Gaštanová roláda nepečená

helica - fotkahelica, 15. novembra 2012
Gaštanová roláda nepečená
Foto: helica

Ahojte dievčatá! som tu pomerne nová a teda aj neskúsená. Neviem ako sa pridávajú fotky ap. Práve som dokončila gaštanovú roládu, ktorú poznám od mojej Zobraziť celý popisAhojte dievčatá! som tu pomerne nová a teda aj neskúsená. Neviem ako sa pridávajú fotky ap. Práve som dokončila gaštanovú roládu, ktorú poznám od mojej maminy a pretože je úplne fantastická ( no ešte fantastickejšia je jej prácna príprava), tak vám ponúknem recept. Dovoľujem si však upozorniť, že je to recept len pre obzvlášť trpezlivé žienky domáce. Vždy, keď ju robím - raz za uhorský rok, tak sa zapoviem, že nikdy viac... Tak teda:

Suroviny

1 kg varené
250 g pravé
5 PL
1 dcl
2 PL




Postup

  1. 1

    Gaštany uvaríme vo vode ( ja som varila 30 min. v tlakovom hrnci). Ihneď za horúca ošúpeme - aj s vnútornou tenkou šupkou a pretlačíme cez sito- padajú nám také sympatické tenučké slížiky. Do prepasírovaných gaštanov pridáme zmäknuté maslo, cukor a rum a dobre vymiešame na tvárnu hladkú hmotu. Čistú riadovú útierku namočíme do studenej vody a dobre vyžmýkame, rozložíme na prac. dosku a polovicu hmoty rozotrieme do tvaru obdlĺžnika. Do druhej polovice hmoty pridáme kakao a ešte trocha rumu, lebo kakao nám hmotu zahustí, dobre premiešame a natrieme na bledý plát. Pomocou vlhkej útierky stočíme do tvaru rolády. Opatrne rukami pritláčame, aby nám nevznili vo vnútri vzduchové dierky. Dáme aj s útierkou dobre stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí sa veľmi pekne krája - najlepšie krajčírskou niťou. Hotový produkt môžeme podávať so šľahačkou, príp. vajcovým koňakom ku kávičke. Je veľmi chutný, efektný a pritom aj zdravý. ( Alkohol znižuje cholesterol !?) Môj tip: gaštany mi lepšie chutia tie naše slovenské, než dovozové. V žiadnom prípade nenahrádzajte maslo rastlinnými tukmi! Aby gaštany rýchlo nechladli, vyberám z horúcej vody, maximálne 8 - 10 kúskov a zamestnám aj manžela. Ak sa vám podarí gaštany dobre olúpať, aj so šupky, dajú sa pomlieť na mäsovom mlynčeku, no hmota už nie je taká jemná. Rum a cukor pridávajte podľa chuti, no tento rozpis sa mi vidí taký optimálny. Ak chcete mať čistú váhu gaštanov cca 1kg, treba kúpiť asi o 30 dkg gaštanov naviac. Ak by ste sa milé dievčence moc nudili, alebo si potrebovali zvýšiť tlak, tak vyskúšajte!

Diskusia k receptu

ubka
vitaj @helica , určite si niekto rád pozrie a vyskúša aj náročný recept, je tu totiž veľa šikovných Varecháčov. A ako pridávať fotografie Ti ja neporadím-neviem, ale určite ak budeš mať záujem nájdeš tu podporu.
Želám Ti všetko dobré:-)
medovnicek
@Helica vitaj medzi nami, fotografiu musíš mať niekde uloženú, napríklad na ploche, potom keď dáš názov receptu a popis stlačíš ukáže sa ti Vyber fotku - Prehľadávať - tam si tú uloženú fotografiu vyhľadáš a potom už len stlačíš Pridaj
cica2
Ahoj @Helica , vitaj medzi nami! :-) ....tak @medovnicek ti už poradila, držím palce :-)....a recept je lákavý a zaujimavý
medulienka122
Milá Helica, vitaj medzi nami, určite je to super recept, ale ako píšeš, že len pre "trpezlivé", tak to bohužiaľ nie je nič pre mňa, ale uložím si ho do kk. dcéra ho možno aj spraví :-)
evanaaa
@helica , dobre si trafila sem do Varechy, ale neoľutuješ, aspoň si myslím....a už si aj sem dala báječný recept, gaštanové mám rada, len som sa chcela spýtať, či by sa nedala roláda spraviť aj z hotového pyré, vyšlo by to hádam aj trochu lacnejšie, lebo aj tie najlacnejšie gaštany sú drahé ( 5-7 eur/kg ) a aj robota by odpadla.
valeri
Robila som niečo podobné iba raz a kým som uvarila, načistila a prepasírovala gaštany, tiež som si povedala, že už nikdy a musím priznať, že som to aj dodržala., hoci to bolo výborné. Už si radšej kúpim hotové mrazené gaštanové pyré :-))
helica
Ďakujem, že sa aspoň niekomu roláda pozdávala. Dá sa samozrejme urobiť aj z hotového pyré, ale finálny výsledok nie je až taký dobrý, ale dá sa. Ja som kúpila gaštany v Tesku v akcii za 3 eurá aj nejaké drobné. V Trnave na trhu predávajú tie pravé slovenské za 5 euro. Takže finančne sa to dá zvládnuť. Idem variť, lebo manžel má narodeniny a prídu vinšovať deti a vnuci. Roláda už čaká v chladničke! Tak sa majte a držte palce.
remcula
Tak to jsem ještě nikdy nejedla a chtěla bych to vyzkoušet. Ovšem kaštany tady vidím opravdu málokdy.
dust
Tento recept si pamätám od mojej starej mamy ( narodenej 1885)
Je úplne vynikajuci. Mám len dojem že ako cesto používala variantu s kakaom a plnka bola maslova.
Pre mna je táto rolada kráľovnou nepečenych sladkostí
helica
Ahojky @dust ! Vidím, že si nová členka, tak vítaj medzi nami, včielkami medonosnými. Želám Ti pekné chvíle, strávené na našej stránke. Gaštanovú roládu v mojej verzii robievala moja mamina od nepamäti, a to nás zapriahla celú rodinu. Pasírovali a šúpali sme o dušu! Ja dávam maslo priamo do gaštanov a hotovú zmes rozdelím napoly )jednu s kakaom a viď postup). Ten, kto neochutnal čerstvé prepasírované gaštany, tomu určite bude chutiť aj tá z hotového pyré, ale kto raz okúsil čerstvé, tak neviem, neviem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia