Gaštanový zákusok
Gaštanové gule „Gýmeš“
Autor receptu: redakcia
Postup- Penový korpus: Suroviny šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa cukor rozpustí. Po 20 minútach zložíme z pary a šľaháme ešte 10 minút ručným mixérom. Hmotu striekame cukrárskym vreckom na papier na pečenie do tvaru koliesok s priemerom
asi 2 cm. V teplovzdušnej rúre sušíme 2 hodiny pri teplote 70 °C.
- Piškótový korpus: Žĺtky a cukor spolu vyšľaháme, zvlášť
vyšľaháme bielky. Polohrubú
múku a prášok do pečiva zmiešame, pridáme do žĺtkovej hmoty
a zľahka primiešame sneh z bielkov. Rúru vyhrejeme na 200 °C,
cesto vylejeme na papier na pečenie a upečieme korpus. Po jeho
vychladení vykrajujeme pohárikom s priemerom asi 3 cm
kolieska.
- Šľahačkový gaštanový krém:
Smotany spolu vyšľaháme elektrickým šľahačom, pridáme
vaječný likér a zašľaháme. Ochutenú šľahačku napokon postupne pridávame do vyšľahaného gaštanového pyré.
- Maslový gaštanový krém: Všetky suroviny spolu vyšľaháme.
- Do silikónovej formy s polguľovitými formičkami nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka šľahačkový gaštanový
krém, položíme naň koliesko z piškótového cesta, nastriekame
gaštanový maslový krém a na to položíme vysušené penové
koliesko. Takto postupne naplníme všetky formičky. Po naplnení dáme na deň do mrazničky. Zákusok sa môže takto pripraviť aj 5 dní pred samotným dohotovením.
- Dokončenie: Rozpustíme 500 g kvalitnej čokolády. Dbáme
na to, aby sme čokoládu neprehriali – nesmie mať teplotu viac
ako 40 °C. Silikónovú formu vyberieme z mrazničky, vylúpneme
polguľovitý polotovar z formy a na mriežke ho polejeme rozpustenou čokoládou a necháme stuhnúť. Zdobíme čerstvým ovocím,
farebnými perličkami, čokoládovými hoblinami. Gule môžeme
polievať rôznymi glazúrami.
|