Grilovaná panenka plnená sušenými slivkami

sjuz - fotkasjuz, 8. januára 2011
Grilovaná panenka plnená sušenými slivkami
Foto: sjuz

Keďže má dnes môj manžel narodeniny, rozhodla som sa mu pripraviť niečo fajnové:)

15 minút
príprava
15/20gril minút
na 180 °C

Suroviny

  vcelku
cca 20 ks
 prerastená
2-3 strúčiky
 menšia
 -hustý
 klasické




Postup

  1. 1

    Panenku pozdĺžne nakrojíme tak, aby vznikol po celej dĺžke otvor, ktorý budeme plniť.

  2. 2

    Nakrájame na drobno cibuľu, slaninku na maličké kocôčky, slivky na menšie kúsky.Na masle s troškou olivového oleja osmažíme, kým slaninka nie je skoro chrumkavá. Pridáme lyžicu slivkového lekváru, trošku červeného vína, a štipku mletej škorice. osolíme a okoreníme. Za stáleho premiešavania prehrejeme na hladkú masu - resp. hustejšiu omáčku.

  3. 3

    Panenku naplníme slivkovou zmesou, a zviažeme tak, aby plnka nevytiekla. Panenku osolíme a okoreníme zo všetkých strán.

  4. 4

    Na panvicu dáme maslo a trochu oleja, rozohrejeme a vložíme opatrne panenku rozkrojenou časťou smerom hore. Opatrne obraciame a opekáme zo všetkých strán cca 3-4 minúty. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 st. C, a do už vyhriatej vložíme na pekáči panenku. Pečieme 15 minút. Potom panenku potrieme medom rozpusteným v teplej vode, a zagrilujeme cca 5 minút.

  5. 5

    Do výpeku, ktorý zostal v panvici pridáme ešte maslo, lyžicu slivkového džemu, červené víno a prevaríme. Podľa chuti osolíme, okoreníme, môžeme zahustiť trochou múky.

  6. 6

    Hotové mäso necháme 15-20 minút postáť pri izbovej teplote, odstránime niť, a nakrájame na plátky. Podávame poliatu šťavou, a s prílohou podľa chuti.

Diskusia k receptu

jerica
Veľké gratulujem k narodkám : manželovi:-))
honestka
@Sjuz : ponukam moju skusenost: panenku nerezem- staci do prostriedku urobit dieru s drevenou vareckou a potom plnit cim chces, pretoze objem sa pekne povoli, ja tak plnim s klobasou sviezou alebo aj udenou. tak isto sa da krasne naplnit mletym masom ked sa pouzije trubicka ( tak ako sa plnia klobasy), zmesti sa do nej aj pol kg masa- ale pre jednu panenku je to vela umyvania.
honestka
oh a samozrejme, vyborny napad- bravcovina a slivky su mnamky. Pozdravujem a dufam, ze koleno je uz v pokoji.
alexdidi
Výborný recept...a @honestka ma predbehla, tiež plním panenku sušenými slivkami rovnako pomocou varešky...
sjuz
jerica - vďaka, odovzdám:)
honestka - ďakujem za nápad:), určite nabudúce urobím tak, to narezanie sa mi veĺmi nepáčilo, skúsim vareškou. Ja som mala panenku trochu zmrazenú, a dosť som sa ponáhľala, ale viem si predstaviť, že keď bude úplne mäkká, pôjde to ľahko.
koleno bolí, som ako moja babka, ktorá chodí po jednom schode a pri každom zjojkne:))
tinca
@sjuz v prvom rade, všetko dobré k narodeninám tvojmu pozornému a excelentnému manželovi, ja plním ako @honestka ,robím aj tvoju verziu podobnú. Mám v talóne jeden výborný rcp, možno pridám aj v týždni :-)
A čo máš s kolenom??
sjuz
tinca - ďakujem, odovzdám:), ja sa už teším na honestkine tipy čím plniť panenku, dobrý nápad tá klobáska surová, pači sa mi. No, boli sme na lyžovačke, v piatok sme sa vrátili, ale posledné dva dni som už nemohla lyžovať, lebo mi nejako odišlo koleno...:) - no čo už:)
Chystám sa k nejakému ortopédovi, lebo manžel už hľadá ďaľšiu lyžovačku na Veľkú noc...:), dúfam, že tam nebudem len na varenie:)))
akotak
Jednoduché krásne jedlo. Až na tú nasekanú petržlenovú vňať niet čo vytknúť, tá je tam akosi naviac.
reneek
urobila som dnes na veceru so zemiakovym pyre. mnam :-) chutilo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia