Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Zemiaky sa dajú pripraviť na tisíce spôsobov, ale k mojim najväčším favoritom patria pečené zemiaky v šupe s kúskom slaninky a masla... ale ani tieto čo som piekla nie sú zlé...
4 porcie |
25 minút príprava |
75 minút na 200 °C |
Postup
- príprava týchto zemiakov je trošku dlhšia ale výsledok stojí zato :-)
- zemiaky v šupe dobre vydrhneme, každý zvlášť položíme na kus alobalu, posolíme, posypeme drvenou rascou, položíme dva - tri plátky masla a dobre zabalíme do alobalu. Takto pripravené zemiaky pečieme na 200°C, zhruba hodinu. Záleží od veľkosti zemiakov.
- keď sú zemiaky upečené, opatrne ich rozbalíme a prekrojíme po dĺžke, stred lyžicou vydlabeme... vydlabané zemiakové misky dáme naspäť do rúry, aby sa nám pekne do zlata zapiekli..
- pripravíme si plnku - na sucho, alebo na troche masti, opražíme na kocky nakrájanú prerastenú slaninu, keď pustí masť pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a podusíme do sklovita... zmes necháme vychladnúť.
- do misky si dáme bryndzu, pridáme vychladnutú podusenú slaninku, vydlabané zemiaky, pretlačený cesnak, trochu kyslej smotany, drvenej rasce a nasekanú petrželku, zamiešame, ak treba ešte pridáme kyslú smotanu... nesolila som vôbec, pretože bryndza je slaná dosť, ale plnku treba ochutnať a dochutiť podľa seba
- touto zmesou naplníme zemiakové misky, vrch môžeme posypať údeným syrom
- dáme už len zapiecť do vyhriatej rúry na 10-15 minút.
- výborne sa k tomuto jedlu hodí kyslá smotana ochutená pretlačeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením
- aj keď sa to nezdá je to veľmi sýte jedlo... ešteže som večer išla venčiť psa :)