Kuracia roláda
Kuracia roláda

Galantína z kuracích stehien fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 16. februára 2019
Galantína z kuracích stehien (fotorecept)
Foto: frezia68

Zaujal ma recept michelinského šéfkuchára Pospíšila, ktorý občas uvarí nejakú dobrôtku s Magálovou. Možno ste sledovali Tajomstvo mojej kuchyne a recept poznáte... Nevadí... Obídete Zobraziť celý popisZaujal ma recept michelinského šéfkuchára Pospíšila, ktorý občas uvarí nejakú dobrôtku s Magálovou. Možno ste sledovali Tajomstvo mojej kuchyne a recept poznáte... Nevadí... Obídete :-).

2
porcie
40 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na fáš:
 (sladká)
1-2 ks
Plnka:
Príloha:




Postup

  1. 1

    Najprv odkostím stehno. Nepísala som množstvá, lebo každý robí podľa množstva jedákov. A ak zvýši plnka, či fáš, využijeme v závere.

    Galantína z kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom stehno trocha zväčším narezaním hrubších častí a mierne vyklepem. Osolím, posypem mletým čiernym korením a idem na fáš. Z kuracích pŕs odrežem pozdĺžny pás, ktorý položím na špenát neskôr a kuracie prsia narežem na kocky, pridám kvôli farbe 1-2 ks pečienky (podľa množstva) a dám do mixéra. Môj starý robot Eta neviem, či by zvládol kocky ľadu, tak som ich rozdrvila vo vrecku:

    Galantína z kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obsah mixéra musí byť studený, aby výsledkom bola hladká, jemná masa. Preto sa pridáva ľad, alebo aj pár lyžíc studenej vody, či smotany. Asi taký...

    Galantína z kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A idem natrieť na odkostené stehno. Do hrnca som dala kosti, mrkvu, zbytky mäsa na vývar, lebo alobal pôjde do vývaru ( alebo vody ). Mrkvu využijem na prílohu. Cibuľu orestujem, pridám cesnak, mrkvu a špenát. Zeleninu vyberiem, aby sa nerozvarila a ďalej už bude pobublávať len roláda v alobale. Alobal treba natrieť maslom a tak dať galantínu.

    Galantína z kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na fáš poskladám špenátové listy...

    Galantína z kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na špenátové listy teraz pridám ten pásik pŕs, ktorý som ušetrila. Tiež ho potriem fášom z oboch strán, dám na špenát, aby tvoril ozdobnú mozaiku v roláde. A vtedy zazvonila domovníčka, potrebovala podpisy a pokec :-)))). A na vrch plnku. Takže už som roládu nefotila, ale stočila som a položila na alobal. Mám hrubší... nie je potrebné viazať, alobal drží tvar. Konce skrútim pevne, jeden doprava, druhý doľava a dám do vývaru, ktorý vrel. Ale teraz stíšim a má len mierne bublať asi na 80 °C cca 50 min.

  7. 7

    Ak zvýši plnka a fáš, tak zmiešam, pridám 1/2 mokka lyžičky prášku do pečiva a plním...

    Galantína z kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu je výsledok. Preto som nepridávala množstvá, lebo ak neodhadnete, dá sa zvyšok celkom hodnotne využiť.

    Galantína z kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A na záver len pripomínam, že sa blíži jar a ak dožijeme, bude aktuálna pripomienka od vtipných študentov. Podobné bonmoty píšu denne pred obľúbenou kaviarničkou, kde sa varí výborná káva.

    Galantína z kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

babidka
Dobre si navarila :-) Ja som doteraz galantinu robila iba z celeho vykosteneho kurata a raz aj z kacice ...ale vzdy som ju iba piekla .Takze je cas vyskusat aj nieco nove . A nebolo to prilis suche ? Moj muz vzdy chce aj omacku ...teda aspon stavu z masa :-)
frezia68
@Babidka : Bolo uzavreté v alobale,trocha šťavy bolo a roláda je šťavnatá.Ale to nie je ako šťava z mäsa,je to diétne.Ale viem,že z toho obeda nepriberiem :-))))). Osobne preferujem pečené,aj rezne,aj slaninku,aj bôčik,aj pečené koleno,či kačku a hus. Ale ak žalúdok protestuje,čo narobíš?
haji
Pěkný recept. Ať už roláda a nebo galantína, chutný, slavnostní a jemný oběd! Moc se mi líbí složení plnky i pečení přebytků ve formě, křupavé kůrčičky je více, hmm Kombinace špenát, mrkva je super příloha. Mně by hodně chutnalo!
frezia68
@Maximamaximova : V úvode píšem,že ma zaujal recept toho šikovného šéfkuchára v uvedenej relácii. Takže som odkukala. Len tie " fašírky" som si vymyslela a zužitkovala zvyšky :-). Ďakujem za postreh.
maximamaximova
@Frezia68 (17.2.2019 12:09)

.. aj tie mafinky piekol... nuž úvod mi nejako ušiel ale veď nato sú tie relácie, pre inšpiráciu. Mňa upútala tá úplná podobnosť, môžete ísť variť do michellin reštaurácie
frezia68
@Mil á Janger: Nie je problém okopírovať recept,ak vidím v televízii postup :-)))) , ďakujem za komentár.
alena45
Kedysi som jedla galantínu z celého kuraťa na rodinnej oslave a veru už som zabudla, že som ju chcela vyskúšať. Bola výborná. Odrádzalo ma to vykosťovanie kuraťa, ale teraz vidím, že sa dá aj z menšieho kusa. A stehno vykostiť viem, ak potrebujem viac, vykostím viac stehien, no nie ?
frezia68
@Alenka , máš pravdu. Veď ja som odkostila len 1 stehno,ale plnky som narobila schválne viac. Lebo muffinové fašírky občas robím a ten fáš ich zjemnil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia