Gaštanové úliky

yanah - bez fotkyyanah, 19. apríla 2011
Gaštanové úliky
Foto: yanah

Tieto gaštanové úliky patria medzi naše najobľúbenejšie nepečené cukrovinky.

Suroviny

200 - 250 g
50 g
asi 100 g
podľa chuti
podľa potreby 
podľa potreby
Plnka:




Postup

  1. 1

    V miske si zmiešam rozmrazené gaštanové pyré s maslom a preosiatou strúhankou z detských piškót, pridám toľko studenej kávy, aby vzniklo polotuhé cesto z ktorého sa dajú vo formičke tvarovať úliky.

  2. 2

    Kávu dávam opatrne po lyžiciach, cesto by malo byť radšej hustejšie ako riedke. Ak máte cesto riedke zahustite ho piškótovou strúhankou. Cukor nepridávam, gaštanové pyré zvykne byť dosť sladké (záleží od výrobcu). Vy si oslaďte podľa vašej chuti.

  3. 3

    Kúsok cesta si najskôr v ruke vytvarujem do guličky a natlačím do formičky, rúčkou z varešky urobím dierku, malou lyžičkou nalejem vaječný likér, priklopím okrúhlou piškótkou a opatrne vyklepnem z formičky. Chce to trochu trpezlivosti a pevné nervy, ale dá sa to. Nechám v chladničke do druhého dňa (spodná piškóta musí zmäknúť).

  4. 4

    Najlepšie sa robia s formičkami, ktoré sa dajú otvoriť, s vyklepávacími sa pracuje horšie. Sú to nepečené cukrovinky, takže odporúčam skladovať v chladničke a čo najskôr zjesť :))

  5. 5

    Niekedy, keď mám čas tak ich ešte na druhý deň namočím do čokolády (na foto sú bez čokoládovej polevy).

Diskusia k receptu

ola111
Pekne sa ti vydarili,ja robím orechové,ale nikdy sa mi nedajú poriadne
vyklopiť,skúsim tieto.
yanah
@3sandra3 , ďakujem
@ola111 , ďakujem ... mne keď sa úliky nedajú vyklopiť tak si pomáham s kuchynskou fóliou ... odstrihnem si kúsok priesvitnej kuchynskej fólie, cesto natlačím aj s fóliou do formičky, vyklopím a foliu opatrne odstránim ... vyskúšaj ...
cica2
krásne sa ti vydarili, šikuľka!
svetlana9
@Yanah - zaujal ma aj ten vaječný koňak ako plnka - aby sa dali ľalhšie vyklopiť z formičky - vysypať ju práškovým cukrom - mierne klopnúť o dosku stola. Metódy sú rôzne.
celeblith
a ja som si myslela, ze to pekne tuhne/schne vo formickach, tak som dostala dnes v obchode sok, ze to sa predavaju len 1-2ks kazde inej velkosti :) musela som si pozriet video, ze ako sa to vlastne :)
dogagador
vcera som robila klasiku, no babracka...s gastanmi to je pekne a urcite dobre, ale...robota ako blazon, ticho zavidim tu neskutocnu trpezlivost toto robit !
yanah
@dogagador ... každé úliky sú vždy babračka :)
... ja ich tiež robievam max. asi tak 2x do roka práve preto, že je to trochu prácna maškrta :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia