Gaštanová roláda nepečená

Autor receptu: helica

Ahojte dievčatá! som tu pomerne nová a teda aj neskúsená. Neviem ako sa pridávajú fotky ap. Práve som dokončila gaštanovú roládu, ktorú poznám od mojej maminy a pretože je úplne fantastická ( no ešte fantastickejšia je jej prácna príprava), tak vám ponúknem recept. Dovoľujem si však upozorniť, že je to recept len pre obzvlášť trpezlivé žienky domáce. Vždy, keď ju robím - raz za uhorský rok, tak sa zapoviem, že nikdy viac... Tak teda:

Suroviny

Postup

  1. Gaštany uvaríme vo vode ( ja som varila 30 min. v tlakovom hrnci). Ihneď za horúca ošúpeme - aj s vnútornou tenkou šupkou a pretlačíme cez sito- padajú nám také sympatické tenučké slížiky. Do prepasírovaných gaštanov pridáme zmäknuté maslo, cukor a rum a dobre vymiešame na tvárnu hladkú hmotu. Čistú riadovú útierku namočíme do studenej vody a dobre vyžmýkame, rozložíme na prac. dosku a polovicu hmoty rozotrieme do tvaru obdlĺžnika. Do druhej polovice hmoty pridáme kakao a ešte trocha rumu, lebo kakao nám hmotu zahustí, dobre premiešame a natrieme na bledý plát. Pomocou vlhkej útierky stočíme do tvaru rolády. Opatrne rukami pritláčame, aby nám nevznili vo vnútri vzduchové dierky. Dáme aj s útierkou dobre stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí sa veľmi pekne krája - najlepšie krajčírskou niťou. Hotový produkt môžeme podávať so šľahačkou, príp. vajcovým koňakom ku kávičke. Je veľmi chutný, efektný a pritom aj zdravý. ( Alkohol znižuje cholesterol !?) Môj tip: gaštany mi lepšie chutia tie naše slovenské, než dovozové. V žiadnom prípade nenahrádzajte maslo rastlinnými tukmi! Aby gaštany rýchlo nechladli, vyberám z horúcej vody, maximálne 8 - 10 kúskov a zamestnám aj manžela. Ak sa vám podarí gaštany dobre olúpať, aj so šupky, dajú sa pomlieť na mäsovom mlynčeku, no hmota už nie je taká jemná. Rum a cukor pridávajte podľa chuti, no tento rozpis sa mi vidí taký optimálny. Ak chcete mať čistú váhu gaštanov cca 1kg, treba kúpiť asi o 30 dkg gaštanov naviac. Ak by ste sa milé dievčence moc nudili, alebo si potrebovali zvýšiť tlak, tak vyskúšajte!