Gazpacho - studená polievka z Andalúzie

Autor receptu: pusta

Gazpacho je polievka zo surovej zeleniny, je veľmi obľúbená v Španielsku a nielen tam. Má viacero verzií, tak povediac môže sa líšiť od domu k domu. Niekde sa do nej dokonca pridávajú aj pomleté mandle. Táto studená polievka je veľmi osviežujúca a zdravá, predovšetkým chutná,priam stvorená pre horúce dni. Naša millá @marianne pridala túto skvelú polievku s perfektnou fotodokumentáciou postupu prípravy. Dovolím si pridať aj svoju z mojej zbierky.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Chlieb zbavený kôrky pokrájame na kocky, pokvapkáme olejom a necháme ho nasiaknuť olejom.
  2. Do hrnca dáme neolúpanú na kocky pokrájanú uhorku, očistenú na kocky pokrájanú cibuľu, na kocky pokrájanú zelenú papriku, drvené alebo čerstvé paradajky,chlieb nasiaknutý olivovým olejom, strúčiky cesnaku a všetko spolu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.
  3. Dochutíme octom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vmiešame pomleté mandle a dáme dobre vychladiť do chladničky - najlepšie na noc na 12 hodín.
  4. Na olivovom oleji opečieme kocky chleba, necháme vychladnúť. Pokrájame na kocky neolúpanú uhorku a zelenú papriku, všetko uložíme na tanier aj s kockami ľadu, studenú a dobre vychladenú polievku naberieme do hlbších tanierov, pokvapkáme ešte olivovým olejom a podávame s pripravenou vložkou do polievky spolu s kockami ľadu, ktoré si každý pridá sám podľa svojej chuti. Pre jemnosť polievky uhorky môžete zbaviť jadierok alebo olúpať, komu ako vyhovuje.