Gemerské guľky plnené údeným mäsom fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 22. júla 2010
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept)
Foto: frezia68

Som gemerčanka,hoci už roky tam nežijem,rada sa k tomu hlásim.A gemerské guľky sa u nás robia aj takto:

6
porcií
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  kg
1  kg
1/2 ks
3  ks
2  ks
2 lyžice
2  ks




Postup

  1. 1

    Asi kilo zemiakov uvaríme,ošúpeme a vychladené postrúhame.Ďaľšie kilo surových postrúhame a precedíme( na sitko hustú gázu a pretlačím) a to všetko spolu premiešame. Zemiaky surové,aj varené strúhame na jemno.Údené mäso uvarím,vodu nevylejem,ale pridám do nej vodu z precedených zemiakov a uvarím fajnú zemiakovú polievočku,ktorú už mám v mojich receptoch.

    Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme vajce,soľ,majorán,cesnak a asi 2 lyžice strúhanky a vypracujeme mäkšie cesto.Ak sa veľmi lepí,pridám ešte trocha strúhanky domácej,jemnej.Na pravej strane misky sú surové zemiaky.

    Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravené mleté údené mäso zmiešame s vajíčkom,pridáme soľ,majorán,MČK a 1 zemiak uvarený a postrúhaný-vymiešame. Ja som pridala 2 lyžice mletých vlašských orechov,ale to už je mimo receptu a nemusí to každému chutiť.

    Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A tvarujeme guľky.Vezmem za veľkú lyžicu cesta,urobím malú placku,vložím lyžičku údeného,vytvarujem guľku a pogúľam v hladkej múke........Pripravím hrniec s vodou a kým urobím poslednú guľku,voda vrie.Všetky guľky ešte raz pogúľam v múke a hádžem do vody.Počas varenia aspoň raz premiešame,aby sa neprilepili o dno. Keď vyplávu na povrch,sú hotové a pozorne ich vyberiem na misu.Misu na pár minút prikryjem,zaparia sa,ale nezlepia.Až potom polejem slaninou s cibuľou.

    Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Slaninku nakrájame a popražíme,pridáme na 1/2 kolieska nakrájanú cibuľu,upražíme do ružova a touto usmiatou cibuľkou polejeme smädné guľky,ktoré od radosti sa vďačne budú kĺzať dole hrdlom.

    Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Komu to nestačí,pridá si dusenú kyslú kapustu,alebo kyslé mlieko,či zakysanku.Dobrú chuť!

    Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia68
@enerrgizer :v mojich receptoch už mám obdobu týchto guliek,ale tieto sú lepšie,mäkkučké.....a trocha pracnejšie.
janger
Dalsi krasny recept na gemerske gulky. Velmi sa takymto receptom tesim, lebo pripravovat slovenske specialitky moc neviem :-(. A ty si to tak krasne popisala a pofotila, dakujem.
bozulka
@frezia ,krásne a učite dobré,urobím podľa teba,ale mne by sa žiadala kyslá kapustička len tak bez dusenia len na spenenej cibuľke so slaninkou do červena opečenou...mňam!!!Šikovná pri fotení.
frezia68
@bozulka :komu ako chutí....a kapusta lepšie pasuje ako zakysanka,ale u nás sa drží taká diéta,že musíme obmedzovať zelenú zeleninu,napr.kapustu,brokolicu,špenát.....takže tak.
jenulka
zajtra ich idem variť po prvý raz, neviem či budú chutiť aj mojim doma.Ale už som ich oboznámila ako asi vyzerajú. Som zvedavá.Prečítala som veľa podobných receptov a všade píšu prevažne veľa múky niekde aj 1 kilogram. To asi nie je to pravé.Uvidím. Pozdravujem všetkých .
gubics
Nedávať priveľa múky lebo stred sa vám dobre neprevarí, a keď ich budete dlho variť tak zase sa vonkajšia časť rozvarí. Treba vyskúšať na jednej guľke či stačí múka, a pridávať ako si cesto vyžaduje.
garanco
Dnes som ich uvarila, sú fajnové a pridala som ako prílohu dusenú kyslú kapustu. Recept som si uložila, zas niekedy uvarím, ale roboty okolo toho bolo neúrekom...
frezia68
Milá @garanco : s kyslou kapustou sú najlepšie a máš pravdu,sú pracnejšie,ale fajné :-) a potešila si :-) .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia