Grilážky

evusik - fotkaevusik, 18. marca 2010
Grilážky
Foto: evusik

Recept na tieto nepečené plnené oplatky priniesla naša dcéra a ona ich aj vždy robila. Včera sme ich prvý krát robili len my dvaja Zobraziť celý popisRecept na tieto nepečené plnené oplatky priniesla naša dcéra a ona ich aj vždy robila. Včera sme ich prvý krát robili len my dvaja (ja + manžel) pretože toto je recept, ktorý sa lepšie robí dvom.

5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
1 ks
100 g
100 g
200 g




Postup

  1. 1

    Kryštálový cukor upražíme na karamel, použijeme vyšší hrniec, do ešte horúceho karamelu pridáme konzervu sladeného mlieka (pozor kypí) rýchlo miešame. Tu nastupuje pomocník, jeden rýchlo mieša, druhý leje, pretože to fakt kypí. Môžeme nachvíľu odstaviť, dobre premiešať a znova dať na mierny oheň. Keď sme dobre zamiešali Salko a vyškrabkali dočista konzervu, chvíľu ešte prehrievame, potom odstavíme, pridáme maslo a tuk a do hladka vymiešame. Pridáme orechy.

  2. 2

    Tortové oplátky naplníme, zaťažíme a odložíme do chladničky. Toto množsto vystačí na jeden balík tortových, obdĺžnikových oplatiek, ja naplním najprv jednu polovicu a potom druhú polovicu zvlášť, je ich tak viac a nie sú také vysoké.

  3. 3

    Na druhý deň nakrájame na kocky alebo na trojuholníky, môžeme namáčať v čokoládovej poleve

Diskusia k receptu

sjuz
Mňam, toto ľúbime. Robievam na Vianoce - presne takto:)
cokomilka
mam rada grilážky. ešte aj s čokoládovou polevou. dám si to do zbierky.
frezia68
Evušik,presne tak robím,ešte aj oplátky rozdeľujem ako Ty-fajné.
evusik
odvážený cukor si dáš do hrnca a za stáleho miešania do rozpustíš, získaš tak tmavý polotekutý sirup, treba dávať pozor aby ti neprihorel
marca
Dobrý recept , urobm na Veľkú noc.
jarco
Krásna fotka, @evusik
A grilážky sú jedne z amála domácich zákuskov, ktoré môžem vždy a všade :-)
1956
Vypadajú veľmi pekné a úhľadné, tak verím, že budú aj také výborné.Nikdy sa mi dobre nevydarili a keď som karamelizovala cukor,tak ostal v hrčkách.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
1956-nemohli sa ti urobiť hrčky, keď sa roztopí. Ešte si ho mala nechať roztopiť. Ja robím bez miešania, pozvoľne nie na veľmi silnej platni alebo ohni sa pomaly roztopí a až potom rozmiešam Tuk pridávam roztopený. Orechy sú vynikajúce aj posekané pre tých hlavne , ktorí majú dobré zuby.
Inak je suprový zákusok.
1x evusik
tinca
Pripájam sa k Jarcovi, krásne fotto,aj ja ich robím, len nakoniec polky máčam v čokoláde. Ja mám recept len s herou ,bez cery. Možno lepšie s ňou tuhnú, vyskúšam a ukladám do KK. Díky Evusík!!
makovicka
ja robím tak, že dám polovicu náplne na 1 oblátku, druhou prikryjem, pokrájam na 3 pásy po dľžke, potom na 1,5cm hranolky, sú asi 1,5cm vysoké, a druhú polovicu na ďalšiu 1 oblátku... omáčam zošikma v čokoláde, máme ich tiež radi,
TIP :orechy
dám do sáčka, pogúlam válkom, rozdrvia sa a nemusím ich pracne sekať.
marika33
superrr, naozaj bez grilažky si Vianoce nevieme predstavit , a receptik mam aj ja doma podobny ,len plnim iba 2 oblatky a viac karamelu
marika33
tento receptik som mala aj ja doma, a nemohla som ho najst, som rada,že sa tu taky našiel, zajtra si ho idme urobit , rovno z 2davok
svetluskkaa
robila som ich teraz na Vianoce,boli dobré,len ked som robila karamel,tak zostali mi aj z karamelu hrudky.Precedila som to a bolo dobre,ale rada by som vedela koľko sa dáva oleja na ten karamel alebo kde som urobila chybu ked mi zostali tie hrudky.Inak boli veľmi dobré. Dakujem
evusik
@svetluskkaa neviem kde si spravila chybu ale do karamelu sa olej nedáva. Cukor dáš na mierny oheň rozpustiť až ti zostane hnedá sirupovitá kašička do ktorej pridáš Salko a ďalej tak ako sa píše v recepte :-)
marienka44
@Evusik ,dnes som ich robila, ale ja davam len maslo, Ceru nie. Taky mam recept dlhe roky. Kryst. cukor pred skaramelizovaním treba vzdy pokropit studenou vodou. neviem preco, ale asi aby bol karamel rovnomerny.
tatty
Neskúšali ste niektorá namiesto Hery dať maslo? Myslíte, že by to stuhlo?
evusik
@tatty o pár riadkov hore výš píše @marienka44 že dáva maslo a robí tak už roky, takže určite to ide... nech sa ti darí :-)
medulienka122
@evusik , mala som ešte od sviatkov tortové oblátky, vybrala som si tvoj recept. Ani sa nepýtaj - podarili sa, ale som si pri tom zopakovala anatómiu človeka...:-))). Pomoc som nemala, všetko rýchlo,rýchlo, aj tak mi trochu prihorel spodok. Horko-ťažko som ich vykydla na oblátky, teraz sa chladia ,zaťažené , uvidím, či budú jedlé:-). Keď sa zajtra neozvem, tak viete všetci, na čom som:-)
evusik
@medulienka122 dúfam, že to v zdraví prežiješ :-) je pravda, že tento recept sa lepšie robí dvom, ale ty si to zvládla sama a ja len dúfam, že ti budú chutiť, môj muž sa ide za nimi utĺcť a môžem mať napečené neviem aké fajnovosti, on len grilážky a vždy sa pojedia prvé :-)
dodo46
@medulienka122
Držíme ti palce - budú jedlé aj s prihoreným spodkom. Nemáš tam Éčka,
farbivá, dusičnany , tak to musí byť výborné.
dodo46
@evusik
máš ich super vydarené . Tú misku by som momentálne zhltol.
Krásne ich máš aj narezané. Mne takéto veci praskajú.
evusik
@dodo46 chce to dobrý, ostrý nôž.... veru aj ja by som si dala... len kto spraví ?
medulienka122
@evusik ,@dodo46 , ďakujem že mi veríte, že to prežijem:-), ešte zajtra ma čaká krájanie, škoda, že nemám dvere na kuchyni, aby nebolo počuť, čo pri tom budem hundrať,xi
hrcmajster
hm, dala som tam asi pol kila toho krystaloveho cukru upalit na karamel, lebo som kupila kondenzovane mlieko, ale nesladene z lidla to pilos, potom celu heru a orechov furu, ale som to nasekala...hm, mozno keby tie orechy boli predsa len pomlete..nabuduce ich nasekam az na prach;))
evusik
@hrcmajster v tých orechoch to určite nie je, tento recept funguje s orechmi, bez orechov, pomleté, posekané - zmení to akurát vzhľad a chuť... ale to nesladené Salko by mohlo byť na príčine, nesladené sme ešte do grilážiek nepoužili... prajem ti aby sa ti nabudúce podarili :-)
hrcmajster
:))) sak aj tieto su podarene:))) troska tecu, ale chutia super:))) hm a ako dlho sa to teda ma varit?lebo ja som to len tak 10min povarila...az teraz vidim, ze tam je 30min tepelna uprava...tak 30min to treba nechat varit? dakujem:)
medulienka122
@hrcmajster , hádam, sa @evusik nenahnevá, ja som si ten recept vylepšila tak, že som kúpila už hotové Salko karamelizované, vtedy odpadá pálenie cukru, a do roztopenej Cery som zamiešala orechy a Salko, bolo to dosť husté, vôbec netieklo
evusik
@hrcmajster tých 30 minút je myslené spolu aj s upálením karamelu, už keď tam dáš Salko už sa to dlho nevarí... sprav tak ako ti radí @medulienka122 kúp karamelové Salko a máš to hotové raz dva...
@medulienka122 čo by som sa hnevala veď si dobre poradila... ja som už grilážky nerobila tak dlho a aj tak ich vždy robí dcéra, že som celkom zabudla na karamelové Salko...
hrcmajster
medulienka122 a evusik:) dakujem..skusim to pozhanat...este som nevidela karamelizovane salko..ale popytam sa:)
hrcmajster
tak, pokus cislo 2:) to karamelizovane salko je rada na nezaplatenie;) este mi aj zostalo na vylizovanie:)) evusik a to maslo ste tam dali roztopene, ci len makke?zostali mi tam minihrcky hery, lebo po hodine miesania som to uz vzdala:)) ale chuti to bajecne:)) oplatky naplnene, idem vylizovat:)))
evusik
@hrcmajster prepáč, že odpisujem tak neskoro, ale nezobrazovalo mi komentáre až teraz som prišla na chybu... s tými hrčkami sa to stalo aj nám a myslím, že to je tým keď je príliš studené maslo, takže použiť zmäknuté, ale možno je to v niečom inom :-) no a my sme mali hrčky cukru, nie masla tak neviem... ale na chuti to neubralo... neboj, keď ich budeš robiť tretí štvrtýkrát už budú dokonalé :-) chce to prax...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia