Fučka

Autor receptu: marienka44

V detstve sme ju často jedávali na večeru a zapíjali sladkým mliekom.

45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistené, umyté väčšie zemiaky prekrojíme napoly a potom na tenké plátky, zalejeme väčším množstvom vody, primerane osolíme a varíme do zmäknutia asi 30 minút. Potom časť vody zlejeme do pripraveného hrnčeka ( možno ju budeme potrebovať na zriedenie fučky ). Habarkou alebo teraz už mixérom rozmixujeme zemiaky spolu s pridanou polohrubou múkou (môže sa dať len hladká múka, ale vtedy sa zvyknú robiť nežiadúce hrčky) na jemnú kašu a dáme ju naspäť na oheň. Miešame, aby sa všetky vrstvy fučky prehriali a múka sa uvarila. Fučka pritom odfukuje a na povrchu robí také malé krátery. :-)
  2. Medzitým si na panvici (sklokeramickej) rozpražíme nakrájanú údenú slaninku (ja som mala z mangalice), pridáme bravčovú masť a pokrájanú cibuľu. Pražíme do zlatohneda. Podávame na plytkom tanieri, v strede urobíme jamku a do nej dáme opraženú cibuľu s masťou. Každé sústo namáčame do masti a cibule. Studené sladké mlieko je výborný doplnok k fučke. Doma sme údenú slaninu nikdy nedávali, to len ja som si vymyslela "lepšiu" verziu.