Grécky cviklový šalát

adina1 - fotkaadina1, 12. júna 2013
Grécky cviklový šalát
Foto: adina1

Kto má rád cviklu - teda červenú repu, určite si nenechá ujsť tento zaujímavý spôsob jej spracovania. šalát je veľmi chutný a poslúži vám Zobraziť celý popisKto má rád cviklu - teda červenú repu, určite si nenechá ujsť tento zaujímavý spôsob jej spracovania. šalát je veľmi chutný a poslúži vám na chrumkavom toaste ako ľahká večera, alebo kľudne aj ako príloha k dobrému grilovanému mäsku ... Tak neváhajte s jeho prípravou , nieje vôbec zložitá a ochutnajte novú skvelú chuť tradičnej zeleniny.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
150 g alebo NIVA
2-4 strúčiky
200 ml
3 PL alebo balsamico
za hrsť




Postup

  1. 1

    Cviklu si umyjeme a v slanej vode uvaríme do mäkka. Vychadenú ošúpeme a pokrájame na drobné kocky /alebo na plátky cca 1 cm hrubé a tie potom pretlačíme cez koliesko ako zemiaky na šalát/. Do takto pripravenej zeleniny pridáme vínny ocot /alebo balsamico/ a necháme odstáť aspoň 15 min., aby chuť octa prešla cviklou.

    Grécky cviklový šalát - obrázok 1
  2. 2

    Rovnako ako cviklu si nakrájame na malé kocky aj syr, cesnak prepučíme a spolu so soľou a čiernym korením pridáme k ochutenej cvikle. Zamiešame s pochúťkovou smotanou /môžeme pridať aj majonézu/. Nakoniec šalát posypeme posekanými vlašskými orechami a necháme vychladiť. Podávame ako prílohu alebo ako hlavné jedlo - komu ako chutí.

    Grécky cviklový šalát - obrázok 2

Diskusia k receptu

adina1
Ďakujem za pozitívne komentáre... je vážne skvelý, práve si na ňom pochutnávam a vôbec nemám výčitky svedomia, že už je po 9-tej :-)
mariamka
ja sa nan chodim divat uz od obeda, stastie ze uz som najedena, lebo vyzera hrozne navykovo :))
jamarlen
cvikla s cesnakom - pre mňa niečo nové , za čo vďaka
ružové na bielom tanieri - krása
vyskúšame, len neviem, či nie až na jeseň. je v tomto období vlaňajšia cvikla ešte dobrá?
adina1
jamarlen ... kľudne si ho môžeš uvariť aj teraz, cvikla je rovnaká ako na jeseň ... ja ho robím ku grilovačkám celé leto
vierutt
Vďaka za novú kombináciu cvikly - s balkánskym syrom som ešte nejedla, je to určite super
tiginko
včera som sa nechala inšpirovať, mala som uvarenú cviklu, aj Fetu, tak som si urobila výbornú ľahkú večeru, len bez orechov. Vďaka za tip!
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ja takéto niečo taktiež robím, ale so surovou cviklou. Je to oveľa zdravšie a chutí to výborne.
cesminaz
Salatik vyzera vyborne ;-) a aj by som ho vyskusala...ale nedalo by sa to varenie vyriesit inak?-myslim tu cviklu varit kratsie,nie v celosti...ale bude mat asi inu chut,ze?Alebo ju hodim na 20-25 minut do kukty??!!
lonelia
Tak ja som sa do salatiku zalubila hned ako som ho zbadala. ale nemala som doma fetu a smotanu, iba cottage a jogurt, tak som urobila taky a tiez bol vyborny. Teraz mam uz aj fetu aj smotanu, tak sa tesim na original :-) A cviklu som pred varenim nakrajala na kusky, lebo som sa pomylila, ale nemyslim, ze by sa varila kratsie...
adina1
cesminaz ... s varením cvikle iným ako zvyčajným spôsobom nemám skúsenosti /a s kuktou sa nekamarátim :-) , ale raz som tiež bola v časovej tiesni a vyskúšala som šalátik urobiť aj z polotovaru ... zo sterilizovanej cvikle z Lidla /nieje nastrúhaná, ale nakrájaná na plátky a jemne ochutená/ - bol tiež "jedlý"
adina1
ďakujem Vám všetkým, ktorí ste si uložili a hlavne aj vyskúšali tento receptík ... výhra ma veľmi potešila, vôbec som to nečakala ... už teraz sa teším na grilované špecialitky ... :-) ku ktorým si urobím aj tento lahodný šalátik
vanilka31
je ozaj výborný:-)) len ja som si doňho ešte pridala trošičku olivového oleja a asi 2 PL majonézy...ale nabudúce všetko radšej postrúham ako pokrájam
katka78
Cviklu som nevarila, mám ju rada aj surovú, chrumkavú a namiesto octu som použila citrónovú šťavu. Každopádne, výsledok je výborný! Ďakujem za recept!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia