Fúkané kokosové rožky

marienka44 - fotkamarienka44, 9. decembra 2012

Recept pochádza zo stolového kalendára Kuchárka 2012.

42
porcií
30 minút
príprava
30-35 minút
na 130 °C

Suroviny

100 g
125 g (alebo margarín)
125 g
250 g
6 g
štipka
1 PL
1 PL
na špic noža




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku, cukor, maslo, kokosovú múčku, kypriaci prášok, aj na špic noža sódu bikarbónu, ocot, citrónovú šťavu a štipku soli dokonale vymiesime. Použila som maslo a Palmarin v pomere 1:1.

  2. 2

    Kúsky cesta vtláčame do formičiek v tvare rožtekov. Formičky som kúpila v Železiarstve pod názvom Formičky na cukroví-pečivo, rohlíček veľký. 20 ks stálo 2,60 €. Existuje ešte veľkosť stredná a malá. Tie nie sú vhodné na tento typ pečiva. Formičky plníme len do polovice resp. tri štvrte, lebo objem cesta sa pri pečení zväčší.

  3. 3

    V stredne vyhriatej rúre upečieme, skôr sušíme. Upečené cesto má byť bledé. Po upečení rožteky vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Konce rožkov namočíme do čokoládovej polevy a necháme stuhnúť. Ja som použila Ceru a čokoladu na varenie v obvyklom pomere.

    Fúkané kokosové rožky - obrázok 3

Diskusia k receptu

ariela6
ako dlaho si ich piekla a pri akej teplote ja som ich robila minule vianoce ale nevydarili si mi a potom som musela cesto vyskrabavat s formičiek a robit s nich gulky preto sa pytam na to pečenie dik
marienka44
@Ariela6 , parametre sú uvedené pri recpte. :-)
Rozky klepnutim na formicku lahko vypadli cele von, dokonca jeden roztek mi padol nestastnou nahodou na zem, formicka padom na zem odletela a rozok ostal cely, neporuseny. :-)
douglas
Tie rozky vyzeraju krasne (ako dieta som taketo kolaciky medzi prvymi zjedla z tackov na svatbach mojho starsieho pribuzenstva ;)). Aj gramaze surovin- najma muky, su prijatelne.
emma1
Rožky sú nádherné, stále sa chystám ich piecť, pretože práve ja ich zbožňujem, ale zatiaľ som sa stále nejako obávala, či ich budem vedieť vyklápať z formičiek. Otázka formičky sa potierajú tukom alebo nie?
myalab
krasne su, len sa obavam, ze je tam vela cukru
marienka44
@Emma1 , ja som nicim nepotierala formicky a krasne vypadli. Treba sledovat v rure, pri nizsej teplote piect aj dlhsie ako 30 min. na dolnej casti rury
@Myalab , aj aj som si pomyslela, ze toho cukru je vela, ale asi si to vyzaduje recept, aby boli rozky vnutri dute. Ten predchadzajuci recept z vlanajska mal len 200 g cukru na 200 g muky, teda asi polovica.



,
renka73
Krásne sú...tieto mám moooc rada musím spraviť :)ďakujem za recept
45678
@marienka44 skutočne sa Ti vydarili na jedničku, robievam kokosové duté a mám tento recept, čo povieš, nie je to ten Tvoj "nevydarený", či menej vydarený ako tento, tiež to mám z okolia Tvojho bydliska :-)
20 dg hladkej muky, 40 dg cukru,25 dg masla
25 dg kokosu, 1 kl. sody bicarbony, prosim porovnaj a daj mi vedieť..Ďakujem.
evica39
p. Marienka , nejako som sa nikde nemohla dočítať, pri akej teplote sa tieto rožky pečú. Piekla som ich len raz, nenafúkli sa, tak som piekla iné pečivo. Srdečná vďaka za uvedenie teploty !
marienka44
@Evica39 ,dokonca som citala v inom prameni, ze sa pecu len pri 50 st. Ja som ich piekla pri nizsej teplote ako 130 st. V tom je asi figel, aby sa nafukli, myslim si.
marienka44
Teraz peciem van. rozky, cesto bolo uz v chladnicke jeden den, tak ako som napisalal v sekcii Diskusie. Prvykrat v zivote sa mi cesto pri tvarovani a sulkani roztekov mrvilo, pridala som aj maslo, aj som cesto nahriala v mikrovlnke, ale nepomahalo nic. Tak som vyuzila zlepsovak od @Helca103 a paci sa mi. "Rozky "sa do krabice lepsie ukladaju a nelamu sa pri obalovani v pras. cukre. Inokedy sa mi bezne stava, ze rozky behom obalovania polamem. :-)
Cukor mam prvykrat francuzsky, v takej peknej skatuli s praktickou nasypkou, resp. vysypkou. Z. Saint Louis -Sucre en Poudre. Trochu som ho pomlela este na kavomlynku s polu s vanil. cukrom a tak vysypala do taniera, kde obalujem rozky. Je to jemny krystal. cukor a pomletim som ziskala pudrovy cukor.
babkamt
@marienka44 vydarili sa ti krásne. Máme ich radi. No nepiekla som ich ich asi 3 roky. Neviem , kde som spravila chybu ja , lebo ani švagrinej sa ten rok nevydarili. Či bola nekvalitná múka - neviem. Nemohla som rohlíčky dostať z formičky. Ale hádam naberiem odvahu a podľa tvojho receptu sa dám na to pečenie znovu.
huhulienka
Krááásne sú ... máme ich straśne radi, no ja neviem kde robievam chybu...skúšala som ich podľa rôznych receptov, ale mne sa nikdy nevydaria také krásne ...
marienka44
Vsetkym srdecne dakujem za kladne komentare, velmi ma potesili, napriek tomu, ze dnes mam zly den. Dostala som dnes pozdrav od Allianz poistovne, ze mam uhradit velmi vysoku sumu za sposobenu skodu /pozicana pracka pretekala, o com som nevedela a vraj som vytopila susedu/. Suma je nadnesena, neviem, co budem s tym robit. Pred Vianocami to nie je najmilsie. Na druhej strane suseda bude mat krasne Vianoce. :-(
evanaaa
@marienka , pekné sú tvoje rožky, len neviem, či by sa podarili aj so sladidlom. A prajem ti, aby sa vyriešil ten tvoj problém s poisťovňou. A ty nie si poistená?
janger
@marienka , nic si z toho nerob, aj horsie sa stane. Je to ale neprijemne takto pred Vianocami, ale co uz narobis....Nie si poistena na to? Ze ak sposobis nejaku skodu, ze by ti to tvoja poistovna preplatila? A ta pracka, to je z nejakej pozicovne? Lebo myslim, ze tym padom by mala byt za sposobenu skodu zodpovedna ta pozicovna...Drzim palce nech to dobre dopadne....Spravila si krasne rozteky, ja som fukane este nerobila. Pre istotu si recept ukladam.
marienka44
@Janger , nie som poistena, ale po novom roku uz si poistim domacnost. Vzdy sa mi to zdalo zbytocne. Ale za flak v rohu miestnosti, ktora nie je obyvacia /komora/ zaplatit 215,50 € si myslim, ze je premrstene. Ale to su susedske vztahy....
gordonko
máš ich pekné - kokos a mak môžem ,,to mi pán doktor dovoluje,, ...žena takéto rožky robí ,ale či z tohto cesta to neviem..... strašne nerád čistim formičky.... pamätám že raz som ich pojedol tolko že som znich mal kyselinu
zifi
@marienka44 no ja si viem vsetko vypatrat, len ked si tento recept vytlacim, potom pri jeho vyrobe su mi odkazy nanic - bo uz nebyvam pri pocitaci... iba preto by som uvital keby vsetko, co sa tyka konkretneho receptu, bolo pokope... Je to moj favorit na Vianoce, tak len preto bola moja predosla ziadost
marienka44
@Zifi , prepac, ze som Ti konkretne neodpovedala, ale ten zlepsovak sa netykal tohto receptu, ale vanil. rozkov. Takze nemusis patrat a kludne si vytlac, co potrebujes. Vela zdaru pri peceni prajem. :-)
ywett
tieto ľúbim, máš ich nádherné :-)
murinova
Teraz som dopiekla tieto rožteky a sa mi vydarili, su perfektné a dali sa krasne vyklopit s formičiek, dakujem marienka44 a prajem krasne vianoce
mery8658
Súper recept!!! @marienka44 - po dvoch nezdaroch /porozlievali sa mi/ som si už ani netrúfala na ďalší, ale tvojmu receptu som neodolala a urobila som dobrééé - kokosky sú napečené a sú prekrásne. Hurááá!! Piekla som ich vo formičkách na medvedie labky vyšlo mi ich 90 ks. Prosím Ťa poraď mi keby som chcela urobiť orechové tak namiesto kokosu mám dať 125 g orechy.
mery8658
@murinova - asi sme naraz piekli a aj naráz písali komentár, ja som tiež teraz dopiekla stále na nich jedným okom pozerám aké sú pekné.
babinka
@marienka44 , su velmi pekne tie rozteky, len sa cudujem, lebo ja mam trocha iny recept - iba 100 g muky a cukor som tiez davala menej, cize 200 gr a namiesto prasku do peciva tam davam pol kav lyzicky soda bikarbony - a tieto sa mi stale vydaria, vypadnu z formicky same (nemastim), ale co ma udivuje, su dierave a peciem ich 15 minut na 180 C...tak preco sa tvoje maju piect pomaly, takmer susit a moje nie? Robi to rozdiel v muke a v sode? Chutovo ich mam vynikajuce, aj orechove, aj kokosove, prave dnes som dorobila uz druhu varku a rozplyvaju sa na jazyku, vobec netvrdnu, aspon do vianoc nie, ked ich nebudem susit pri izbovej teplote..
marienka44
@Babinka , ulozila som si ten Tvoj recept a nabuduce ich skusim podla neho. Neviem, v com je zrada. Ved aj ja mám v recepte len 100 g hl. múky.
Ešte odpovedam @45678 : aj ja mam podobny recept, ako si Ty uviedla, od susedy, ale som nikdy podla neho nepiekla:
250 g masla,400 g pras. cukor, 200 g jemne mletych orechov,2 hrste hl. múky, 1 KL sody bic.
Takze tych receptov je niekolko:-)
babinka
@marienka44 , s tou mukou mas pravdu, prehliadla som, takze recepty su takmer totozne, jediny rozdiel je kypriacom prasku. Moze na to mat vplyv, ze tusim oni reaguju kazdy v iny cas? Ak sa nemylim, soda bikarbona reaguje az na teplotu, cize dovtedy je neaktivna a nezacina proces pocas narabania s cestom. Co povies?
janger
@marienka44 , vcera som ich piekla, prvykrat. Pouzila som maslo. Piekla som najprv pri 125 stupnoch a ked sa uz zdvihli, tak som teplotu zvysila tak asi na 150 (klasicka rura). Su moc dobre, vydarili sa mi. Mozno dam nabuduce trosilinku menej cukru, uvidim, co to spravi. Piekla som v inych formickach, lebo 'rozteky' nemam. Su krasne, nafuknute, s dutinkou. Tie moje su chrumkave, ma to tak byt? Nie tvrde, ale chrumkave. Moc nam chutia. Musim ich schovat (aj sama pred sebou), aby nam nieco vydrzalo do Vianoc....Spominas vyssie tu sol. To aj ja pridavam vzdy trosku, aj do sladkych peciv...Dakujem za recept :-). Odporucam aj tym, co vahaju :-).
marienka44
@Babinka , sóda bic. je hydrouhličitan sodný, ktorý sa rozklada na kysličník uličitý a ten spôsobuje, že koláče sa dvíhajú. Rozklad vzniká teplom a tiež v kyslom prostredí napr. /prídavok cit. šťavy do cesta/
Takže treba zvážiť, kedy čo pridať. Porozmýšľam nad tým. :-)
sysa333
recept som si uložila a tento rok sa chystám s dcérkou 12.r. prvýkrát piecť na vianoce, pretože doteraz nás stále zásobovala babka. dcérka nalieha, že chce piecť tak ju predsa nemôžem sklamať. určite vyskúšame aj tento receptík - len sa chcem spýtať koľko kusov asi bude z tejto dávky?? nemám také furmičky tak aby som vedela koľko si ich mám kúpiť.... Ďakujem
marienka44
@Sysa333 , zalezí od velkosti formiciek. Ja som pri recepte na boku uviedla pocet porcií 37. Tolko som ja urobila tych rozkokov, ine formicky -iný pocet. :-)
babinka
@marienka44 ,, tak v tej sode to tiez moze byt, lebo cesto aj stoji v chladnicke, aj sa s nim vonku pracuje, kym sa to povtlaca do formiciek, tiez sa ohreju a soda "cusi", zacne pracovat az v rure..Zapamatam si tvoje rady, dakujem :)
huhulienka
Vďaka za super receptík ... priznám sa,že prvú várku rohlíčkov sme už stihli doslova "zožrať" ... včera som robila druhý krát a rovno z dvojitej dávky ,ale musela som skryť ... :-) ... sú naozaj vynikajúce ...
kppa
Niektore sa podarili, skusala som piect pri roznych teplotach aj s ventilatorom aj bez /100,130,150,180/.Krasne sa nafukli, ale potom zvrchu splasli a to pri vsetkych teplotach. Vyberat sli az ked ochladli. Plnila som aj menej aj viac, cesto bolo po upeceni take dierave, tak neviem, ci to je tak spravne....nabuduce skusim vymastit. Vela ludi mi potvrdilo, ze niekedy sa im podarili a niekedy nie.....tak mozno nabuduce budu take krasne ako su tieto.
strunka246
Máš ich nádherné. Ja som dnes tiež piekla, no asi naposledy. Nevydarili sa, napuchli a spľasli. Tak som do cesta pridala vajce, múku podľa potreby a povykrajovala som hviezdičky . Keď som ich pekávala s komunistického smetolu, ani váha mi nebola treba. Teraz je asi v tukoch veľa srvátky.
používateľ nemá avatar
yva
yva
veľmi dobrý recept. Robila som ich presne podľa receptu, len z bezlepkovej múky a sú skvelé. Ďakujem.
janger
Tu je este dokaz ;-), ze sa mi podarili. Pre tych, co sa pytaju, ci mozu byt aj ine formicky...Jasne, ze mozu. Ja tiez nemam roztekove formicky, tak preto taketo rozne. Ja som ich ani v cokolade nemacala, nam stacili takto.







mariaklara
Cesto som začala miesiť, ale sa mi to strašne drobí, nie a nie sa to spojiť, čo mám robiť @marienka ?A tak som sa na ne tešila, lebo kokosové zákusky mám rada, chcela som ich urobiť vnučke na prijímanie, som sklamaná... :-(
marienka44
@Mariaklara , lahka pomoc, pridaj podla potreby trochu vody. Napis mi na e-mail, ako to dopadlo. Kokosovych zakuskov mam vela receptov, napr. Ježe. Poznas ich? Pekny den prajem
mariaklara
@marienka , idem ich opäť robiť, dúfam, že to bude lepšie, potom Ti napíšem:-)) Ale chuťovo boli výborné tie, čo som robila vnučke, vtedy som pridala také maličké prepeličie vajíčko, drž mi palce....
marienka44
Dnes som po roku znovu ich upiekla s malou zmenou, a sice som použila ako kypridlo BioWeinstein-Backpulver, ktory som si doniesla minulý týždeň z Nemecka. Je to Prášok na pečenie s vínnym kamňom. V návode sa píše, ze ako okysľovací prostriedok sa používa prirodzene vzniknutý vínny kameň miesto pšeničného škrobu, vďaka comu majú koláče príjemnú, čistú chuť. Vhodný je na keksy, sušienky, biskvit, chlieb, lievance atď. Koláče majú ľahkú štruktúru. Zajtra konce namočim do čokolády. Mám ich 40 kusov.
marienka44
Tieto dnešné sú krajšie, belšie a dutejšie ako tieto na obrázku, Som mimoriadne spokojná. V časopise Baječná Žena som videla podobné, ale gaštanové. Aj tie vyskúšam z gašt. pyré.
marienka44
Tu na Vareche na bočnej llište je teraz reklama na tento kyp. prášok, dokonca spojená so súťažou, ale od Dr. Oetkera. Ja mám od firmy Lucullus, ktorý bol lacnejší a tiež bezfosfátový a bez glutamátu.
marienka44
Dnes po roku som ich znovu urobila a vydarili sa este lepsie ako tieto. Spravila som jednu zmenu: ako kyp. prisadu som použila 6 g Bio Weinstein-Backpulver, ktorý som si doniesla /3 sáčky spolu zabalené, jeden sáčok má obsah 18g/ z Nemecka teraz pred týždňom. V preklade sa jedná o kypriaci prášok s vínnym kameňom a
janger
Ach, @marienka , co ja som uz len s tym porobila??? Po minulorocnom uspechu som sa zase do nich pustila...Ale namiesto 125 g masla som dala 250. Ja somar nepozorny! Tak mi treba, mam davat pozor... Pozeram do rury, ze co sa robi, maslo z nich az vyteka :-(. No a vtom som si uvedomila, ze som dala duplovanu davku masla...No, mozem cely pekac vyhodit. Alebo neviem, co s tym budem robit, ci to nejako vyuzijem...Co povies?
radost
@janger
ja som nevyhodila nikdy nič..všetky nepodarky môžu skončiť-po malých úpravách,prilepšeniach-ako chutné guľky..tak sa to robí aj vo veľkom-ked sa pečie na hostiny..na svadby..atd..
1x janger
janger
@radost , aj ja som uz tiez rozmyslala, ze ich pouzijem do guliek, alebo do nejakeho zavinu, ako plnku. Mozno este bude z toho nejaky novy recept- vynalez :-)))...Na pekaci mam jednu velku zliatu masu, budem musiet asi z formiciek vyskrabkavat. Chut je ale dobra ;-).
marava
dnes som skúsila podľa Vášho receptu a vydarili sa
marienka44
@Alex2201 , aj aj ich uz mám upečené ako prvé, ale len z pol dávky. Som rada, že sa Ti vydarili. Aby sme mali aj niečo kokosové.
Ďalšie moje upecené sú: medvedie labky, oriešky (plniť ich budem az tesne pred Vianocami a rozhodli sme sa s vnučkou, ze teraz ich neobalíme v cukre ale po prvýkrat v kakaovom prášku. Nebudú tak kalorické, cukor je predsa biely jed. :-) Voľakedy predávali v cukrárni marcipánové guľky tiež obalené v kakau. Košíčky s lieskovcami v ceste este cakajú na punčovú náplň. Dnes upečiem ešte vanilkové rožky, tuhnú 2 plechy na balkóne. Zajtra sú na rade linecké kolieska a medovníčky, recept mám od majsterky sveta v pečení medovníkov Márii Murárikovej. Má aj svoju web. stránku, stačí vygúgliť.
marienka44
Azase sa vydarili. Sparvila som zmenu, a síce formičky som pred plnením vysypala kokosovou múkou, ktorú som dávnejšie kúpila v Lidli. Je to múka, nie strúhaný kokos. Pridala som do masy až 2 PL jablčného octu. Takto vyzerali po vytiahnutí z rúry, viď obr. Ku koncu sušenia som vypla teplotu a nechala som len ventilátor.


marienka44
Po vybratí z formičiek. Tieto sú biele, možno preto, ze som vypla vyhrievanie pred koncom pečenia.


marienka44
@ariela6 (9.12.2012 22:50)

Dnes spečiem zase k Vianociam, ale len z polovičnej dávk, teda 21 ks. Pečiem pri 120 st.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia