Gaštanová torta

František Šarközy
šéfkuchár hotela Tatra v Bratislave, 12. októbra 2011
Gaštanová torta
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Korpus:
8 ks
2 bal.
100 g
 štipka
100 ml
Plnka:
2 ks
1 balenie




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtky a bielky do dvoch misiek. Žĺtky minútku prešľaháme, pridáme k nim dva kusy rozmrazeného gaštanové pyré (jeden má hmotnosť 250 g) a šľaháme, až kým nevznikne tuhý nadýchaný krém. So štipkou soli pripravíme tuhý sneh z ôsmich bielkov. Postupne zašľahávame sneh do žĺtkovo–gaštanovej masy, aby sme neporušili nadýchanosť. Sneh pridávame po troch lyžiciach, kým sa neminie.

  2. 2

    Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Pripravenú zmes nalejeme do formy a pečieme v rúre rozohriatej na 160 oC 40 až 45 minút. Upečený a vychladnutý korpus rozkrojíme na polovicu, pokvapkáme rumom, potrieme krémom, zlepíme a zvyškom krému potrieme celý korpus. Ozdobíme šľahačkou a postrúhaným gaštanovým pyré.

  3. 3

    Hotovú tortu necháme v chladničke odstáť asi šesť hodín. Plnka: do vyšľahanej šľahačky pridáme postrúhané gaštanové pyré a necháme odstáť v chladničke 30 minút.

Diskusia k receptu

denysko
Vyzerá to skvele.Určite si to spravím a potom si dobre zamaškrtím.
tinca
to je podobná ako som pridala ja "Gaštanová torta s hroznom", len tu je o dve vajcia viac.
andulka2
Ja robím podľa tohto receptu roládu, z 1/2 dávky na cesto a celú dávku na plnku. Cesto natriem pikantným džemom, inak by bola mdlá. Roláda je vynikajúca, ľahučká.Cukor nedávam vôbec, používam ochutené pyré.
helca103
gaštany máme radi , takže aj takúto maškrtu si určite urobíme
helaxa
Ďakujem za recept, výborná a rýchla torta




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia