Griláž v oblátke

Autor receptu: tatranka

Obľúbený koláčik,ktorý som nemienila uverejniť.No priateľky ma nahovorili kvôli receptu.Nie je ani dostatočne nafotený,pre to že som s tým nerátala.Budem s snažiť v opise práce.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cukor spražíme na karamel.Miešame do vtedy,kým nie je všetok cukor rozpustený.Pozor na prepálenie.Potom je hmota horká a tmavá,hneda. Maslo rozpustím na miernom plameni v rajničke a vlejem do griláže.Miešam,aby sa trochu masa prehriala a dosiahla rovnakú teplotu. Nakoniec pridám Salko- sladené mlieko,ktoré má izbovú teplotu.Neodporúčam vybrať z chladničky a tak vliať.Vytvorili by sa vám karamelové chuchvalce,ktoré by sa len veľmi zle rozpúšťali. Za stáleho miešania mlieko sa vstrebe do griláže.Pozor na to,aby vám na povrchu neplávalo maslo,alebo iný náhradný tuk namiesto masla.Masa musí byť kompaktná. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Griláž odstavím.Nenalievam ju hneď.Roztiekla by sa vám. Teraz som kládla po tr a štyri oplátky,ktoré som naplnila. Plniť začínam,keď sa griláž nerozteká,ale je ešte horúca. Nalejem na stred oplátka a lyžicou roztieram ku krajom.Priložím oplátku a pokračujem.Snažím sa dávkovať na pláty rovnomerne.aby boli pekné rovnaké. Hneď oplátky nezaťažujem len niečim ľahším prikryjem,aby sa oplátky k sebe prilepili. Asi po hodine ich zaťažím,to už mám istotu,že griláž nevytlačím. Vynesiem do chladu. Na druhý deň krájam zúbkovaným nožom.Polovička keksíku sa môže namočiť do čokoládky.Ja som ich tento krát nijako nezdobila.
  2. Pri krájaní si pomáham aj pravítkom.Ono je pekné ak sú rovnako nakrájané.
  3. Je to jeden z koláčikov,ktoré na Vianoce majú u nás odbyt.