Gomasio – „makrobiotická soľnička“

erikapasinska - fotkaerikapasinska, 5. mája 2018
Gomasio – „makrobiotická soľnička“
Foto: erikapasinska

Suroviny

18 lyžíc
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Sezam namočíme do vody na 30 minút. Vodu zlejeme. Rozohrejeme panvicu a dáme na ňu sezam vysušiť, stále miešame, nesmie sa prepáliť. Ešte teplý sezam presypeme do mažiara a rozdrvíme. Na tú istú panvicu pridáme morskú soľ, pomaly sušíme, miešame tak dlho, kým cítime pach soli. Ešte teplú ju pridáme k sezamu do mažiara a drvíme ďalej. Cieľom je, aby sa soľ naviazala na olej zo sezamových semienok. Sezamové semienka musia byť rozdrvené asi na 60 %. Skladujeme v nádobe s pevným uzáverom na tmavom, chladnom mieste. Používame na dochucovanie už uvarených jedál alebo ako posýpku. Spotrebujeme do 2 týždňov.

Diskusia k receptu

kvakac
No a toto je už najskôr objavenie Ameriky. To je výsmech na ostatné recepty a ešte sú akože náj. Dúfam že vyhrajú v hodnotení mesiaca maj. Tak a teraz som otvoril oči ostatným varechačom. Môžete moje komenty vymazavať.
marikafil
Neviem, či je nutné to robiť samostatne - ja dám na panvicu s hrubým dnom 5 lyžíc sezamu (prípadne tekvicových semiačok, tie sú tiež super) a 1 lyžicu soli. Semienka nenamáčam. Nechám chvíľu pražiť, kým semienka získajú peknú farbu a potom rozmixujem. Je to naozaj chutná posýpka na čokoľvek, len pozor na tú soľ, aby sa hotové jedlo potom nepresolilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia