Gemerské guľky fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 26. novembra 2011

Neobjavím nič nové ako v predchádzajúcich receptoch mojich predchodkýň , ale som vylepšila ich prípravu a takto sa mi vidia , že sú lahšie Zobraziť celý popisNeobjavím nič nové ako v predchádzajúcich receptoch mojich predchodkýň , ale som vylepšila ich prípravu a takto sa mi vidia , že sú lahšie stravitelné . Pochádzam z Gemera a gulky som jedla na rôzných miestach tohto regionu, ale usúdila som , že najviac sa mi páčia a chutia tak ako to robila moja mamička. Preto sa s vami podelím o jej recept.Ked som porovnávala recepty prakticky základ majú ten istý , ale ja som volila predpripravené mäso a preto sa mi vidí , že je lepšie stravitelny.

Suroviny

700 g uvarené
1000 g surové
400 g
5 stručkov
1 PL
1 ks
 ,mleté čierne korenie
na obalenie




Postup

  1. 1

    den predtým si uvarím zemiaky , cibulku si na drobno pokrájam rozpražim na masti do sklovita a dám zomleté bravčové mäso môžem pridať aj udene a udusím ho spolu aj s koreninami a solou- necham vychladnuť.

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na druhý den si očistím uvarené zemiaky postruham na sruhadle, surove zemiaky tiež postruham do druhej misky odcedím ich z vody a škrobu / pozor nevylevam škrob bude ešte potrebný/

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    priedám do zmesy surových a varených zemiakov upražené mleté mäso, koreniny , cesnak,vajíčko a lPL hl.múku dobre všetko premiešam na hladkú hmotu.Ked je niekto viac mäsový môže zvýšiť gramaž mäsa na 600g. Nám tento pomer vyhovuje.

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom si do hrnca postavím vodu do ktorej pridám sol a nechám prisť do bodu varu medzi tým si robím zo zemiakovej hmoty gulky asi o priemere 5 cm najlepšie sa formuje ked si ruky oplaknete sudenou vodou a takto formujete gulky dávate ich do múky v ktorej sa obalia .

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ked voda začne vrieť pridáme za polievkovu lyžicu z toho zemiakového škrobu čo ste dostali zo surových zemiakov - aby sa gulky nerozvárali

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a vhadzujete gulky do vody pomiešate a pri miernom ohni dovariť cca 8-10 min kým gulky nevyplávajú na povrch sem tam pomiešajte , aby sa neprilepili

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ja ich zvyknem vybrať do nádoby v ktorej mám trocha oleja a tak ich odkladám do misky -mám to odskúšané potom sa nelepia.

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z týchto ingrediencii je cca 30 guliek podávam bud s kyslou surovou kapustou alebo s rozpraženou slaninku do ktrej dáme cibulku a priloha acidko.Nám velmi dobre chutia aj ked ich opražime na masti sú fajné chrumkavé. Rada: ked som prvý krát ich varila všetky sa rozvárali a dlho som ich nechcela ani vidieť a potom mi mamka prezradila, že aby som si dala z toho škrobu do vody a zazračne sa ani jedna nerozvari. A prečo som mäso predpripravila, lebo ten krátky čas , ktorý sa varia gulky nestačí na to surové mäso a stále som mala zaživacie problémy ked som použila surové mäso.

Diskusia k receptu

marijanka712
Gemerske gulky môžeš najst v niektorých slovenských reštauraciach najmä ma Gemery sú to jedlá naších starých mám a sú tu na Gemery taká špecialita ako na Liptove bryndzove halušky .Stretla som sa aj v košickej slovenskej reštauracii s ponukou a boli celkom dobre....
evanaaa
Zaujímavý recept, myslela som, že sa guľky budú plniť mäsovou zmesou a pritom sa obe zmesi - mäsová aj zemiaková zmiešajú. Mimochodom, ten spôsob zmiešania surových a varených zemiakov sa v Čechách volá " chlupaté knedlíky". Treba asi vyskúšať, môže to byť s kapustou dobré.
jamarlen
no, roboty je to dosť, ale páčia sa mi, najmä ten nápad s udusením mäsa. máš pravdu, surové brrmäso môže byť až jedovaté, a tie pásomnice:)
astheart
Gemerské jsem nikdy nezkoušela, ale evanaaa má pravdu, ze směsi vařených a syrových brambor se dělají chlupaté knedlíky. To finální použití škrobu mě překvapilo, protože my taky zachycujeme tekutinu a necháváme škrob usadit. Ale nedáváme škrob do vody, přimícháváme ho zpátky do těsta! Pokud je těsto správné konzistence, knedlíky se nerozvaří. A opravdu, s kysaným zelím jsou vynikající!
jaroslava31
Vývar nevylievajte, ale pridajte soli, korenia, bobkový list a tradične to zatrepte mliekom s múkou a trochou smotany. Získate úžasnú polievku, ktorú sme jedávali tak, že sme do nej nakrájali uvarené guľky na kúsky a tak sme mali vlastne aj polievku aj hotové jedlo. Udusenie mäsa je dobrý nápad, urobím tak aj ja.
zdenka1009
Naučila som sa robiť aj ja gemerské guľky od svokry. My ich robíme: surové zemiaky,ml.surové udené mäso,škvarky,kocočky opečeného chleba,bez vajca,cesnak soľ,korenie,majoránka,postup ako ty. Podávame: 1. hneď ako vyplávu, .2. s opraženou cibuľkou, 3.na druhý deň s mliečnou polievkou. Ten prvý chod je úžasný,vyvalí sa na nás vôňa mäsa,cesnaku,majoránky...
marijanka712
Dakujem za rady sú ozaj prinosom do mojej kuchyne @jaroslava31 aj u mamičky sme jedávali tu polivočku z vývaru guliek u nás sa tomu hovory -kysel teraz to nerobievam , ale stoji to za pripomenutie , lebo tie gulky v tej polevočke sú zasa iné.
Rada som , že tento postup sa podobá na chlupate knedliky nikdy som nevedela čo sú to chlupate knedliky a teraz bez problemu si ich môžem urobiť ako priloho ku kapuste a trebas k pečenej kačke.
zinnajdha
ja robievam tiež z iba surových zemiakov a s mletou údenou krkovičkou, ale dávam jej len málo. Recept mám od rodenej a hrdej gemeranky. Tie mi chutia najviac. A keď v reštaurácii, tak najlepšie sú na Soroške v kolibe.
dogagador
@astheart : mozes napisat recept na "chlupate knedliky"? mala som ich jediny raz v zivote v Prahe U Fleku a odvtedy o nich snivam....
helenocka
Gemerske gulky sa robia DYNAMITOM. To znamená, že masová plnka
z údeného a čerstvého masa sa dáva do prostriedka. Ja ich varím
25 min na miernom ohni . Keď zo surových zemiakov dobre ale dobre
vytlačíš vodu tak sa nerozvaria.
maorka
zaujimavé komenty, ja som ich robila pár krát, recept mám od rodeného gemerčana..a pokial viem robili aj také ako je v rozpise- no viac tie s dynamitom a skoro vždy ich robia so surovým mäskom.. Páči sa mi predpríprava mäska v tvojom rozpise.. ušetrí sa čas varenia a tým aj "vyluhovania " dobrých vecí do vody.. preto keď sa robia so surovým mäsom je fajn použiť tuto vodu na polievku.
matata1
Gemerské alebo revúcke guľky sa robia z kombinácie varených a surových zemiakov, ale aj čisto zo surových zemiakov, s dynamitom ale aj pomiešané, s údeným mäsom, neúdeným, surovým aj duseným mäsom, so škvarkami. Recept sa líši v závislosti od dediny, ale aj od rodinných tradícií. Ale stále sú fantastické. Podávame ako píše @zdenka1009 ale najchutnejšie sú s cibuľkou pokrájanou na kolieska, popraženou na bravčovej masti do chrumkava a zaprášenou červenou paprikou. Na nasledújúce dni sú úžasné pokrájané na hrubšie kolieska a opečené do chrumkava. K tomu podľa chuti kyslé mlieko, kyslá kapusta.... A malý trik nakoniec: po uvarení vybrať do rajnice, zakryť pokrievkou, zabaliť do utierky a šup pod perinu (najlepšie páperovú). Vydržia dlho teplé, a už ich len stačí "ochutnávať"!!! :o)))
matata1
Ešte niečo k tradíciám: guľky sú tradičné gemerské trojkráľové jedlo, čiže sa varia 6. januára na Troch kráľov. V niektorých rodinách sa robia vo veľkom množstve, aj vyše 100 kusov. Pri ich varení sa stretávajú aj tri generácie a robia sa pre celú rodinu.
sportak
Keďže sme gemerské guľky v našej rodine ešte nepripravovali a chceme ich vyskúšať, prechádzal som na internete veľa receptov na ich prípravu. Mne osobne sa tento recept veľmi páči / bravčové mäso je predpripravené a to s tým zemiakovým škrobom som nikde nečítal/. Takže určite tento týždeň idem na to. Marijanka712, určite budú výborné. Dám Ti vedieť a ostatným varecháčom taktiež.
marijanka712
@sportak držim palec , aby sa ti vydarili daj vedieť ako ste si na nich pochutnali.Dakujem za pekné slová od všetkých prispievatelov @matata1 iste si z Gemera lebo to čo si napísala je presne stará tradícia aj ja som prvé gulky jedla vytiahnuté z pod periny to som ani nepísala, lebo dnes kde sú ešte periny????,
matata1
@marijanka712 máš pravdu, v dnešnej dobe nájsť perinu v domácnostiach, je ako hľadať ihlu v kope sena. Perie už nikto nepára, a keď k tomu pridáme všeprítomné alergie, tak sa ani nečudujem. Ale guľkám stačí aj obyčajný paplón, alebo deka. Hlavne aby boli v teplúčku, veď sú to naše malé, milé, guľatučké babätká :o))) P.S. Som rodená revúčanka.
marijanka712
@matala1ked som si prečítala rozsiahlú odu na gemerské gulky hned som vedela, že je to niekto kto z okolia Revucej, Sirku ja tu oblasť tiež poznám určitu dobu som tam bývala na ten kraj sa nedá zabudnúť ani na ludí, ktorí tam žijú.....
gubics
Pochádzam z Gemera, aj u nás sa robili podobne guľky. Niekedy sa do cesta namiesto údeného klabáskového mäsa dávali na drobno pokrájané domáce oškvarky. Jedla som ich pripravené na rôzne spôsoby. Približne takto pripravené ich robia k veľkej spokojnosti zákazníkov na kolibe na Soroške. Keď niekedy budete prechádzať cez Gemer, tam ich môžete ochutnať.
marijanka712
@gubics máš pravdu na Soroške niekedy varili velmi dobré gulky aj halušky, ale už dávno som sa tam nezastavila tak t.č. to neviem posúdiť dakujem ti za komentár .
jozka2
nejedla som taketo,ale dala by som si ich zasadne s kyslou kapustou a s poprazenou cibulkou na vrch.
babkamonika
Dnes budú na obed, už sa na ne teším, len určite dám trocha viac múky, aby sa nerozvárali.
danielas
Veľmi pekný recept @marijanka a tiež zaujímavé komentáre. Viem, že ho určite v krátkej dobe vyskúšam. A teším sa naň
marika21
Dala by som si dobrú porciu. Ešte som to nerobila, nejedla.
mikomi
My to robíme tak isto,ale len zo surových zemiakov,nie z uvarených v šupke.Starý rodičia pochádzali z Gemera,od nich sme sa to naučili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia