snažíme sa potierať tak, aby na každom kúsku boli aj lístočky šafránu. Poukladala som ich na smaltovaný plech určený na grilovanie.

  2. 2

    Plech s mriežkami mám ešte zo starého plynového sporáka. Ten som položila na hlboký plech, takže prebytočný olej kvapkal do záchytného plechu. Tá pani kuchárka mala drôtenú mriežku iného typu. Najprv som krídelká piekla za občasného potierania a otáčania pri 200 °C, Na záver som zapla na sporáku na pár minút gril.funkciu. Tu je foto toho grilovacieho plechu:

    Grilované kuracie krídelká - obrázok 2
  3. 3

    A môžeme obhrýzať pri sledovaní hokeja. :-) K tomu zeleninový šalát podľa vlastnej chuti.

Diskusia k receptu

mijaita
Máš na mysli opravdový šafran? Čemu říkáš štipka? A ta je na tech kridylkach chutově patrná? Je to otazka, není to ironie!
marienka44
@Mijaita (10.5.2018 23:12)

Áno, opravdivý šafrán, dcéra mi ho s inými orientálnymi koreninami doniesla z Tunisu.
Štipka je asi 2x medzi prsty. Chuť necítiť, šafrán je len na farbu. Tak to povedala v TV tá kuchárka. Obyčajne sa dáva aj do hovädzej polievky z toho istého dôvodu. Niekto dáva do marinády med, aby sa docielila pekná farba, tu je nato šafrán. :-)
haji
Křidýlka, k hokeju - no to je komfort! Jen u toho dnešního hokeja by to mohlo být životu nebezpečné. Určitě lepšie ako brambůrky. Pěkný a jednoduchý recept. Díky, Marienka!
1x ywett
mijaita
@Marienka ptam se hlavne proto, ze máš zkusenost a na netu pisi tohle - v kuchyni se používá hlavně na obarvení pokrmů, od omáček přes polévky až po mléčné výrobky. V Asii se s jeho pomocí připravují aromatizované rýžové speciality nebo dary moře, ve Španělsku paella, v Itálii milánské rizoto a ve Francii rybí polévka bouillabaise. Šafrán má nahořklou až jemně pikantní chuť. Dobře se doplňuje s česnekem, bazalkou nebo rozmarýnem. Můžete jím obarvit máslo, sýry,omáčky či těsta.
_____________________ mam safran doma, musim konecne vyzkouset. Bezne do ryze pouzivam svetlici barvirskou, ktera samozrejne nebarvi a na obarveni opravdické mam doma achiote, viz link.
Safran tedy vyzkousim co nejdriv do nejakeho vyvaru, v nem bych tu chut mela zaregistrovat.
DEKUJI TI!
marienka44
@Mijaita (11.5.2018 09:04)

Pri príprave marinády v TV najprv pridala šafrán do oleja a miešala, aby sa dobre farbivo uvolnilo. Az potom pridala citr.šťavu. Tá staršia pani v TV má veľa dobrých receptov a vedie kurz varenia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia