Grecké Stifato

peter64 - fotkapeter64, 10. mája 2011

tento recept mám z jedného časopisu ale som ho ešte nepripravoval.

Suroviny

800 g na dusenie
1 PL
2 ks
3 ks
2 strúčiky
1 PL
1 viazanička
2 ks
1/4 l




Postup

  1. 1

    • Rúru predhrejeme na 180 stupňov.Mäso umyjeme,nakrájame na rezne,z každej strany osolíme,okoreníme a popražíme múkou.Cibuľu a karotku očistime a nakrájame.Mäso z každej strany opečieme v horúcom oleji,pridáme nakrájanú cibuľu,karotku,cesnak,bobkový list,škoricu,tymian,nesekanú vňať a opekáme ešte pár minút.Paradajky na pár sekúnd vložime do vriacej,vyberieme,prepláchneme studenou vodou a ošúpeme.Vcelku pridáme k mäsu.Podlejeme červeným vínom a prikryté v rúre dusíme približne jeden a pol hodiny.Podľa potreby dosolíme.Odporúčame podávať s varenými zemiakmi alebo s chlebom.

Diskusia k receptu

wegar
Volá sa to stifado, robí sa obvykle z hovädzieho zadného - nakrájaného na kocky, múka je zbytočná, pretože sa mäso dusí s paradajkami a pretlakom. Karotka ani mrkva sa obvykle nedávajú, petržlenová vňať určite nie - do stifada patrí rozmarín. Víno môže byť aj nemusí, možno pridať trošku octa hneď na začiatku dusenia. Keď je mäso skoro mäkké, pridajú sa malé celé cibuľky, nie nakrájaná cibuľa. Je to výborný voňavý mierne kyslastý "guláš" s hustou šťavou.
gandhi
nuž fakt sa to vola stifado ale čo je hlavné marinuje sa to min 12 hod. a pridava sa do marinady KORIANDER ktorý dava charakteristicku chuť varil som to pravidelne na cypre kde som pracoval rok v hotely
mijaita
nikde v Recku ani na ostrovech jsem nedostala stifado s koriandrem. A vim to 100%, protoze to uz bych tu nebyla :-) Take neverim, ze v tavernach maji ve vsech 12 hod marinivane maso. Ale budiz, ja si doma taky marinuju a cibulky opekam.
A mrkev? To jsem take nezazila.
@2010 takove bezne, vyborne stifado jako je tvoje, ne vsude ale davaji tolik protlaku ani konzervu rajcat. To je pak rajska. Ale muze byt, jen jsem to nezazila nikde az tolik rajske.
Na mem foto je mnozstvi pro dve osoby, ale ve velkem kastrolu :-)


mijaita
@vybusna luxusni stifado! sice rikaji, ze by melo byt jen z hoveziho, ale kralik je taky maso :-) A ja miluju stifado z klizky!
vybusna
@ miju mala som vtedy doma kralika a tak som dala do vyhladavaca kralika a nejake recepty na jeho pripravun, hladala som aj podla fotiek a videla som tam kralika s vela cibulkami...strasne sa mi pacil ten recept....robila ho nejaka naturalizovana grekyna v USA. Tak som zistila, ze ako sa ten recept volal a presla som priamo na grecke stranky...no...bolo to peklo s prekladanim... som sa spojila s jednym grekom a ten mi potom poradil ako na to.... Vravel len o mase, nejako to nespecifikoval . Mne pri tom rcp najviac vyhovovalo marinovanie, pretoze ja mam ku kraliciemu masu urcite vyhrady...a takto pripraveny bol OK.
mijaita
@vybusna ja nemarinuju, ale pomalím v troubě několik hodin. Kralika take jim ale mam urcite vyhrady, jak pises :-) Az budes priste varit stifado, zkus hovězí maso, je to přeci jenom jiné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia