Gomboce od oka

ancicka - fotkaancicka, 8. februára 2011
Gomboce od oka
Foto: ancicka

Tento názov som zdedila. Čo si pamätám,vždy sme ich tak volali.Možno v každom regióne má toto jedlo iný názov.OD oka-každa kuchárka vie ako na Zobraziť celý popisTento názov som zdedila. Čo si pamätám,vždy sme ich tak volali.Možno v každom regióne má toto jedlo iný názov.OD oka-každa kuchárka vie ako na to a určite aj veľaráz takto varí.Ked sa nám zvyšia zemiaky varené,rozmýšľam ako ich ešte využiť.Napr.takto:v dkg uvadzam iba približne.

10 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 dkg, uvarené-od oka
na polovicu /hrubá
5 dkg
1 dl
1 č l
 ,alebo struhanka




Postup

  1. 1

    Cesto si zapravíme v miske:zemiaky, vodu, maslo, múku, soľ, pr.do peč.Potom ho dáme na dosku a dohnetieme.Cesto nesmie byť tuhé,také akurát ,,od oka".Nesmie sa lepiť na dosku.Ked je cesto hotové,nevaľkame ho,iba s neho urobíme šúľance(asi 4-5 cm.široké) a nakrajame ich na 2 cm. kolieska.Kolieska potom prstami roztlačime a do stredu dáme lekvár.Koliesko preložíme napoly a konce udapkame.Vznikne nám polkruh. Uvaríme ich v osolenej vode,asi 4-5 min. Zatiaľ čo sa varia,pripravíme si do druhej misky studenú vodu. Uvarené vyberieme do studenej vody a hned ich scedíme. Omastíme maskom.Môžeme pridať mletý mak,alebo opraženú struhanku.

Diskusia k receptu

frezia68
Jasné že poznám gombóce a nezabudnem,ako sa mi prvé slivkové rozvarili :-)))
sovka62
Toto sa u nás volalo perky. Gombóc bola guľatá knedlička z cesta, ktoré uvádzaš a varila sa k mäsám na šťave, alebo ku kapuste. Čerstvé som ich veľmi nemusela, ale na večeru, keď boli pokrájané na menšie kúsky a do červena opražené ma masti, som sa nimi mohla zadusiť.
violetacamorova
Skoro ako pirohy ale bez masla takéto jedla priam milujem, len je po nich veľký cukor lebo sa ich neviem dojesť...
evanaaa
Sovka, aj u nás perky, a aj tie , čo spomínaš, k mäsu na šťave som aj ja zbožňovala. Tiež som myslela, že tu bidú knedličky, asi je to tak, že gombócky neboli všade tie guľaté.
alenka0901
U nás sa to tiež volalo perky a mi sme so na to dávali mak. Zo zemiakového cesta robím gombolce a to jeme k sladkej fazuľovej polievke.
dorisa
My sme jedlo volali GOMBOLCE. Máme ich radi, mňam.
tonicka53
No a u nás sú gombolce slivkové gule :D; ale ja mám radšej perky, tak odteraz budem perky volať "gomboce"
alexdidi
Slivkové gule sa aj u nás volajú Gomboce...v surovinách si uviedla smetol...takéto "maslá" síce pri varení nepoužívam, ale myslím, že konkrétne smetol už neexistuje...
ancicka
alexdidi:smetol ešte existuje.Ja ho kupujem v potravinách na váhu.Určite je aj u vás, a to v MILK-AGRO,ale aj v iných.Len treba pýtať.Smetol dávam do cesta na zjemnenie.Tento recept som dala preto,že som chcela vedieť ako toto jedlo volajú v iných regionoch slovenska.
duschko
Aj u nas na Spisi gomboce su slivkove gule. Pirohy lekvarove s makom su perky. Mne osobne ani tak na nazve nezalezi, ale oboje mam velmi rad. Dobry typ na obed. Dakujem.
jarunka
U nas boli gombovce tiez gulate knedlicky a jedavali sa tiez s makom. Ako deti sme ich jedavali u starej mamicky.
hannah22
varievam to s rôznymi plnkami podľa chuti a čo špajza dala, dokonca s mäsovou plnkou som ich piekla v trúbe, s tvarohom vo vnútri a makom navrchu uvarené vo vode aj lekvarom a podobne a tiež im hovoríme gombouce , ale je to vždy dobrá mňamka dokonca chutná aj studená.... :))
dajda
u nas sa volaju gombovce,ale aj slivkove knedle a gule no to uz mladšia genercia tak hovori




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia