Gazdovské zemiaky

Roman Pekný
šéfkuchár hotela Villa Nečas v Žiline, 19. októbra 2014
Gazdovské zemiaky
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Kuchyňu prababičiek považujem za najinšpiratívnejší zdroj napredovania kuchárov profesionálov. Ostáva v nej stále čo objavovať – jedlá i zabudnuté suroviny.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
400 g
50 g
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Z hladkej múky, soli a vody pripravíme cesto. Cesto miesime dovtedy, kým sa neprestane lepiť o misku. Necháme chvíľu odpočinúť.

  2. 2

    Oškrabané a umyté zemiaky dáme variť do osolenej vody na miernom ohni do polomäkka. Medzitým cesto vyvaľkáme na 2 mm hrubý plát. Z dosky za pomoci lyžice trháme cesto do vody. Spolu so zemiakmi ho varíme na miernom ohni domäkka.

  3. 3

    Na rozpustenej masti urestujeme cibuľu, ktorú zaprášime sladkou paprikou. Takto pripravený základ ihneď zalejeme trochou vody, aby paprika nezhorkla.

  4. 4

    Zemiaky s haluškami scedíme a vymiešame s paprikovým základom. Dochutíme soľou a čiernym korením. Vhodnou prílohou sú restované plátky cibule.

  5. 5

    Cibuľu nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré osolíme, obalíme v hladkej múke a ihneď fritujeme v horúcom oleji.

Diskusia k receptu

mijaita
......... jak to, ze to šlo i bez vegety? :-) A bylo to dobré, že?
tinca
jednoduché a úžasné jedlo,krásne foto:)
daguska
Tiez sa prikláñam k názoru-jednoducho a chutne.
svedka
Ja tam vidim aj slaninu :) Taky obycajny granadir-styl.
jarunka
Tomu tam nerozumiem, ze cesto sa vyvalka na 2 mm a potom pomocou lyzice trhame cesto do vody.
zinnajdha
@ jarunka , asi preto, aby sa to formou približovalo haluške. Vo vode to napučí a je z toho haluška.
@ šéfkuchár zo Žiliny: je to fajné, asi lepšie ako " grenadiersky pochod", lebo halušky sú doma vymiesené...