Fučka
Autor receptu: marienka44
V detstve sme ju často jedávali na večeru a zapíjali sladkým mliekom.
45 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistené, umyté väčšie zemiaky prekrojíme napoly a potom na tenké plátky, zalejeme väčším množstvom vody, primerane osolíme a varíme do zmäknutia asi 30 minút.
Potom časť vody zlejeme do pripraveného hrnčeka ( možno ju budeme potrebovať na zriedenie fučky ).
Habarkou alebo teraz už mixérom rozmixujeme zemiaky spolu s pridanou polohrubou múkou (môže sa dať len hladká múka, ale vtedy sa zvyknú robiť nežiadúce hrčky) na jemnú kašu a dáme ju naspäť na oheň. Miešame, aby sa všetky vrstvy fučky prehriali a múka sa uvarila. Fučka pritom odfukuje a na povrchu robí také malé krátery. :-)
- Medzitým si na panvici (sklokeramickej) rozpražíme nakrájanú údenú slaninku (ja som mala z mangalice), pridáme bravčovú masť a pokrájanú cibuľu. Pražíme do zlatohneda.
Podávame na plytkom tanieri, v strede urobíme jamku a do nej dáme opraženú cibuľu s masťou.
Každé sústo namáčame do masti a cibule. Studené sladké mlieko je výborný doplnok k fučke.
Doma sme údenú slaninu nikdy nedávali, to len ja som si vymyslela "lepšiu" verziu.