Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. októbra 2013
Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept)
Foto: sracz

Svoje meniny oslavujem, vo všetkej úcte a počestnosti, so svojim slávnym patrónom a ochrancom sv. Františkom! Tentoraz som mal šťastie a „zviezol“ som sa Zobraziť celý popisSvoje meniny oslavujem, vo všetkej úcte a počestnosti, so svojim slávnym patrónom a ochrancom sv. Františkom! Tentoraz som mal šťastie a „zviezol“ som sa na šikovnosti rúk a umu mojej krajšej ½! Jej úspešne liečený pacient, vášnivý poľovník, bol na love vo Wyoming_u a z vďaky ju obdaroval sviečkovicou z antilopy! A keďže v našej domácnosti „vládnem“ JA, teda aspoň vareškou, „zmajstroval“ som z nej po mojom túto špecialitu, ako „posledný hryz“, ku ktorej sme popíjali výborné rumunské červené!

2
porcie
30 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

380 g
1 PL
podľa potreby
podľa potreby
450 - 500 g
1 PL
2 PL
2 PL
à ½ ks
1 ks
1 ks
1 ČL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
5 - 6 PL
2 - 3 strúčiky
1 PL
2 - 3 PL (cranberries)
1 ks
2 - 3 PL
3 - 4 vetvičky (na ozdobenie)




Postup

  1. 1

    1.) … ešte skontrolujem, či mám všetko pripravené a môžem začať!

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dôkladne odblanenú sviečkovú z atilopy (Wyoming Antelope Loin) som poumýval, osušil, rozrezal na polovice, jemne „pomazal“ olivovým olejom so sušenými dubákmi (mal som už kúpenú 250 ml fľašu, ale spravidla, keď robím jedlá s „divinou“, alebo na poľovnícky spôsob, si týždeň vopred zoberiem 330 ml zavárací pohár s dobrým skrutkovacím uzáverom, na dno uložím hrsť sušených húb „mix“ a zalejem ich bársakým olejom a tak mám dvojaký osoh: voňavý stolový olej a mäkké sušené huby, trebárs do rizota), osolil a okorenil čerstvo mletým jalovcom a čiernym korením; uložené na tanieri počkajú na poradie

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dôkladne dočistenú, umytú a osušenú kuraciu pečeň som v druhom tanieri zmiešal s kopcovitou PL liptovskej plnotučnej horčice a odložil vedľa taniera so sviečkovou (mimochodom na tento rcp je možné použiť aj iný druh mäsa); pokrájal som na úhľadné kúsky po ½ červenej, zelenej a žltej papriky, olúpané jablko na „mesiačiky“, podobne červenú cibuľu; namočil sušené brusnice a očistil 4 strúčiky cesnaku; potom to už išlo všetko raz_naraz:

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na veľkú panvicu som položil dve kopcovité PL bravčovej masti, pridal 2 PL slnečnicového oleja a keď získali tú správnu prevádzkovú teplotu, orestoval som na tejto horúcej „emulzii“ 10 mm pásiky paprík

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    keď sa papriky „opálili“, pridal som k nim pokrájané kúsky jablka a nechal ich

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    skaramelizovať; takto vyzerajú v červenohnedom prevedení; nadišla chvíľa aj pre koreniny v poradí: paprika pálivá mletá, ďumbier (zázvor) mletý, MČK, ktoré som jemne premiešal so základom a

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    priložil na tenšie „mesiačiky“ pokrájanú červenú cibuľu, premiešaĺ a nechal zo 2÷3´ porestovať

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom zalial 6 PL dobrého červeného vína, „prilisoval“ 4 strúčiky cesnaku a nechal vino odpariť

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do servírovania chýba už len necelých 10´, tak na suchej panvici som opražil lupienky mandlí

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na pripravený základ som uložil „odpočinutú“ kuraciu pečeň, opatrne (aby som nepolámal kúsky jablka) premiešal, časomieru nastavil na 4´ a

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na grilovaciu panvicu uložil kúsky sviečkovice s vôňou jalovca a čierneho korenia

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    po 4´ som ich otočil, na priebežne restovanú pečeň uložil scedené brusnice, hoblinky čerstvého masla a soľ; po premiešamí som dorestoval a dogriloval druhé 4´; všetko pokračovalo tip_top a mohol som prestierať

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na veľký plytký tanier som rozložil čerstvý pokrájaný „Romain“ šalát, grilovanú sviečkovú pečienku (do zárezov, ako „posledný hryz“, som vložil lístočky čerstvej petržlenovej vňate), po bokoch kúsky restovanej kuracej pečene so šťavnatým voňavým základom, posypal „melírovanými“ mandľovými lupienkami a ozdobil vetvičkou petržlenovej vňate

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    no a na mojej slávnostne prestretej „meninovskej“ tabuli to potom vyzeralo takto, prípitok bol s „56_tkou“ drienkovice z Turne nad Bodvou a popíjali sme „zvyšok“ rumunského Cabernet Sauvignon (2007)

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    našemu pilnému „webmaster“ @tomas som pred časom poslal návrh na „Dekrét Rádu rytierov, milovníkov a ctiteľov kelu“ na posúdenie a dnes si ho dovoľujem predstaviť aj Vám!

    Grilovaná pečienka s restovanou pečeňou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

askadaniela
@sracz , k antilope sa zrejme nedostanem :D, ale tá pečienka...! mám dilemu, kam si rcp v kk uložiť - je v ňom veľa inšpirácií a podnetov aj na tri kolonky :-). Určite neostane zabudnutý hlboko v útrobách pc pamäte, zapadnutý prachom :-). Dubáčiky v oleji urobím hneď ráno. Asi mi neostane iné, len si vytvoriť špeci kolonku s názvom Sracz. Ďakujem Ti veľmi pekne :-)
hubata
@sracz - ešte popíš ako chutí antilopa, je to mäso podobné skôr hovädziemu?
pusta
milý@sracz , dokonalý recept na divinu, s kavalkádou chutí, farieb a harmonicky zladených ingrediencií s možnosťou použitia i na iné mäsíčko. dôsledne spracované , nádherne zdokumentované a s obrovskou láskou uvarené - si majster nad majstrov.
palec hore a klobúk dolu :-)))
papaníčko hodné tvojho sviatku i 5*****
pusta
milý@sracz - ferikém drágám,ešte by som sa spýtala niečo.
o mäsku antilopy som čítala, že je pomerne tuhé a vyžaduje pomerne dlhú úpravu. sviečkovej sa to zrejme netýka, čo je dané kvalitou mäsa, pácovaním a dostatočným zrením...
prosím, ak vieš niečo viac o tom, mohol by si pre mňa doplniť? :-)
dakujem.
radost
tak toto je pre mňa jedlo nedostižné...
zato si dnes doprajem dovôle-asi posledné-slivkové gule...:-)
radost
do kelu..!!
zabudla som pochváliť diplom pre kelových rytierov..:-)
akotak
Zaujímavé spracovanie mäsa, vidno obrovskú fantáziu a radosť z varenia )
paploska
skvelý recept :-), keď sa však pozriem z okna vidím len srnky, žiadna antilopa. ale vyzerá to skvele, aj keď si nedostupne :-)
zinnajdha
...asi nie, stehno je tvrdé mäso, a sviečkovicu z jeleňa nemám...
vietnamka
Sracz Ty si naozaj super chlap, ale nelezie Ti už na nervy tá hysterická exaltovanosť pani Pusty ? Čakám kedy pani upadne do mdlôb. A vinšujem Ti k sviatku.
K tomu receptíku - mne sa zdá, že je to presýtené rôznymi chuťami. Nič v zlom, ale proti tomu mäsku útočí všetko. Je pravda že netuším ako chutí antilopa, ale k hovädziemu by som toto všetko nedávala, pretože chuť by mi zanikla. No ale ja som to nevarila, takže môžem povedať názor bez praktickej skúsenosti s antilopou.
redakcia
@vietnamka prečo by mala liezť na nervy pochvala od používateľky @pusta v komentároch? veď to pekne napísala, asi sa jej recept páčil.
vietnamka
Redakcia - je nejaký dôvod, prečo by som sa ho nemohla na to opýtať? Alebo ste sa rozhodli cenzurovať všetko, čo sa týka tej pani?
Až tak ďaleko ste došli pri tejto osobe?
redakcia
@vietnamka , vôbec necenzúrujeme reakcie týkajúce sa užívateľky @pusta. Len nám nie je po vôli, ak sa niekto vyjadruje slovami, ktoré ste použili vo svojom komentári o 15:04.
vietnamka
Redakcia...bohužiaľ neviem to napísať inak a tým, že budete podporovať pani v tomto kurze, tak tu bude stále menej a menej ľudí, čo budú schopní udržiavať úroveň Varechy spred odchodu adminky Sandry. Jej odchodom zmizla z Varechy akási aristokratičnosť, kultivovanosť , prímes väčšieho sveta. Teraz sa tu presadzuje zväčša len pozérstvo, bublina, fanfarónstvo. Môže kráľ tvrdiť 100x , že má oblečené krásne šaty, aj tak je len žalostne nahý. Nemrzí Vás to v redakcii? Ani trochu? A prepáčte , máte mať posledné slovo, nech je akékoľvek, ale reagovať už nebudem.
Sracz, chlape , ty tiež prepáč, nechcela som Ti pokaziť receptíkovú duskusiu, ale predpokladám, že to aj tak vymažú. Dovolila som si teda asi dosť.
salinka
Keď sa pozriem na to množstvo surovín a postup, vôbec sa mi nechce veriť, že sa to stihnúť za 38 minút:-) Si skrátka kúzelník v kuchyni! Rada by som túto dobtotu degustovala:-))
izabella929
sracz..tak zase si pridal úplne skvelý a chutný recept.-) vyzerá to báječne a verím,že chuť je famózna...)
redakcia
@vietnamka , snažíme sa udržiavať nielen kvalitu Varechy, ale aj pravidlá slušnosti. V komentároch k tomuto receptu @pusta nepovedala nič zlé, len ho pochválila a vôbec nemáme pocit, že @pusta - konkrétne v tomto prípade - píše nejako hystericky exaltovane, preto sme reagovali. Samozrejme, môžete mať svoj názor na úroveň Varechy a je nám ľúto, že je takýto. My obsah komentárov jednotlivých užívateľov nemôžeme ovplyvniť a to, že nie sú kultivované, ale skôr pozérske, je Váš pohľad na vec. Chceme do diskusii zasahovať čo najmenej, snažíme sa o objektivitu a o to, aby si každý - vrámci hraníc slušného správania - vyjadril svoj názor.
eviana
Milý náš @sracz , teeeeda máš môj neskonalý obdiv, famózne si navaril, ako vždy, dýchať som chvíľami prestávala od úžasu čo Ty v kuchyni dokážeš. Síce som antilopu nejedla a obávam sa, že ani nebudem, musím uznať, že je to krásne jedlo, bez debaty maximálny počet hviezd odo mňa máš. A ešte musím poďakovať za tip na hubový olej - idem hneď do toho, geniálny nápad :)
A „Dekrét Rádu rytierov, milovníkov a ctiteľov kelu“ si vyšperkoval úžasným spôsobom... klobúk dolu, pán umelec všestranný :)
sracz
Veľmi pekne Ti ďakujem aj ja, milá @askadaniela a som naozaj rád, že si aj tento môj rcp pochopila ako inšpiráciu!

No ciao_ko kočka @hubata kamarátka milá; antilopa chutí asi ako naša srňačina; ja, ó pardón, MY, sme dostali iba jej sviečkovú a tá nemala viac ako 500 g! Chutila jemne, krehko, asi bola tohotoročná!

Ďakujem Ti @pusta milá za koment i za vysokú mienku o mne a mojich, ehmmm, kuchárskych kvalitách! Čo sa týka mäsa antilopy, ako som už som odpovedal @hubata určite by som ju pripravoval ako bársktorú „divinu“ aj u nás doma. Základ by tvorilo moridlo či pác s prevahou citrónovej šťavy, alebo jablčného octu, to na zvláčnenie!

Náhodou, gule mám aj ja, rád, milá @radost a dokonca čoskoro prispejem mojim rcp! … a prečo by malo byť toto jedlo, alebo aspoň jeho príprava, pre Teba nedostižné!?! Veď na tento spôsob možeš pripraviť aj jeleňa, muflóna, či daniela, …! Som poctený Tvojim názorom na môj návrh dekrétu pre „kelových rytierov“! Ďakujem!


Prečo tak „porazenecky“ a stroho, milá @micanela použi môj rcp ako „štartovací blok“ a ugriluj, alebo upeč, kurča a potom ho servíruj s restovanou bravčovou pečeňou! Ale za reakciu Ti moje ďakujem po zásluhe patrí!

Vďaka @akotak za posúdenie a vítaj na Varecha.sk; som zvedavý aj na Tvoju „varešku“!

… ako už v odpovediach na komenty @pusta @radost @micanela a možno aj v niektorej z nasledujúcich, @paploska milá, uznaj, prosím, že to nemusí byť len a iba mäso antilopy, s ktorým sa dá v kuchyni „čarovať“!!! Poznajúc Tvoju „paličku dobrej víly“ kuchárky, Ty si už dokážeš naozaj chutne poradiť!

Nuž tak upečieš jelenie stehno milá @zinnajdha len ho musíš dobre namoriť! … čo tak ho na týždeň „utopiť“ v dobrom čiernom pive, uložiť do chladničky, potom pivo vyliať do odpadu a pokračovať „à la classic“ a na nedeľňalší obed podávať s restovanou pečeňou z domáceho králika?

Srdečne pozdravujem a krásne dni želám aj ja Tebe, vážená a milá @vietnamka si naozaj pozorná a ja Ti veľmi pekne ďakujem k úprimnému vinšu! Presýtenosť chutí? To je vec názoru a zvyklostí v tej ktorej, zvlášť domácej kuchyni! Soľ, MČK a červená mletá paprika sú základom aj každej slovenskej kuchyne, jalovec_borievku si divina vyžaduje a ďumbier pomáha dobrému tráveniu, čo ja ako „povredár“ naozaj potrebujem! Ale nič Ti nebráni v tom, aby si si svoj „akord“ korenín "naladila" podľa seba a Tvojej domácnosti!

Redakcii našej Varecha.sk veľmi pekne ďakujem za popularizáciu mojeho návrhu na „Diplom Rádu rytierov, milovníkov a ctiteľov kelu“!!!

Ale dá, všetko sa dá a ide, ak si to dokážeš zorganizovať, pripraviť, doslova zoptimalizovať, milá @salinka ako so surovinami, tak aj s časom! … a to som už nechcel preháňať, zo skromnosti mne do vienka danej -:))), s konštatovaním, že v tom čase prípravy je zarátaná aj doba na umytie a odloženie použitého riadu a pomôcok! S rumencom na oboch lícach si vychutnávam aj Tvoju vysoko kladnú mienku na moju „maličkosť“! Ďakujem!

Ďakujem aj ja Tebe, milá @izabella929 za komentík! Chuť tejto zvláštnej delikatesy bola naozaj výborná, pre mňa aj nová. Technológiu tohoto rcp v budúcnosti použijem aj v kombinácii s inými druhmi mäsa!

Pri všetkej skromnosti, milá @eviana nebolo to až take ťažké, ako by sa mohlo zdať! Trochu fantázie, opora v skúsenostiach, ale hlavne máš pre koho variť! … s láskou! … s obdivom! … s uznaním! To všetko už mám, po viac ako tretine storočia! Preto mám aj z tejto mojej activity radosť a dobrý pocit z vykonanej práce! Ďakujem za poďakovanie aj ja Tebe, ako aj za hodnotenie navrhovaného diplomu! Maj krásne, usmievavé a úspešné dni, samozrejme že aj noci! -:)))
kimlo
Feri máš 5*, parádne jedlo a krásne naservírované...
pusta
drahá@vietnamka , až teraz som čítala tvoj koment na moju adresu zo dňa 12.10,2013.
len pre tvoje info: @sracz a ja sme už dávno dobrými priateľmi aj mimo varecha.sk. ako komentuje on moje recepty a ako komentujem ja jeho recepty, to nie je vôbec tvoja starosť. :-)
ako vidíš, jemu to neprekáža, ani ti natvoju"hysterickú"otázku o mne vôbec neodpovedal, lebo ťa do toho naozaj nič nie je :-)))))
je úplne tvoja vec, že ty mňa nemusíš, aj tak nemáš žiadne právo svojou nevychovanosťou mu pokaziť krásne komenty k jeho úžasnému receptu.
dakujem za pochopenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia