Griláže fotorecept

effka - bez fotkyeffka, 19. januára 2015
Griláže (fotorecept)
Foto: effka

Tento koláčik patrí medzi moje najobľúbenejšie. Dlho som nevedela nikde nájsť recept no v tom som si spomenula, že to niekedy robievala moja teta. Zobraziť celý popisTento koláčik patrí medzi moje najobľúbenejšie. Dlho som nevedela nikde nájsť recept no v tom som si spomenula, že to niekedy robievala moja teta. Naučila sa to od svojej maminy a teraz som tento recept vyskúšala urobiť aj ja so sestrou. Netreba sa báť nie je to vôbec zložité. Hotová fajnotka.

Suroviny

4 ks
200 g
250 g




Postup

  1. 1

    Na panvicu si dáme 2 PL kryštálového cukru a necháme skaramelizovať do zlatohneda a od oka pridáme pomleté orechy.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vznikne nám skaramelizovaná masa s orechami.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zoberieme si dosku, ktorú budeme stále namáčať studenou vodou. Musí byť mokrá inak sa nám táto masa na ňu nalepí. Na dosku si rozdelíme hotovú masu a necháme ju trošku stuhnúť (dáku pol minútku) no nie priveľmi inak sa nám bude lámať. Záleží od každého aké veľké bude robiť griláže a podľa toho rozdeľujte túto masu. Mne vyšli naraz cca 4ks.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď nám to trošku stuhlo zoberieme si stredne veľkú varešku, ktorú si tiež musíme stále namáčať do studenej vody, aby sa nám nelepila. Na varešku budeme natáčať jemne stuhnuté cesto, aby nám vznikli rúrky.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podľa toho koľko si ich chcete narobiť si budete postupne karamelizovať cukor. Vzniknú takétu rúrky.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnku si budeme robiť zo 4 vajíčok, 200g práškového cukru a 250g masla. Toto množstvo je cca na 60 ks ale záleží to od veľkosti. Plnka: dáme si do hrnca 4 celé vajíčka a 200g práškového cukru. Toto budeme šľahať nad parou.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Musíte to poriadne vyšľahať až do tuhej peny. Medzitým si treba dať roztopiť maslo a dať ho vychladnúť úplne, aby sa to potom nezhrčkavelo.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Postupne si budeme po lyžiciach pridávať do roztopeného a vychladnutého masla túto penu a zároveň budeme ďalej pomaly vo väčšej mise šľahať. Nakoniec keď tam už pridáme všetku penu vznikne nám tuhá plnka.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Touto plnkou budeme napĺňať karamelové rúrky, ktoré sme si urobili.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec keď naplníte všetky rúrky môžete obaliť hotové cukrovinky v kokose budú vyzerať elegantne a budú veľmi chutné. Dobrú chuť.

    Griláže (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

luss44
túto dobrotu priniesla raz kolegyňa od babky z východu, bolo to v tvare kornútkov a veeeeľmi dobré :)
1x effka
paeva
vyzerá to dobre, ale tiež by som si netrrúfla. pridaním orechov karamel nstvrdne?
1x effka
sovka62
Takých by sa do mňa zmestilo.....
Prosím ťa, aké košíčky si použila? Malé na šuhajdy, alebo muffinové? Neviem odhadnúť veľkosť ani podľa dosky, lebo tie tiež bývajú rôzne veľké.
zuzanka1367
Krásna práca, výborný krém, len neviem či sa odvážim to niekedy spraviť, ale určite by som rada ochutnala :) Odložím, ak by som nabrala odvahu...
1x effka
chapona
@Effka , hneď mi "vybehla slina", raz som aj ja vybila podobné, teraz vyskúšam príležitostne Tvoj rct, klobúk dole, stíhala si aj fotiť
1x effka
motyka
raz som ich kdesi jedla. Boli fantastické. Ale aj pri mojej praxi, asi na to by som nemala. Možno sa niekedy pokúsim urobiť z menšej dávky. Si skutočná šikovnica. Nádherá.
2x effka a tezo
effka
sovka62 košíčky som dávala nižšie ako na šuhajdy ale môžu sa použiť aj muffinkové.
marus45 od plnky ten karamel pekne zmäkne len trošku treba nechať postáť no u nás na to nebol čas kedže sa hneď pojedli.
Preto som napísala takto recept iba na pár kúskov, aby ste sa nebáli vyskúšať nič nepokazíte a urobíte si toľko kúskov koľko chcete. My so sestrou sme sa báli to vyskúšať no stálo to zato :) ďakujem pekne za pochvalu :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Neviem, či sa do tohto pustím. Už som to raz súšala. Pálilo to ako šľak a hlavne hneď tvrdlo. Ale, sú určite vynikajúce. Ešte sa spýtam: Presne tento krém som robila v sobotu. Nad parou som šľahala celé vajíčka s cukrom skoro hodinu a bolo to riedke, také veľmi napenené. Potom som hľadala pomoc, a niektorá žienka mi poradila, že celé vajíčka sa musia šľahať na malých obrátkach. Je to pravda? V čom je ten zádrheľ.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ešte jedna otázočka: Maslo roztopiť celkom a nechať vychladnúť? S týmto som sa nestretla. Cukrárky raďte.
effka
esi áno na nízkych otáčkach ja som robila na 1 elektrickým šľahačom inak sa vajíčko uvarí a budú hrčky, zhruba dákych 15 min. mi to určite trvalo ale tak aby miska nad parou bola úplne,aby nešla para mimo rýchlejšie sa to potom robí. Maslo úplne roztopiť a nechať vychladnúť (nesmie byť ani vlažné inak budú hrčky). Vôbec to nie je nič ťažké verte mi :)
effka
@esi Mňa keď to pálilo namáčala som si aj ruky do studenej vody taká menšia fintička :) a nenechajte úplne stuhnúť inak sa bude karamel lámať, treba vychytať správnu chvíľku, moje prvé boli kadejaké no potom to už išlo pekne treba si nájsť systém ako na to :)
tetrisss
Vyzera to velmi pekne a chutne, ale tak isto neviem, ci sa ovazim, ale super.
sovka62
Ďakujem, asi skúsim, karamel mám veľmi rada a ten krém je tiež jeden z mojich obľúbených.
hubata
Už je koláčik v KK, vďaka za krásny recept, ohviezdičkovala som ťa na 5* @Effka.

elysa
parádny postup, no obdiv, sú na zjedenie:)
ejmepb
Pred rokmi som ich robievala často. @ Effka, nevadí ak si dovolím doplniť moje skúsenosti? Môj recept: 3 PL kryš. cukor 1 PL zomleté orechy. Urobiť karamel, zložiť z ohňa a zamiešať orechy. Lopárik musí byť mokrý, tenká vrstva vody. Dobre sa to nakrúca na sklenú skúmavku. Skúmavku s trubičkou namočiť do hrnca so studenou vodou a ihneď stiahnuť.Treba mať ten hrniec s vodou pripravený a skúmavku/varešku/ mať stále namočenú v ňom. Aj ruky treba mať mokré. Trubičky sú cca 6 cm dlhé. Prvýkrát mi ich ukázala kolegyňa, vtedy je to jednoduchšie. Dobré na tom je, že keď sa nepodaria tvarom, chuťou sú vynikajúce aj bez plnky. Tak len odvahu!
hronka355
kolegyna take pekava - len plnku davaju parizsku a cele este namocia do cokolady. to je mega mnamka. tento rok ich skusim aj ja par urobit ...
martamm
Fiha, takymito rulickami by som sa urcite zavdacila maskrtnikom, tusim to risknem a vyskusam, snad sa podari a ak nie, aj polamana grilaz sa minie :)))))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia