Gözleme plnené cukinou (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je to tenučké plnené cesto,opečené z oboch strán a natreté čajovým maslom.Je to ako Çökelekli ,len s tým rozdielom,že toto cesto máte raz-dva hotové ;-) kedže je bez kvasníc..

10-11 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. Muku premiešame najprv so solou.Potom dáme jogurt a vodu.Všetko dobre spolu zmiešame,pomedzi prsty popretláčame :-)) vtedy si môžte byt istý,že vám nikde v ceste neostanú hrčky múky ;-)
  2. ...dostaneme polomäkké cesto,ktoré sformujeme do bochníka a ešte troška ho premiesime-predlávime dlaňou ;-)) troška posypte múkou,nech sa nelepí.Vymiesený bochník necháme 20 minut postát.
  3. Zatial si pripravíme plnku... V panvici na troche oleja zosklovatíme cibulu,ktorú sme si nakrájali na kocky.Pridáme na hrubo nastrúhanú cukinu,osolíme a necháme spolu poškvrčať.Potom pridáme pokrájané šoškové listy(kyslé) premiešame,podlejeme 0,5dcl vody a zakryté udusíme do mäkka,asi 15minut.Plnku necháme vychladnúť.Táto plnka má byť kyslovkavá,zato je tam šóška.Ale ked nemám,tak jednoducho dám pár kvapiek citronu..
  4. Teraz si z cesta urobime valec,ktorý pokrájame na 10 rovnakých kúskov.Každý vymiesime do bochníčka,asi velkost mandarinky.
  5. Každý bochníček vyválkame na hrúbku 1mm ...podsypávajte múkou a otáčajte zakaždým váľkaním to cesto,aby sa vám neprilepilo a pekne na tenučko vyváľkalo ;-)
  6. ..teraz na polovicu kruhu dáme plnku...
  7. Ked dávate turecký syr,tak ho zamiešajte do plnky.Ale ak dávate plátkový syr,ako teraz ja,tak ho takto pokladiete na plnku..S oboma syrmi to chutí perfektne ;-D No bez syra to nieje ono..
  8. ..teraz plnku prikryjeme druhou polovicou cesta a kraje dobre popritláčame
  9. Rozohrejeme si velku panvicu,dáme pár kvapiek oleja a na strednom ohni nezakryté z oboch strán cesto opečieme-asi 5-5 min..Ja pečiem takéto cestá v pizzamatiku,je to väčšie a praktickejšie.V pizzamatiku piect na č.4 :-)
  10. Hned ako vybereme cesto z panvici,natreme čajovým maslom kraje a všade tam,kde je suchšie.Od masla to krásne zmäkne a pravdaže mu dodá ešťe lepšiu chuť ;-)
  11. Gözleme môžme pokrájat na kúsky a servírovať rodinke,alebo návšteve na jednom velkom tanieri ;-) napriklad s pohárom studeného ayranu,alebo tanierom dobrej polievky..
  12. Dobru chut ;-)