Griláž v oblátke

Griláž v oblátke
Foto: tatranka
tatrankaTatranka, recept pridal: 19. decembra 2011 15:28Ďalšie jeho recepty

Obľúbený koláčik,ktorý som nemienila uverejniť.No priateľky ma nahovorili kvôli receptu.Nie je ani dostatočne nafotený,pre to že som s tým nerátala.Budem s snažiť v opise práce.

Suroviny

15
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Cukor spražíme na karamel.Miešame do vtedy,kým nie je všetok cukor rozpustený.Pozor na prepálenie.Potom je hmota horká a tmavá,hneda. Maslo rozpustím na miernom plameni v rajničke a vlejem do griláže.Miešam,aby sa trochu masa prehriala a dosiahla rovnakú teplotu. Nakoniec pridám Salko- sladené mlieko,ktoré má izbovú teplotu.Neodporúčam vybrať z chladničky a tak vliať.Vytvorili by sa vám karamelové chuchvalce,ktoré by sa len veľmi zle rozpúšťali. Za stáleho miešania mlieko sa vstrebe do griláže.Pozor na to,aby vám na povrchu neplávalo maslo,alebo iný náhradný tuk namiesto masla.Masa musí byť kompaktná. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Griláž odstavím.Nenalievam ju hneď.Roztiekla by sa vám. Teraz som kládla po tr a štyri oplátky,ktoré som naplnila. Plniť začínam,keď sa griláž nerozteká,ale je ešte horúca. Nalejem na stred oplátka a lyžicou roztieram ku krajom.Priložím oplátku a pokračujem.Snažím sa dávkovať na pláty rovnomerne.aby boli pekné rovnaké. Hneď oplátky nezaťažujem len niečim ľahším prikryjem,aby sa oplátky k sebe prilepili. Asi po hodine ich zaťažím,to už mám istotu,že griláž nevytlačím. Vynesiem do chladu. Na druhý deň krájam zúbkovaným nožom.Polovička keksíku sa môže namočiť do čokoládky.Ja som ich tento krát nijako nezdobila.
Griláž v oblátke - obrázok 1

2

Pri krájaní si pomáham aj pravítkom.Ono je pekné ak sú rovnako nakrájané.
Griláž v oblátke - obrázok 2

3

Je to jeden z koláčikov,ktoré na Vianoce majú u nás odbyt.
Griláž v oblátke - obrázok 3



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 10 ľudí (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • izabella929, 19. decembra 2011 o 15:58
    Martička nádherné...práve večer som nad týmto uvažovala, aj recept som si vyhľadala...a robievala som to pred niekoľkými rokmi a čoko polevou a posypala drvenými orieškami...


  • tatranka, 19. decembra 2011 o 16:04
    Vieš Belka,mám tento rok veľa čokoládového,takže sa mi už nežiadalo.Veď chuťou sú výborné.Oriešky sú vo vnútri takže preto ostali nezdobené.


  • elisticka, 19. decembra 2011 o 16:11
    wau Martuska ja uz ich zas musim robit .. syn ich mal na narodky a velmi chutili ..mas ich nadherne nakrajane :-)))


  • marianne69, 19. decembra 2011 o 16:33
    krasne uhladne nakrajane,nie ako tie moje:-)


  • rennatte, 19. decembra 2011 o 16:37
    presne tak to ich robim aj ja, ale az tesne pred sviatkami, lebo jedna davka medovnikov mi uz zmizla, tak aby to nedopadlo tak aj s grilazkami


  • dorisa, 19. decembra 2011 o 17:05
    Máš ich krásne, jednu,ako druhú.


  • 3sandra3, 19. decembra 2011 o 17:58
    sú fakt krásne,,,


  • tatranka, 19. decembra 2011 o 18:02
    Chválite ma za krájanie.Ďakujem.Ale čo iné môžem pri takýchto koláčikoch uplatniť?Veď som ich merala pravítkom,aby boli pekné rovnaké.A zrejme sa oplatilo.Je to holý zákusok,tak len aby bol úhľadný.@marianne69 hlavne že ich máš chutné.Veď neidú na výstavu,ale do žalúdka.
    @rennatte boli časy,keď som mala aj ja problém uchovať koláčiky.Teraz sme s manželom sami takže je to už ináč.


  • ola111, 19. decembra 2011 o 18:26
    @tatranka ,toto mi nerob,veď ja to nestíham.Dnes som zháňala mätové
    keksy na @diabambulkine vynikajúce úliky,zrovna ich nemali v prvých
    dvoch obchodoch,zajtra zháňam oblátky na tento dobrý recept,lebo
    toto ešte musí byť a ešte nemám dovolenkúúú:-)))


  • tatranka, 19. decembra 2011 o 19:10
    @ola111 budem na teba myslieť,nech sa ti darí.Nie je to recept náročný na čas.Takže stihneš aj diabambulkine koláčiky.


  • sneica, 19. decembra 2011 o 19:42
    krasne uhladne,a samozrejme chutne ....:) kk


  • pn, 19. decembra 2011 o 20:01
    su krasne a urcite dobre,ja taketo mam rada!!!!!ale skoda,ze tu v Poreči nie je dostat kupit SALKO.co by som mohla namiesto neho dat?asi nic,ze?som z toho smutna!!! :(


  • tatranka, 19. decembra 2011 o 21:18
    @pn hne´d pod mojim receptom je recept na grilážové rezy bez salka.Tie by ti nevyhovovali?» varecha.pravda.sk/recepty/grilazky-bez-sladeneho-mlieka-f...

    Neviem ti poradiť,čím iným namiesto sladeného kondenzovaného mlieka,by si túto ingredienciu mohla nahradiť.


  • kata50, 19. decembra 2011 o 21:51
    Júj tak toto je na moje gusto.... Úhľadné, oku ladiace, lákavé a chutné.
    ...pravítko je dobrá vec...:-)))


  • tatranka, 19. decembra 2011 o 22:21
    @kata50 ešte mi z tej školy predsa len niečo zostalo.Pravítko na meranie koláčikov. xixixi


  • janger, 19. decembra 2011 o 23:08
    Tak su tu za sebou dva druhy grilazok, a oboje su inac robene, a oboje su iste aj vyborne! @tatranka , mas ich krasne.


  • ola111, 20. decembra 2011 o 05:47
    @tatranka ,ďakujem za milé a povzbudzujúce slová,večer ich urobím:-)


  • akeber, 20. decembra 2011 o 08:22
    úhľadné...krásne nafotené....niet čo dodať




  • valeri, 20. decembra 2011 o 10:08
    Mám presne ento recept, niekedy robím s orechami, niekedy s kokosom a tento rok som dala aj to, aj to. Môžem potvrdiť, že sú výborné.


  • tatranka, 20. decembra 2011 o 17:47
    Ďakujem vám za komentáriky.


  • pn, 20. decembra 2011 o 18:12
    @tatranka ,Dakujem pekne!!!


  • zirafninka1, 22. decembra 2011 o 10:05
    take uhladne grilazky som snad este nevidela.. krasne


  • tatranka, 22. decembra 2011 o 13:25
    @zirafninka1 ďakujem za kompliment.Mám sa ešte čo od teba učiť.....))


  • 3sandra3, 22. decembra 2011 o 22:39
    dnes som si kúpila oblátky, zajtra ich chcem pripraviť,,, zatiaľ som ich nerobila, dúfam, že to moc nepokazím :-)


  • 3sandra3, 23. decembra 2011 o 17:46
    už ich mám urobené... len mám obavy z toho krájania,,, to mi isto nepôjde.


  • tatranka, 25. decembra 2011 o 09:25
    @3sandra3 predpokladám,že sa ti všetko s grilážkami vydarilo.Tiež určite viem,že si nič nepokazila,hoci urobiť /uvariť/ dobrú griláž už vyžaduje trochu skúsenosti.Prajem ti pekné sviatočné dni.


  • 3sandra3, 25. decembra 2011 o 19:47
    @tatranka ale ano, všetko dobre dopadlo, aj to krájanie, myslela som si, že to pôjde horšie, ale dalo sa. A hlavne, čo ma tešilo najviac, že chutili. Sú výborné, fakt.


  • tatranka, 26. decembra 2011 o 12:30
    @3sandra3 vedela som som že to zvládneš.Teším sa,hlavne že to bolo hneď na prvý krát,lebo ja o sebe to nemôžem povedať.Ja som na prvý krát urobila jednu neforemnú sladkú guľu.A čo je hlavné,že chutili.


  • 3sandra3, 26. decembra 2011 o 19:00
    no veď práve,,, a to vďaka Tebe, @tatranka , že tak skvele opisuješ a vysvetľuješ postup príprav, preto som z toho nemala neforemnú guľu :-))


  • cica2, 1. januára 2012 o 20:21
    velmi pekne sú tie grilážky, ja ich tiež každé vianoce robievam ale tak pekne nakrájané som ich ešte nemala, sú nádherné :-)


  • tatranka, 1. januára 2012 o 21:58
    @cica2 keď ich budeš krájať zúbkovatým nožom,budeš ich mať tiež také rovné a slušne nakrájané.Ale veď ty si vieš v kuchyni rady.


  • optimista, 2. februára 2012 o 10:58
    Sú fantastické, ja ich zbožňujem. Pripravila si ich skutočne už na pohľad super, si skvelá kuchárka.


  • tatranka, 2. februára 2012 o 14:54
    @optimista ďakujem za kompliment.No hádam by bola aj trochu hanba,ak v mojich rokoch by som kuchárkou nebola?Možno sa zasmeješ,ale s manželom sme len tak minule uvažovali,že za 46 rokov,koľko obedov som uvarila? Vyšlo nám to už v astronomických číslach.A to sme rátali len tak hala-bala.
    Ináč ku grilážkam.Boli,sú a asi aj ostanú obľúbené koláčiky u nás všetkých.Mladých,starších aj starých.Sme totiž tri generácie,hoci nie tak dávno to boli štyri generácie....)))


  • sona67, 22. februára 2012 o 08:16
    ďakujem za receptík, ukladám :-)


  • irenaw, 5. apríla 2012 o 11:40
    @tatranka večer som urobila podľa teba, dnes nakrájam a ozdobím. robievala som s kúskami orieškov a potom mi nešlo dávať náplň na tenšie, takto s mletými je to oveľa lepšie, ďakujem :-)


  • tatranka, 5. apríla 2012 o 13:30
    @irenaw teším sa,že sa ti recept páči.Krájať by si mala zúbkovaným nožíkom.Ono sa grilážky vlastne pília.


  • irenaw, 5. apríla 2012 o 13:53
    som pripravená krájať presne ako ty, aj s pravítkom, tiež ich chcem také pekné :-)


  • tatranka, 13. septembra 2012 o 18:38
    Teším sa pekne nakrájanému zákusku.


  • zuzkak, 10. decembra 2012 o 15:50
    moje tenkrát poprvé nevyšlo... ale ten druhý pokus je mňam! ďakujem za recept (postup)...


  • tatranka, 12. decembra 2012 o 11:22
    @zuzkaz teším sa,že sa ti grilážky podaril.Aj ja ich idem dnes pobede robiť.Vianoce by sa bez grilážiek nerátali.


  • maminkanelinka, 17. decembra 2012 o 13:45
    Vyborny receptik, akurat sa do nich idem pustit, a ostava mi len verit, ze do Vianoc vydrzia :-D


  • tatranka, 17. decembra 2012 o 16:25
    @maminkanelinka ja som ich robila včera.Len som konček namáčala do čokoládky.Nech sa ti vydaria.Aj u nás ich majú všetci radi.Prikladám včerajší obrázok.



  • lavacka, 19. decembra 2012 o 10:32
    Ako vzdy z Tvojich ruk uzasna nadhera. Perfektny popis, foto aj recept. Tiez ich urobim podla Teba, neviem ci budu take pekne lebo sa velmi bojim toho krajania. Vdaka za recept.


  • lubka272, 19. decembra 2012 o 10:53
    Keď robíš karamel nemala by si cukor miešať. Je lepšie keď ho necháš tak. Dávali to v masterchef aj mama to tak robí.


  • zirafninka1, 19. decembra 2012 o 11:13
    @lubka272 ale to asi len vtedy ked cukor palis na karamel spolu s vodou, nie?... ked robis len s cukrom treba to miesat..aspon ja to tak robim.


  • tatranka, 19. decembra 2012 o 15:20
    @lubka272 áno máš pravdu.Aj ja som to pozerala na masterchef,že karamel sa nemá na začiatku miešať.No miešam roky,takže už automaticky som miešala aj teraz.No karamel sa mi vždy pekne do hladunka vymiešal.Nemám s tým problém.Možno už na budúce nepozabudnem a skúsim tak,ako uvádzajú masterschef kuchári.


  • katy, 19. decembra 2012 o 15:38
    Nádherné! Mňam! Darmo, slovenské ženy vedia variť a piecť najlepšie!


  • referent, 20. decembra 2012 o 15:07
    Chcem sa spýtať ide tam obyčajné maslo alebo stužený tuk?


  • fidorka, 20. decembra 2012 o 19:51
    Robila som to presne podla receptu, hotova katastrofa. Bolo to velmi riedke a vytekalo mi to z oblatok, asi nie som taka sikovna ako pani co tu uverejnila recept. Neviem kde som urobila chybu, snad budu aspon jedle, ked uz nebudu vyzerat ako tie na obrazku. Experimentovat sa niekedy nevyplaca, uz budem robit len svoje overene. Pekne vianoce. Toto nie je kritika, ale mam take nervy s toho, ze som to musela napisat :-)))


  • tatranka, 20. decembra 2012 o 22:58
    @referent ,dávam tam maslo.Nie tuk.
    @fidorka mrzí ma,že si recept neurobila úspešne.Vlastne si ho nedokončila.Griláž sa musí miešať,aby sa cukor úplne roztopil.Pridáš maslo,môžeš si ho trochu nahriať,ale nie je nutné.Stačí ak má izbovú teplotu.To isté platí aj o sladenom,kondenzovanom mlieku.Ale to všetko som napísala v recepte.Proste masu treba pomaly celú dovariť aby sa spojila.Nakoniec pridať oriešky.To je všetko.Ono je to tak,že ak dvaja robia to isté,nemusí to byť to isté.Možno mám viac praxe v kuchyni.


  • wieruss, 21. decembra 2012 o 19:45
    prosim Vas nemam doma maslo , ale mam Heru, myslite ze sa to bude dat pouzit ?


  • tatranka, 21. decembra 2012 o 22:00
    @wieruss je veľmi dobrá náhrada masla.Konzistenčne sa najviac približuje maslu.Áno dá sa použiť namiesto masla.


  • wieruss, 23. decembra 2012 o 09:21
    moc dakujem za radu aj za uzasny recept! robila som grilaz uplne prvy krat a vdaka podrobnemu postupu sa mi podarila :))


  • tatranka, 23. decembra 2012 o 15:36
    @wieruss teším sa a som rada,že si sa ozvala.Pekné sviatočné dni ti želám.


  • gubics, 24. júla 2013 o 10:36
    Výborný recept, aj ja podobný používam.


  • babinka, 9. októbra 2013 o 00:20
    Moj zat ho včera vyhlásil za najlepšie čo som robila :)


  • elfik, 5. decembra 2013 o 15:43
    vyskúšam na Vianoce :)


  • tatranka, 5. decembra 2013 o 19:11
    Veru bez týchto chutných grilážiek,by sa nám Vianoce nepočítali.


  • dusan95843, 17. decembra 2013 o 18:45
    Dnes sme robili tieto fantastické grilážky. Sú výborné, postup je jasne napísaný, ďakujem za výborný recept.


  • tatranka, 18. decembra 2013 o 10:37
    @dusan9584 teším sa,že si s receptom spokojný.Ani u nás sa bez grilážiek nezaobídu žiadne sviatočné dni.Je to obľúbený koláčik.Aj tento rok som ich robila.» lh5.googleusercontent.com/Hc5h0fUcYGQD1JzvO2_GwSpFEyoYOC-vhc36Xd-...


  • dzekina261, 20. decembra 2013 o 21:49
    super - bomba - špica ... dnes som robila...mňamka (ja som dala trošičku viacej orechov ale naparááádičku
    - ďakujem za recept...ukladáááááám :)


  • tatranka, 22. decembra 2013 o 14:46
    @dzekina261 teším sa tvojmu komentáriku.Nie každý vie urobiť grilážky,hoci sú v podstate jednoduché.Želám ti pekné Vianoce a všetky sviatočné dni.


  • elysa, 22. decembra 2013 o 21:46
    @tatranka ďakujem za postup, pri ktorom sa mi podarili :), tento rok som dala grilážkam poslednú šancu- buď sa podaria, alebo som ich robila naposledy... vďaka Tvojmu postupu sú skvelé- doteraz mi nikdy nestuhli, tak ako by mali a teraz sú perfektné...posielam 5***** a prajem šťastné a veselé....


  • tatranka, 23. decembra 2013 o 13:37
    @elysa veľmi rada prijímam odozvu,že varecháčka je spokojná s receptom.Teším sa veľmi,že si aj ty spokojná.Želám pekné a pokojné Vianoce.


  • foska, 23. decembra 2013 o 18:26
    Mila @tatranka , grilazky robievam, tentoraz som skusila podla tohto receptu a nelutujem. Ocenujem najma skvely postup s viacerymi praktickymi radami. Krasne Vianoce a dakujem ;)


  • frezia, 23. decembra 2013 o 18:40
    Robila som ich presne podla tvojho receptu a su vynikajuce. Ano, je dolezite ich hned nezatazovat, plnka sa nevytlaci von. Dakujem za recept a zelam Ti krasne Vianoce.


  • tatranka, 23. decembra 2013 o 19:58
    @frezia som rada,že som poradila,že oblátky netreba hneď zaťažiť.Pekné Vianoce.


  • rika3, 29. decembra 2013 o 19:34
    Dcéra má alergiu na orechy. Môžem namiesto orechov použiť kokos? Budú chutné, alebo to už nebudú klasické grilážky?


  • tatranka, 29. decembra 2013 o 22:26
    @rika3 nikdy som takúto kombinaciu griláže a kokosu nepoužila,neviem ti zodpovedne odpovedať.Musíš skúsiť a napísať mne ako to dopadlo.


  • pompidu, 12. januára 2014 o 15:32
    Ahojte robiem grilaz uz roky na vianoce hlavne, a odporucam pomiesat k cca 80 g orechov burizony cca pol balika. Nie je to az take sladke a tazke a je to vyborne.


  • pompidu, 12. januára 2014 o 15:33
    @rika3 , vyskusaj namiesto orechov burizony je to vyborne. Ja to miesam aj s orechami, ale ked nemam orechy tak dam len burizony a je to skvele.


  • tatranka, 12. januára 2014 o 16:34
    @sk úsiť môžem.No už to bude iná náhradná griláž.


  • zlnicka, 15. apríla 2014 o 23:37
    Mila pani Marticka, taketo grilazky som robila s maminou este ako dieta a vzdy sa nam vydarili. Davali sme ale miesto masla margarin. Ja ich teraz svojim princeznam robim s maslom, ale vzdy sa mi rozlepuju. Robim nieco zle alebo je to tym maslom? Vase su take krasne.


  • tatranka, 16. apríla 2014 o 17:32
    @zlnicka začnem od začiatku.1. Cukor musí byť dobre rozohriaty-upálený,nie horký,ale bez najmenších krištálikov.
    2.Ak robíš z masla,rozpusti si ho.Nie usmažiť.A tak vlej k cukru.Ak by sa maslo smažilo,vtedy by sa pekne karamel nespojil! A tiež Salko by malo mať izbovú teplotu.Nie ho použiť rovno z chladničky!
    Salko pridávať a zároveň miešať,uvariť vlastne kašu.Nakoniec pridať na drobno posekané,alebo pomleté orechy.Ak dodržíš gramáž,griláška sa musia vydariť.
    A na koniec ak je griláž v oblátkach už len teplá,treba oblátky rovnomerne zaťažiť,aby si grilaž nevytlačila! Len ak nie je dobre griláž v oblátkach vlepená,vtedy sa ti asi oblátky otvárajú.Je to len tým.Želám ti,nech sa ti grilážky vydaria.Ja som ich už k Veľkej noci robila.Je lepšie,ak trochu postoja.


  • tetrisss, 16. apríla 2014 o 19:06
    Trochu mam iny recept, co sa tyka gramaze surovin a este tuk pouzivam pol maslo a pol stuzeny tuk, ale toto nie je ani tak dolezite, ako tatrankin postup, konecne mi grilaz nevytiekla ani trochu a je tuha akurat, cize dakujem a vrele odporucam.


  • tatranka, 16. apríla 2014 o 22:55
    @tetrisss teší ma,že si si mojou radou pomohla.Tiež ďakujem za doporučenie receptu.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist