Gelnická sekaná fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 12. mája 2015

Už dávnejšie sa chystám na túto sekanú, nakoľko autor receptu uvádza, že nie je sekaná ako sekaná.....vraj bola známa široko - daleko v Zobraziť celý popisUž dávnejšie sa chystám na túto sekanú, nakoľko autor receptu uvádza, že nie je sekaná ako sekaná.....vraj bola známa široko - daleko v gelnickej oblasti a že na ňu chodili aj tzv. "lepší ľudia"....:)/ kedysi dávno som v tej oblasti strávil, krásne 2 týždne na lyžiarskom výcviku, ale nemal som tú možnosť ju ochutnať/...nuž čo dodať, niečo je na tom pravda..:)

Suroviny

500 g
500 g
500 g
150 g
1 ks
100 g
5 g
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
5 strúčikov
1/4 ks na strúhanú kôru
30 g
150 ml




Postup

  1. 1

    Hovädzie predné si zomelie 2 x na najjemnejšej riečici. Okoreníme, pridáme trochu vody,žemľu namočenú vo vode, ktorú sme dobre vyžmýkali a dobre zamiešame. Pridáme múku a pokiaľ sa nám to zdá suché, tak pridáme trochu vody a dobre zamiešame. Pridáme hov. zadné, ktoré sme za pomoci food procesoru vykutrovali za pridávania studenej vody a dobre zamiešame.

    Gelnická sekaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme bravčový výrez, ktorý sme tiež dva krát premleli na najjemnejšej riečici a dobre zamiešame. Nakoniec pridáme na drobno nakrájanú slaninu a dobre zamiešame.

    Gelnická sekaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešanú masu sformujeme do bochníka, položíme na pekáč, ktorý vymastíme masťou, mokrou rukou dobre vyhladíme a pečieme v stredne vyhriatej rúre 170-180 stupňov C asi 2 hod. Sekanú musíme často polievať zo začiatku vodou a pozdejšie vlastným výpekom. Ja som ju postrekoval za pomoci rozprašovača... Sekaná takto nadobúda takmer dvojnásobný objem a stáva sa krehkejšou a ľahšou. Pokiaľ nepolievame, tak sa nám vytvorí tvrdá kôrka, ktorá bráni sekanej narastať a tak sa skôr spečie a zmenšuje...

    Gelnická sekaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    narezaná

    Gelnická sekaná (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekná sekaná a som vďačná aj za tie rady pri pečení. Vo výsledku vyzerá ako chlebík :-).
marianne
...ze lepsi ludia..:-) u nas mlete maso ide, hadam to moze aj plebs uvarit, co povies?:-)) mne sa paci tato sekana...
mata3636
krásna sekaná, narástla ako chlebík. škoda, že na úvodnej foto je v popredí ostatok a nie to hlavné :-)
frezia68
Nádherná sekaná :-) a veru,že pre lepších,lebo dnes je hovädzie drahé,tak pre lepšie peňaženky.Len nerozumiem,z čoho zdvojnásobila objem, tým postrekovaním? Škoda,že nevidím rez,ale máš *****.
pusta1
krásne vypracovaná sekaná, nádherná vzhľadom, výborná chuťou, precízna práca za viac ako *****
klukodvody
Vidíš příteli tohle s tou slaninou a tak jak to máš připravené je poctivá dobrá sekaná a máš ji samozřejmě parádní .***** a zdravím
tassiedevil
dakujem vám za komentáriky a hviezdičky...:)
@frezia68 , vieš, že aj mňa to zaujalo a bol som zvedavý, či naozaj zväčší objem a tak sa aj stalo...:) mne sa zdá, že je to tou vlhkosťou zmesi a vytvára sa para vo vnútri tá to pomaly dvíha...polievanie zabraňuje vytváraniu tvrdej kôry....to je môj názor....:)
@izabella929 , toto je už starý recept...možno že mäsiari, ktorí ju robili, už dávno vymreli a s nimi aj tradícia...dakujem izka:)
kukulienka71
fíha, ten posledný obrázok je naozaj autentický, tak má vyzerať poriadna sekaná. Postup podaný zase za všetky hviezdičky.
gabriele
nemusi byt zla...ale ten pomer masa, tekutej zlozky a hlavne muky sa mi zda byt nevyrovnany...uz sa tesim na tu pravu poctivu sekanu od @klukodvody :)
katka78
Ja odpadnem, toto urobím pre ocinka. Už som robia jednu sekanú od @mesiar50 asi pred 2rokmi, tá bola čisto mäsová, mixovala sa s ľadom, bolo to pre mňa nové, tak som trošku stresovala, ale stálo to zato. Ocino mal veľkú radosť a ja pri vhodnej príležitosti vyskúšam pre zmenu aj túto. Už sa teším ako ho poteším :-)
evanaaa
Mne sa veľmi páči táto sekaná, mala by som ju niekedy vyskúšať, ja hovädzie mäso kupujem často, to by problém nebol, ide asi aj o to, ako sa to dôkladne spracuje, ja mäso v mise tiež miesim rukou ako cesto, len je otázka - kto mi to tak pomelie? A ešte - @tassiedevil , slaninka je obyčajná údená a surová?
Neviem, ale pozerám, čo je na pomere mäsa a ostatných zložiek nevyrovnané....?
mesiar50
Vyrobil si ukazkovu sekanu.Recept si ulozim priatelu.
Dakujem a pozdravujem.
tassiedevil
@evanaaa , slaninka je surová, možno, že by jej neuškodila ani dobrá údená...:) a čo tak mlynček, už aj vás vychádzajú z mody?:) vdaka za komentárik:)
evanaaa
@tassiedevil , máš pravdu, človek zpohodlnel :) kedysi som si mäso mlela sama, ale odkedy je v predaji mleté, som si to uľahčila....ja viem, mnohí to neuznávajú, ale niektoré mleté sa mi zdá celkom dobré a pekné na pohľad, ale treba vyberať, prípadne si priplatiť.
marika21
Sekaná vyzerá veľmi chutne. U nás kúpené mleté mäso nieje také dobré ako, keď si doma zomelieme. Je tam veľa tučného mäsa. KK5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia