Gömbe fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 10. januára 2017
Gömbe (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné orechové múčne jedlo. Jedno z mojich najobľúbenejších :-)

35-40 minút
na 180-190 °C

Suroviny

500 g
0,5 dl
2 KL
1,25 dl
2 dl vlažné
30 g
Okrem toho:
2 dl mleté
2,5 dl celé
podľa potreby
200 g 82 %
1 ks na potretie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    V jednej miske zmiesame najprv muku so solou. Potom pridame olej a napučany kvasok, ktory sme si spravili z 2 dl mlieka + kvasnice + 1 kl cukor. Nasledne prilejeme cca 1,25 dl vlaznej vody. Cesto poriadne premačkáme pomedzi prsty :-) a zatial ho takto miesime, kym sa nevyhladi a začne sa odlepovat od misy. Cesto je polomäkké až mäkké. Potom ho trošku poprašime mukou a este zopárkrat vymiesime do bochnika. Poprášime vrch múkou a necháme 30-35minut kysnut.

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravíme orechy. Odmerala som za 2 dl pohar mleté orechy a cca 2,5 dl celé orechy. Tie celé orechy som kladivom v sáčku rozdrvila, kedže potrebujeme drvené. Dalej cca 3/4 ks maslo 82 %, ktoré si neskôr roztopime. A napokon si pripravíme jeden stôl, zakryty plachtou, 1 ks pečiaceho papiera a 1 velky plech na pečenie. V mojom pripade velkosť plechu 35x37cm. Gömbe robim vždy v tomto plechu :-)

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked nám cesto nakyslo, vyklopime ho na pomučenú dosku a rozdelime na 6 rovnakych častí. Tak ako sme ich pokrajali, tak 5 ks odložime bokom a zatial kym pracujeme s jednym cestom, tie druhé zakryjeme utierkou, aby neobschli. Zoberieme 1 cesto a tak ako bolo odkrojené, tak ho najprv prstami rozťapkame. Následne cesto vyválkame do obdĺžnika pomocou múky tak na tenko, ako len vieme. A ked už sa dalej válkať nedá ,tak ho vezmeme hore a vo vzduchu ho opatrne, ale pritom rýchlo, rukami ponaťahujeme celkom na tenučko :-)

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Musíte ho natiahnut aspoň na dvojitú velkosť vášho plechu...

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natiahnute cesto položíme na stol s plachtou. Položime ho tak, aby jedna polovica cesta bola na pečiacom papieri a druha na plachte. Popolievame cesto najprv hore-dole rozpustenym maslom a potom ho počiarkame aj olejom. Posypeme najprv mletymi orechami a potom drvenymi tak, aby boli orechy priblizne vsade roztratene. Dobre osolime cele a napokon položíme naň druhe cesto. A takto spravime s každym cestom.

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesta ukladame tak, aby tie kraje neboli vsetky na sebe, inak to bude na jednom mieste velmi hrube. Ked mame aj posledne cesto posypane, vopchame ruku pod cestá na plachte a cele prehneme/zložíme...

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech si najprv počiarkame olejom. Potom nan položíme "Gömbe" , ktore vieme vdaka papieru na pečenie lahko chytit a preložit ;-P Tento system som si vymyslela sama :-) Nakoniec Gömbe natrieme rozšlahanym vajcom a posypeme čiernou rascou. Takto dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 35-40 minut.

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Gömbe sa počas pečenia krásne nafúkne :-) To preto, že medzi vrstvami cesta je vzduch :-) Po upečeni môžme natriet kuskom masla. Ja som este mala za lyžicu z toho rozpusteneho, tak som natrela tym.

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Gömbe sa je ešte teplé a potrhané :-) Nikdy sa nekrája, to by už hádam ani Gömbe nebolo ;-)) Takze Gömbe pred podavanim este teple potrháme na väčšie kusky. Na povrchu je Gömbe chrumkavé, ale vo vnútry je mäkké a vrstvy cesta sa krásne oddelujú ;-P

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Gömbe je trocha pracnejšie jedlo, ale naozaj sa oplati s nim pohrat :-) Je chutovo fantasticke, slané a chut orechov s maslom je jednoducho výnimočná :-) Vynikajuce je hned čerstve, ale u nas sa Gömbe je najradšej až na druhy deň. Takze sa robieva aspon 1 deň dopredu :-) Jeho chut je ešte lepšia. Uchováva sa bud v umelej doze, alebo v igelitovom sáčku. Prajem dobrú chut ;-P

    Gömbe (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

stanci11
@Cesminaz tak ty máš teda trpezlivosť! Strašne šikovná si, úplne ťa obdivujem :) myslíš že keď budem mať pravé filo cesto šlo by ho použiť?
sovka62
Som starý kozák a myslela som si, že v kuchyni ma už nič veľmi prekvapiť nemôže. Čoby nie, ty to dokážeš! Mimochodom, pri pohľade na obrázok som vedela, že to bude tvoj recept. Nevídané, niečo medzi štrúdľovým a kysnutým cestom, niečo medzi štrúdľou a baklavou, úžasné.... Určite si netrúfnem, ruky čím ďalej tým drevenejšie, stuhnuté, ale pozvať by som sa dala.... Úplne cítim tú chuť, cesto kvôli kvasniciam mäkké, nie tuhé ako na baklave, orechy, cukor, maslo, musí to byť výborné.
patroveckypitrs
Bolo by to aj moje veľmi obľúbené jedlo, keby mi ho mal kto urobiť. To je nádhera radosť pozrieť a jesť ho to musí byť nebíčko v ústach. Dávam klobúk dolu pred tebou. To všetko ti priniesol život, alebo to máš rodinné klenoty? 5* a k.k.
cesminaz
@Terinka55 dakujem za tvoje hodnotenie :-) si velmi milá. @Jamarlen :-))) tak aspon som ta inspirovala ;-P Dakujem za tvoje milé slová! @45678 :-) hoci tu tvoj koment nevidno,na mojom emaily ano.Takze dakujem,milé. @Tricia urcite neolutujes. @Stanci11 Toto je kysnute cesto,pokial viem filo nie :-) Gömbe sa robi jedine z kysnuteho cesta.Hocijako na tenko ho vytiahnes,ono sa zdvojnasobi lebo su v nom kvasnice.A bude aj mäkké z vnutra :-)
cesminaz
Mila @Sovka ano toto cesto je iné a to prave koli kvasniciam :-) Chut je naozaj fantasticka.Niekto robieva len so samym olejom,alebo len so samym maslom..ale ja mam uz odskusane,ze najlepsie a najchutnejsie je to pòl na pól :-) S maslom to bude primäkke a nelístkuje sa to tak,lebo cesto maslo v pije.No a s cistym olejom zasa cesto priliž ztuhne.Takže takto je to vynikajuce ;-P
cesminaz
@Patroveckypitrs :-) v prvom rade dakujem za mile slova.Velmi dufam,ze raz ti to predsalen bude mat kto pripraviť :-) No a po druhé..Toto múčne jedlo som sa naučila od rodiny môjho muža.Robí sa výlučne v okolí ich mestečka odkial pochádzajú :-) U nich,ako som sa to aj ja z prvu naucila a roky tak Gömbe robila,sa to cesto naťahuje na cely stôl :-) Roky som to robila na väcsi plech,z 1kila muky,rozdelila na 6bochnikov a kazdy bochnik natiahla na velkost stola.No a potom zlozila ako obalku.No ale bolo to zdlhave a fakt ovela pracnejšie.Tak som si vymyslela tento jednoduchší spôsob,ktory je aj rychlejší :-)) Dakujem za tvoje pozastavenie.Pekny den zelám vospolok ;-P
frezia68
Pozrela som na cesto a hneď pridala 5*. A mám trochu predstavu,ako by to chutilo.....nádhera,rada by som prisadla niekedy za Tvoj stôl a chválila šikovné ruky aj dobroty Teba,lebo si veľmi šikovná :-).
denyany
Milá @Cesminaz , si veľmi šikovná! A iste aj trpezlivá. Čo ja teda nie som... Ale toto mi spôsobilo taký slinotok, že budem musieť upiecť. S pečením problém nebude, rúru mám výbornú, horšie to bude s tým vaľkaním a vyťahovaním. Ale skúsiť môžem....
zdenka1009
A zas jeden krásny recept, ktorý by stál zato, aby som ho mohla ochutnať... si mladučká a veľmi talentovaná, predvádzaš nám kúsky starých majstrov... fakt klobúk dole...mám okienko Cesminaz, tam rcp poputuje :-)
garanco
Takejto práci by moja mama bola povedala, že máš "božskú" trpezlivosť. Ja pridávam, že nie len veľkú trpezlivosť, ale aj schopnosť pripraviť úžasné jedlo. Recept si neukladám, lebo by som sa nikdy nepustila do jeho prípravy, ale veľmi rada by som Tvoje gőmbe ochutnala!!!
Nech sa Ti aj naďalej darí nielen v kuchyni...
kukulienka71
Odkedy sledujem so záujmom tvoje recepty, prešiel už nejaký čas a ja tým zisťujem, aká veľmi pestrá je turecká kuchyňa. A ako si Turci zakladajú na tradičnej kuchyni, lebo robia prácne, perfektne vypracované jedlá, hlavne, čo sa múčnikov týka. Ja neviem, či je to tak vo všetkých rodinách, ale ty aj rodina tvojho manžela majú rovnako veľké šťastie, lebo to, čo nám predvádzaš, svedčí o výborných kuchárskych kvalitách svokry a aj teba. Naučila si sa za pár rokov veľmi veľa, ale predpokladom musela byť aj tvoja vlastná šikovnosť, talent a chuť učiť sa nové aj z netu. Si pracant:-)
Recept veľmi zaujímavý znova, gömb je v aj maďarčine guľa, neviem, či to súvisí s tým, že sa cesto počas pečenia nafúkne ako lopta:-)
Každopádne si ho zjednodušila a musí chutiť výborne, tak ako aj vyzerá. Máš moju veľkú pochvalu a všetky hviezdičky;-P
sara8
Páni moji!!! Môj hlboký obdiv. Tvoj rukopis je jedinečný a Tvoje ruky - to sa nedá opísať. Veľmi ťa obdivujem a ďakujem, že nám sprostredkúvaš také úžasné recepty. Žiaľ, tento sa zaradí medzi tie, ktoré by som nikdy nebola schopná realizovať... Musí to byť veľmi chutné, ešte raz: klobúk dole pred Tebou.
natascha1
Geniálne, nemám slov. Obdivujem Tvoje kuchárske umenie. Vyskúšala som už pár Tvojich receptov. Dokonca sa mi podaril aj syrových börek hneď na prvý krát a to len vďaka Tvojim skvelým postupom. Veľká vďaka za Tvoje príspevky tu na Vareche. Teším sa na každý Tvoj nový recept.
torticka
Taketo cosi robil aj Bady Valastro. Ale Ty si lepsia. On je taky umely.
farbuska
Už dlho sledujem a odkladám tvoje recepty a obdivujem tvoju šikovnosť. Odkladám aj tento, hoci netuším, či a kedy ho vyskúšam. Vďaka zaň a ukážku krásnej práce. Želám ti, milá @Cezminaz , veľa radosti v kuchyni aj všade inde.
cesminaz
Dakujem velmi krásne každemu z vas za velmi mile slova.Priznam sa,ze som az take chvály necakala :-) Velmi ma tesi,ze vas takyto pomerne jednoduchy receptik zaujal :-) Budem sa velmi tesit,ak niekedy to z vas niekto vyskusa. Milá @Denyany nič si z toho nerob ak by sa ti to na prvykrat nevydarilo tak ako ma :-) Ani moje začiatky neboli ružové,cesto som tiez nevedela este takto na priesvitno vytahat..Cesto som mala po upeceni trocha hrubsie,kedze su v nom kvasnice.To všetko prislo časom praxou,kedze som vo varení dost tvrdohlavá a ked mi nieco chutí,tak zatial skúsam kym sa mi to nepodarí ;-)) Verím,ze aj tebe sa to podari a ze vam bude Gömbe chutit.Pozdravujem ;-)
cesminaz
Milá @Kukulienka dakujem ti pekne za tvoje slová,potešili :-) Je to pravda,ze rodina manžela pripravuje fakt vela múčnych jedal.Naucila som sa ich nielen od svokry ,ale aj od mojich švagriniek :-) A pravdu más aj v tom,ze sa mi učiť chce :-) Ale len to,co sa mi páči a chutí :-)) Co sa tyka "cesta" čize múčnych jedal či uz sladkych,alebo slanych, ja som do nich takpovediac zbláznená :-))) Strašne rada robím najmä s kysnutym cestom :-) Ale je este aj vela inych jedal v Tureckej kuchyni co mi chuti. Pekny den prajem ;-P
cesminaz
@Natascha1 @Sara8 dakujem vam velmi pekne za vase milé slová,som velmi rada,ze sa vam moje recepty pacia ;-) Recepty sa snažim opisat tak,aby sa dotyčnému čo ich vyskusa,podarili :-) Mne natom dosť záleží :-) Potrošky určite popridávam aj dalšie recepty.Pekny den vam zelam!
pivonka
Takéto lístkovanie ma vie dostať. Fantázia. To som teda zvedavá, či sa to niektorej varecháčke podarí zopakovať, lebo mne teda nie, hoci by som rada, oj, ako rada! Na taký závoj by som to nevytiahla. Obdivujem Ťa! Máš veľké nadanie a schopnosti.
pilippon
Akože ja vôbec netuším ako som sa k tvojmu receptu dostala ale už tu hodnú chvíľku sedím a otvorenou pusou a kukam a kukam
monty469
Wau,wau a ešte raz wau! Tak to je už niečo. Milá @Cesminaz si neskutočne šikovná, čo potvrdzuješ pri každom svojom recepte. No toto je už vyššia liga a ty si opäť potvrdila svoju šikovnosť. Ja by som toto veru nedala, ale možno keď vyrastiem ..... :-)) Musí to chutiť fantasticky.Keby si bývala bližšie, asi by som sa ti nanútila na návštevu :-)
cesminaz
Mila @Pivonka :-) dakujem a pravdaze aj pevne dufam,ze sa najde Varechacka,ktora aj vyskusa recept.Kedze som ho sem nepridala na okrasu a obdiv,ale zato aby si na tomto jedle pochutil aj niekto iny ;-)) @Pilippon :-) @Monty469 dakujem za tvoje mile slova aj za tvoju pochvalu :-) Myslim,ze si aj ty v kuchyni velmi sikovna a podla mna by si to aj zvladla.Nutit na navstevu by si sa mi nemusila,s radostou by som ta pozvala aj sama od seba ;-P
deria
Cesminaz asi sa opakujem, ale ja milujem tvoje recepty a hneď podľa prvého obrázka som vedela, že si autorkou ty. Teda ak toto je zjednodušená forma, no zbohom. Hoci som to nejedla z obrázkov a tvojho popisu cítim tú výnimočnú chuť aj vôňu. Nech to para tlačí, ja sa do toho pustím. Tomuto sa nedá odolať :))
violetacamorova
Mám rada lístkové cesto a toto mi ho veľmi pripomína... Neviem a ani nebudem vedieť ako to môže chutiť, ja by som to určite nedala do Turecka sa nechystám, ibaže by si ma ty pozvala na kávu.... Krásny recept...
cesminaz
@Deria dakujem,si milá :-) Ano toto je zjednodusena forma,zial uz to viacej zjednodušit neviem..to cesto sa musí na tenko natiahnuť :-))) Budem sa tesit a držat ti palce ak vyskusas,aby sa ti to podarilo :-) A nic si z toho nerob,ak nebude cesto totalne tenké,na prvykrat to ani mne neslo :-) Hlavne nech chutí.Dufam,ze po skúske sa mi ozves,nech to už dopadlo akokolvek ;-) Pekny den! @Violetacamorova :-) no treba nato trocha praxe.Toto jedlo "Gömbe" by si v Turecku len tak hocikde tiez nedostala :-) Takze najjednoduchšie riesenie by bola asi tá káva :-))
1x micca
sonja
Mňam,vyzerá a určite aj chutí to fantasticky.Ale ten postup!!!!! Tak toto teda neverím že by som zvládla.Ale chute si nám všetkým narobila poriadne. A co na sladko ?Baklavu mám rada ,ale toto musí byť ešte lepšie.Super recept,skvelo zdokumentovaný ,ďakujem
cesminaz
@Sonja :-)) no ten postup mozno trocha vystraší ;-))) Na sladkej variente som uz aj ja dosť uvažovala.Urcite by bola tiez vyborná.Urcite ju niekedy tiež s realizujem :-)