Ghee - prepustené maslo (fotorecept)

Autor receptu: havino

Prepustené maslo sa dá používať rovnako, ako napríklad bravčová masť, olej, dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravy základu pod mäso, zásmažky, do cestovín, ryže, na potretie posúchov, rôznych placiek. Kto mu raz príde na chuť, ako ja, verím, že bude ho využívať podľa svojich chuti. Pre mňa je to po slovensky povedané maslový olej. Na podnet priateliek na vareche pridávam recept, postup, na výrobu svojho domáceho ghee.

50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Robila som ho po tretí krát. Z kila masla mám rovný 7 dcl pohár. Pohár odkladám do špajze, či je leto, či je zima. Nemení chuť, ani vzhľad. Viem, že je tu už na vareche myslím 2 x, ale snažila som sa ho nafotiť, popísať podrobne. Ja osobne mám rada recepty s foto dokumentáciou. Nech si každý vyberie. Na výrobu si vyberieme hrniec so širším priemerom, s hrubým dnom, aby maslo nebolo roztopené vo vysokom v hrnci, z dôvodu, aby sme čím skôr videli na dno hrnca. Pripravte sa na státie a pozeranie do hrnca pri kilograme masla minimálne 40 min, nuž, ale tá maslová chuť, maslový olej, stojí za to. Začíname: Maslo roztopíme, akonáhle začne bublať, klokočiť, uberáme teplotu na sporáku.
  2. Po nejakom čase, poviem približne 10 - 20 min, (záleží aj od množstva masla) kilogram, je kilogram, je potrebné stále pozerať do hrnca, stáť pri tom, nesmie prudko vrieť, len si tak pobublávať, už je vidieť, ako sa bielkoviny zrážajú, maslo pení, peny bolo omnoho viac, neľakať sa keď pení, miešať. Pri prvom varení ghee som penu zbierala, odkladala bokom, použila do cesta na pečivo. Bolo mi poradené, že nie je potrebné penu zbierať, overila som si to priamo pri terajšom varení, nezbierala som ju, usadila sa na dno hrnca.
  3. Stojíme, pozeráme na Ghee - maslový olej, z teploty uberieme, nesmie prudko vrieť, len mierne bublať. Už len sem tam premiešame, zo začiatku viac miešame, ku koncu menej, pripomeniem a poviem prečo.
  4. Už prešlo asi 30 min, na obr. č. 4, je vidieť, ako sa bielkoviny usádzajú na dno hrnca, tak povediac ghee sa čistí. Tu je tá chvíľa, kedy pomenej miešame! Necháme bielkoviny usádzať na dno hrnca a postupne mierne pripaľovať. Tým, že by sme miešali, by sme narúšali usadeninu na dne hrnca a nevideli by sme číry maslový olej, ktorý vystupuje na povrch. Stojíme, neodídeme od hrnca ani na krok a nekukáme na pravo ani na ľavo, len na dno hrnca. Znie to strašidelne, vyčerpávajúco, ale nie je to tak, krásna vôňa už maslového oleja a chuť na ďaľšie použitie vám dá silu. Sú to už minúty, ak nie sekundy do ukončenia a získania tej správnej chuti ghee. Kto má odvahu a bude poriadne pozerať na dno hrnca, rozpozná farbu usadenej bielkoviny, pripáli málinko trošinku viac, (schválne tie zdrobneliny, lebo je to skutočne tak málinko), ono to už ide rýchlo, usadenina bude pripomínať farbu slabého karamelu, viete si predstaviť? Je to bod zlomu, kedy ukončíme slabulinké bublanie a stiahneme hrniec z platne.
  5. Medzi týmito fotkami, už naozaj nebol čas na fotenie, ako to má vyzerať. Precedíme cez čo najhustejšie sitko, necháme pár minút ešte zostatkovú bielkovinu usadiť na dno misy, hrnca.
  6. A opäť precedíme do už čistého pohára.
  7. Takto u mňa vyzerali pripálené bielkoviny na dne hrnca.
  8. Hotovo, máme ten stres po prvý krát za sebou, bude to stres aj po druhý, aj po tretí krá, aspoň u mňa. Dôležité je , nesmie nám maslo na plno vrieť, nesmie!!
  9. Stuhnuté ukladáme do špajze, chladničky, skutočne nemusí byť v chladničke, kto má špajzu, mám ho tam po celý rok, či je leto, či zima.
  10. Na poslednom obrázku je moje prvé Ghee, je viac orieškovej chuti, poviem pravdu, ani neviem, ako sa mi to podarilo, že som ho stiahla po prvý krát z platne v tu NAJ chvíľu, pretože bolo také echt maslové, orieškové. Usadeninu som mala prvý krát viac pripálenú, tmavšej karamelovej farby, nie zhorenú !!! Vtedy je tá oriešková chuť.
  11. Nech vám padne na úžitok, ak naberiete odvahu, či už recept, ale aj samotné ghee, pridávam link o jeho prospechu na zdravie. Nie nadarmo, naše staré matere spracovávali týmto spôsobom väčšie množstvo masla. Ja používam tento druh masla, ktoré aj chutí, ako domáce maslo. Už len úryvok z linku : Ghee, napomáha tráveniu tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, zatiaľ čo klasické maslo a iné oleje trávenie spomaľujú, pretože je ťažké ich stráviť. Je plné antioxidantov a tiež napomáha absorpcii vitamínov a minerálov, čím posilňuje imunitný systém. Ghee znižuje ” zlý” cholesterol. Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej (mastnej kyseliny ktorá má protivírové účinky) spomaľuje, alebo zastavuje rast rakovinových nádorov. Ghee je vhodné, ako alternatíva masla pre ľudí s laktointoleranciou. http://www.magazin-lohas.cz/blog/81/Z-obycejneho-masla-neobycejne-GHEE/