Gazpacho - studená polievka z Andalúzie
Autor receptu: pusta
Gazpacho je polievka zo surovej zeleniny, je veľmi obľúbená v Španielsku a nielen tam. Má
viacero verzií, tak povediac môže sa líšiť od domu k domu. Niekde sa do nej dokonca
pridávajú aj pomleté mandle. Táto studená polievka je veľmi osviežujúca a zdravá,
predovšetkým chutná,priam stvorená pre horúce dni.
Naša millá @marianne pridala túto skvelú polievku s perfektnou fotodokumentáciou postupu
prípravy.
Dovolím si pridať aj svoju z mojej zbierky.
Postup
- Chlieb zbavený kôrky pokrájame na kocky, pokvapkáme olejom a necháme ho nasiaknuť olejom.
- Do hrnca dáme neolúpanú na kocky pokrájanú uhorku, očistenú na kocky pokrájanú cibuľu, na kocky pokrájanú zelenú papriku, drvené alebo čerstvé paradajky,chlieb nasiaknutý olivovým olejom, strúčiky cesnaku a všetko spolu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.
- Dochutíme octom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vmiešame pomleté mandle a dáme dobre vychladiť do chladničky - najlepšie na noc na 12 hodín.
- Na olivovom oleji opečieme kocky chleba, necháme vychladnúť. Pokrájame na kocky neolúpanú uhorku a zelenú papriku, všetko uložíme na tanier aj s kockami ľadu, studenú a dobre vychladenú polievku naberieme do hlbších tanierov, pokvapkáme ešte olivovým olejom a podávame s pripravenou vložkou do polievky spolu s kockami ľadu, ktoré si každý pridá sám podľa svojej chuti.
Pre jemnosť polievky uhorky môžete zbaviť jadierok alebo olúpať, komu ako vyhovuje.