Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Zemiaky sa dajú pripraviť na tisíce spôsobov, ale k mojim najväčším favoritom patria pečené zemiaky v šupe s kúskom slaninky a masla... ale ani tieto čo som piekla nie sú zlé...

4
porcie
25 minút
príprava
75 minút
na 200 °C

Postup

  1. príprava týchto zemiakov je trošku dlhšia ale výsledok stojí zato :-)
  2. zemiaky v šupe dobre vydrhneme, každý zvlášť položíme na kus alobalu, posolíme, posypeme drvenou rascou, položíme dva - tri plátky masla a dobre zabalíme do alobalu. Takto pripravené zemiaky pečieme na 200°C, zhruba hodinu. Záleží od veľkosti zemiakov.
  3. keď sú zemiaky upečené, opatrne ich rozbalíme a prekrojíme po dĺžke, stred lyžicou vydlabeme... vydlabané zemiakové misky dáme naspäť do rúry, aby sa nám pekne do zlata zapiekli..
  4. pripravíme si plnku - na sucho, alebo na troche masti, opražíme na kocky nakrájanú prerastenú slaninu, keď pustí masť pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a podusíme do sklovita... zmes necháme vychladnúť.
  5. do misky si dáme bryndzu, pridáme vychladnutú podusenú slaninku, vydlabané zemiaky, pretlačený cesnak, trochu kyslej smotany, drvenej rasce a nasekanú petrželku, zamiešame, ak treba ešte pridáme kyslú smotanu... nesolila som vôbec, pretože bryndza je slaná dosť, ale plnku treba ochutnať a dochutiť podľa seba
  6. touto zmesou naplníme zemiakové misky, vrch môžeme posypať údeným syrom
  7. dáme už len zapiecť do vyhriatej rúry na 10-15 minút.
  8. výborne sa k tomuto jedlu hodí kyslá smotana ochutená pretlačeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením
  9. aj keď sa to nezdá je to veľmi sýte jedlo... ešteže som večer išla venčiť psa :)