Fučkový chlebík

marcy - fotkamarcy, 17. februára 2013
Fučkový chlebík
Foto: marcy

večerný produkt s použitím zbytku obedňajšej fučky :-)

90min minút
príprava
45-50 minút
na 200 °C

Suroviny

900  g
100 g
300  ml
300  ml
1  bal.
3  PL
1  PL
podľa potreby
3  čl
1  PL
4  PL




Postup

  1. 1

    Zhnetieme suroviny ručne tak,aby sa nám vytvorilo hutnejšie,nelepivé cesto,ktoré sa oddeľuje od misky.Cesto necháme podkysnúť na teplom mieste ,musí zdvojnásobiť objem,dáme na plech,kde ešte odpočíva.Vyhriatú rúru na 210 st. máme pripravenú,cesto potrieme studenou vodou,opatrne vložíme plech tak,aby nám nakysnuté cesto nespľaslo ( stalo sa mi,že som ťukla o rošt a zostal chlebík ubitý ) Po 10 min. znížime na 200 st. a dopekáme podľa potreby asi 35 min.Znova ho potrieme studenou vodou a vložíme na chvíľu do už vypnutej rúry.Vytvorí sa lesklá kôrka.Chlebík necháme vychladnúť na prírodnom dreve.

  2. 2

    výsledný produkt,ktorý s husacou masťou či domácimi škvarkami patrí medzi naše lahôdky

    Fučkový chlebík - obrázok 2
  3. 3

    s domácimi škvarkami

Diskusia k receptu

valeri
No krásny, ja vždy dávam len v šupke varené zemiaky, nenapadlo ma pridať fučku alebo kašu keď sa nezje. Tú míňam na lokše.
marcy
fučka je varená zemiaková kaša s múkou,patrí medzi rýchle,jednoduché ,sýte jedlá naších babičiek
viera1
@kopretina určite sa to varí aj u vás v zemiakárskych oblastiach,u nás to voláme kuľaša a pripravuje sa takto:
Očistené surové zemiaky dáme variť do studenej vody. Vody dáme iba toľko, aby zemiaky boli len ponorené. Rozvarené zemiaky v tejto vode roztlačíme varechou a za stáleho miešania zasýpame múkou, až kým sa neutvorí hustá kaša. Kašu trochu povaríme a podávame s cibuľkou opraženou na masti.
Najlepšia je opečená na panvici do chrumkava.
afataga
pekny chlieb si upiekla, paci sa mi ako popraskal, tam je najlepsi :-)
iva63
tvoj chlebík vyzerá úžasne...fučku poznáme aj my...často ju robievam, preto ďakujem za nápad, použiť ju do cesta...určite chutí vynikajúco-:)
marcy
ďakujem dievčatá,vláčnosť chlebíka,trvanlivosť a aj jeho váha je vždy motiváciou piecť zemiakový,cmarový.....tie sú u nás tutovky:-)
gordonko
zatial som robil chlebík ako mam v recepte ....ráno upečený večer už neni ,ale z toho tvojho by veru ostako aj na druhý deň ...musím skusiť s vetšou gramážou
akeber
krásny chlebík , rozvoniava až sem :-)
izabella929
krásny a iste aj veľmi chutný chlebík.-)))už som ho robila aj ja s fučkou, čo mi zvýšila a bol výborný.-)))
janger
@marcy , no to je teda obor-chlebik, paradny! A este spominas tu husaciu mast a domace skvarky, jajaj, idem radsej spat :-).
marcy
ešte raz ďakujem za pochvalu,XXL je istota,že sa újde dosýta.....kúsok s masťou,kúsok s maslom,kúsok s medom,domácim džemom,k spišským párkom.....také sú u nás požiadavky,hi,hi
staja
Vyzerá krásne, ale kvôli chlebu by sa mi asi fučku nechcelo robiť. A inak ju nerobievam. To by tam určite chýbalo.
marcy
@staja :-) veď zužitkujem zbytok kaše,je to bónus do kysnutého cesta,nie kvôli tomu varím fučku.....
staja
To som pochopila, ale nemáš to vyskúšané bez tej fučky? Treba tam dať asi strúhaný zemiak.
marcy
strúhaný zemiak,zbytok kaše.....len prosím nie instantnú :-)) veľa zemiakov urobí chlebík ťažší,mokrejší
sracz
Nádherná vôňa domáceho "gruľkového" chlebíka, milá @marcy a čaro kraja pod Tatrami, to "pasuje" k sebe ako láska a srdce! Chlebíky rôznych druhov už od mladosti pečiem sám a rád sa nechám inšpirovať novotami. Často robievam aj "zemiakový", ale s fučkou (podobné základu na džadky) ešte nie; idem na to a ďakujem za rcp i za inšpiráciu. Vysoké Tatry a kraj pod nimi nerozlučne patrí k mojemu detstvu. Nádherní ľudia, nádherné kuchyne s vynikajúcimi chuťami, nádherné spomienky, ..., nádherná mladosť!
kukulienka71
@marcy , tvoj chlebík je iste veľmi chutný. Máš pravdu, veľa zemiakov sa do neho nemá dávať, tiež mám takú skúsenosť. Nabudúce skúsim aj so zbytkom zem. kaše, dávam len strúhaný zemiak. Z kila múky sa mi upečie 1,5 -1,7kg chleba, to je pekná dávka. vydrží oveľa viac, ako ten z obchodu, už sa naňho ani pozrieť neviem, ako by som papier jedla, bŕŕŕ´!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia