Grécka torta

marijanna - fotkamarijanna, 6. októbra 2012
Grécka torta
Foto: marijanna

... neviem,prečo grecka,ale nech už to je jak je..je vynikajuca.......

20
porcií
60 minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
15ks
30pl
15pl
15pl
1,5balička
KREM:
1.:
15ks
200g
2.:
0,5l
5pl
5pl
ostatne ku kremom:
100g
100g
150g
15og
375g




Postup

  1. 1

    Najprv si nasekame čokolady, orechy,nalameme keksy, Kedže mam tento recept od priatelky z Bosny mam aj original piškoty,ktore idu do receptu. Vy na Sk ich možete nahradit maslovymi susienkami alebo petit bru keksami. Všetko si narežeme a ideme robit kremy. Ja som teraz vyuzila čokoladu s nasekanymi lieckovcami, takže som jej dala 200g a nemusela som sekat osobitne orechy.:D Uvarime kremy. Oddelime si bielka od žltkov. Žltka s praškovym cukrom budeme šlahat nad parou, tak ich rovno davame do hrnca,v ktorom budeme šlahat. Bileka rozdelime do troch misiek,poharov po 5. Ja som 5 dala do mixerovej misy a druhe do šalok. Do dalsieho hrnca si dame mlieko. DO zvyšku dame gustin a rozhabarkujeme. Cukor dame do mlieka. Privedieme do varu, vlejeme gustin uvarime hustu kašu, odstavime, dame chladit. Žltka vyšlahame nad parou do husteho kremu spolu s praškovym cukrom. J

    Grécka torta - obrázok 1
  2. 2

    Kremy sa chladia a my ideme piect cesta. Robila som to prvy krat a cesta mi neako nevyšli, len to tretie bolo najlepše,lebo som na to prišla..ako na to.::D Vyšlahame sneh z 5 bielok, ked je tuhy postupne pridavame cukor, lyžicu po lyžicu..po lyžiciach orechy..piškoty..prašok do pečiva..je to hustejsie..dame to na papier na pečenie,ktory je v plechu, ja druhy krat pouzijem mensi plech. Prve cesto som omylom vyliala do pekača,ktory bol len vymasteny,ale nie aj obsypany mukou..:D tak som to cesto zliala do druheho pekača na pečiaci papier..a preto je mensie,tensie.:D

    Grécka torta - obrázok 2
  3. 3

    Vyšlahame si margarin,ked uz mame cesta upečene,uz nam aj plnky vychladli...pridame do vyšlahaneho najprv žltkovu plnku, nato mliečnu a všetko pa vyšlahani dame na nalamene dobrotky..

    Grécka torta - obrázok 3
  4. 4

    plnime platy:plat plnka,plat,plnka,plat,plnka- tak som robila ja,tej plnky je vela a platy su tensie,ale ma byt na hrubo natreta.:D mozte urobit ze na vrch date len šlahačku,nechate si tej plnky,ktoru ste dostali zmiešanim margarinu,žltkovej a mliečnej plnky,bez tych nasekanych dobrot- natriete na vrch a ozdobite šlahačkou,ale ja som to urobila takto..osypala boky mletymi orechami a hore čoko hoblinky

    Grécka torta - obrázok 4
  5. 5

    v reze

    Grécka torta - obrázok 5

Diskusia k receptu

ajsa20
no ja nie som velmi proti cukru....ale v tomto je straaaaaaasne vela cukru. Ked som to prepocitala tak tam ide 925 g cukru!!! a to som este nepocitala cokoladu, susienky a podobne....Pocitala som len CUKOR
marijanna
@ajsa to je torta nie obed ;) ved raz zacas samoze. vsetky balkanske kolace su. strasne sladkeeee,ale mozes dat len polovicnu davkua este stale bude sladka. . ja sommala dovod urobit jutaku original. Zmaturovala som,vmojom veku som si vcudzine urobilaskolu - vychovavatelka vskolke, dostala som obcianstvo a moj drahy mal minulytyzden narodky,tak myslim,ze tolko cukru mozmev tomto pripade ;)) dakujem vam za komentare,potesili ma. zajtra ju rozrezeme tak hodim foto akaje vo vnutri ;)
evusik
@marijanna torta je úžasná no a že je sladká? veď človek zje iba kúsok a ty máš veru parádny dôvod na sladkú oslavu, urobiť si školu popri deťoch a rodine to určite nie je ľahké... máš môj obdiv :-)
dajanca
stojí za hriech veru... musí to byť úžasná chuť... :-)
mariaklara
Veď sa to neje každý deň, stojí to za to trochu zhrešiť, tiež nie som zástancom cukru, ale čo už? Vyzerá dobre.
marianne
vyzera na riadnu kaloricku bombu,ale dobruuuuuu. na druhej strane taketo nieco sa pecie raz za cas na oslavu a maly-malicky kusok za hriech stoji...:-)
marijanna
MILE ŽIENKY! Všetkym Vam velmi pekne dakujem za krasne komentare a gratulacie. Ste zlateeeeeee. Ak by ste boli bližšie,tak Vas pozyvam,ale takto..no čo už...aspon dam potom foto ked ju rozrezeme..uz sa nemozem dočkat,je uzasnaaaaaaaaaa..krasnu nedelu Vam želam. :)
havino
ohromne vyzerá , ukadám, ale určite aj vyskúšam pri najbližšej príležitosti
mia2404
Mňam ukladám a vyskúšam vyzerá tak lákavo , manžel miluje sladkosti :-)))) takže sa zje ku kávičke aj ked to bude ako med:-)
mracik9
Tak toto určite skúsim,vyzerá lákavo,ja také tortičky milujem,sladké a lahodné.
jeka
Na dnešné pomery dosť drahá ,ale receptík si ukladám a možno bude doba,ked sa upečie,dakujem.
prdelinka
vykašľať sa na to,že je drahá...ale koľko s ňou je roboty :-D gratulujem ku všetkým úspechom,nech sa darí.
monika456
krásna je, milujem balkánske sladkosti, aj keď sú strašne sladké, takže toto ukladám, určite vyskúšam a tiež sa pripájam ku gratulácii :)
marijanna
dakujem za komentare ;)) v dnesnej dobe je vsetko drahe,aj obycajna babovka,ale raz za cas to stoji za toooo:)) hmm dnes sme ju akurat dojedli,lebo bola velka a krajala som na mensie a tensie kusky,tak jej bolo neurekom. pridam este foto rezu,len ich musim hodit na komp.;))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia