Fučka-zemiaková kaša (fotorecept)

Fučka-zemiaková kaša (fotorecept)
mariaklaraMariaklara, recept pridal: 17. januára 2011 19:32Ďalšie jeho recepty

Táto kaša sa u nás varí keď je sobota a nieje čas na veľké vyváranie. Doma sme ju zahusťovali len múkou. Pred nejakými 20-tymi rokmi mi bývalá kolegyňa povedala "Skús ju okrem múky zahustiť aj jačmennými krúpkami". Skúsila som, od vtedy ju robím tak. A viete prečo sa volá "Fučka"? No predsa preto, že keď sa zahusťuje, tak si odfukuje.

Suroviny

3-4
porcie
10
minút
príprava
20-25
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou a postavíme variť. Osolíme až po 10min. keď budú vrieť.
Fučka-zemiaková kaša (fotorecept) - obrázok 1

2

Medzi tým si usmažíme na oleji alebo na masti cibuľku.
Fučka-zemiaková kaša (fotorecept) - obrázok 2

3

Potom si umyjeme jačmenné krúpy, vodu zlejeme a vsypeme do zemiakov.
Fučka-zemiaková kaša (fotorecept) - obrázok 3

4

Varíme spolu asi 8-10 min.
Fučka-zemiaková kaša (fotorecept) - obrázok 4

5

Ak sú už zemiaky s krúpami celkom mäkké, roztlačíme ich a prisypeme múku. Premiešavame a vtedy si kaša odfukuje. No a "Fučka" je hotová. Dobrú chuť!
Fučka-zemiaková kaša (fotorecept) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (4,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • honestka, 17. januára 2011 o 20:54
    Jedlo starych materi a naviac s kyslym mlieckom, mnam nasa dcerka ju ma rada a s krupami som nerobila, takze skusim.


  • jaja53, 17. januára 2011 o 22:07
    no ja zas robim ako ma to naucila moja neboha svokra.Tak to isto len bez krupov,a den pred konzumaciou.Da sa do chladu a na druhy den sa do kastrola naleje olej a potom sa to prazi a vidlickou stale to pripecene sa zoskrabuje z dna kastrola.Ma to fantasticku chut taka pripecena kasa.A potom sa dava do stredu taniera a naleje sa fazulova polievka s udenym mesom alebo ud. rebrami.Tanier takej polievky s kasou a nezjete uz nic ine.Niekto robi fazulovu polievku a davaju domace slyze.


  • marianne69, 17. januára 2011 o 22:17
    ....tiez som s krupami este nejedla,poznam od starkej:-),ale chcela som sa opytat,ked tie krupky dam k zemiakom staci im 8-10 minut na uvarenie?lebo mne sa tie krupy akosi dlho varia...ale vyskusam...


  • dorisa, 17. januára 2011 o 22:58
    Konečne vidím fučku, ako má byť, s múkou., aj ked tie krúpy tam, si neviem predstavit,ale určite je to chutné aj s nimi. Pekná fotka.


  • klaura, 17. januára 2011 o 23:33
    takto s krúpami si varieval zemiaky môj otec ... posypal tiež opraženou cibuľkou ... bola to veľká mňamka ... on ale krúpy varil určite dlhšie a zemiaky nemačkal ... viem, už to nebola fučka ... :) mala som to veľmi rada ...


  • mariaklara, 18. januára 2011 o 01:07
    marianne69, tie krúpy namočím do vody vtedy, postavím variť zemiaky a sú to tie jemné perličky, tie nepotrebujú dlhú dobu na uvarenie. treba ich ochutnať, ak sa ti nebudú zdať, tak ešte chvíľku ich povar. doriska, ďakujem, že sa ti páči môj recept, my túto kašu veľmi radi papáme. Skús a uvidíš. klaury, máš pravdu je to mňamka. Môj manžel si ju rád na večeru prihreje na panvici, trochu do chrumkava. Ja si k nej zvyknem dať ešte kyslú uhorku,mne to tak chutí.


  • anina43, 18. januára 2011 o 04:01
    určite vyskúšam, krúpky sú veľmi zdravé, tiež som o takejto fučke nepočula, musí to byť dobrota


  • alexdidi, 18. januára 2011 o 07:07
    Naozaj recept našich starých materí a ako väčšina z nich jednoduchý, dobrý a zdravý...o varení s krúpkami som ešte nepočula, je to pre mňa novinka, ale prečo nie?...krúpky sú dobré, zdravé a tie perličky sa uvaria naozaj rýchlo. Robím z nich aj vnúčatám polievočku, ktorá patrí k ich obľúbeným...


  • alzbetka2, 18. januára 2011 o 07:08
    @mariaklara , "nakopla" si ma, bude dnes na večeru. Keď som bola dieťa, mamina túto kašu robievala, ja som ju robila asi raz.Ďakujem za pripomenutie...


  • jatanika, 18. januára 2011 o 07:29
    fučku som ja teda ešte nejedla... ale robím nadstavované zemiaky s krúpami - uvarím osobitne, zemiaky roztlačím a všetko zmiešam... polejeme opraženou cibuľkou


  • kopretina, 18. januára 2011 o 08:18
    Já tuto kaši vařím trochu jinak. Udělá se bramborová kaše, zvlášť uvařím krupky, propláchnu vlažnou vodou a zamíchám do kaše. Dochucuji česnekem a majoránkou. Navrch smaženou cibuli. U nás se jí říká nastavovaná kaše. Může se k ní přidat párek apod.


  • lubisthemple, 18. januára 2011 o 10:42
    my sme zasa ako deti u starkej jedavali fucku na sladko, s rozprazenym vonavym maslom a cukrom :)


  • duschko, 18. januára 2011 o 12:18
    Velmi mam rad tieto recepty. Vzdy ma vratia o niekolko desatroci dozadu. Fucka sa u nas varila casto. Aj ked v okolici sa vola myslim kulasa. Musim ju uvarit co najskor. Uz mi idu slinky. Dakujem za pripomenutie nielen vyborneho pokrmu....


  • slavicek, 18. januára 2011 o 12:44
    aj na Liptove je to kulasa a robi sa bez krupov s rozpustenym osolenym maslom a zemiaky sa najskor ocedia,voda sa zleje do 2.hrnca a potom sa postupne pridava ta ocedena voda a hladka muka.Ked sa tlacia zemiaky vo vsetkej vode,v ktorej sa varili, je to len hnusna obarkova kasa


  • frona, 18. januára 2011 o 13:10
    Ja zbožňujem zemiakovú kašu...takú opraženú do chrumkava s cibuľkou a uhorkou a ešte k tomu chlebík...no mňam. Takže asi dnes, keď prídem z práce , ju aj varím. Dík za nápad


  • coldbery, 18. januára 2011 o 13:42
    Ja som to robievala deťom,ale bez krúp a robila som rukami namočenými v roztopenom masle guľky...a manželovi som posypala roztopenou slaninkou a nanej opečenou cibuľkou a zapíjali sme kefírom....:-)))


  • zdenuschka, 18. januára 2011 o 13:47
    Pekne si to popísala, určite spravím čo najskôr.


  • julica, 18. januára 2011 o 16:03
    O tejto fučke som kdesi čítala, tak, samozrejme, som ju aj rýchlo uvarila. Môj milovaný na to len kukal, trochu ochutnal a ohrnul nosom. Škoda, mne to chutilo, z klasických jedál mi tieto najjednoduchšie chutia viac ako napr. halušky, ale variť to už asi nebudem...


  • emilly55, 18. januára 2011 o 16:17
    mňam,ja ju s krupkami nerobím ale keď je fučka hotová na tanieri posypem s tvarohom a opraženou cibuľkou,tvaroh musí biť hrudkoví


  • alexola, 18. januára 2011 o 17:13
    mňam, zatiaľ som jedla len zvlášť kašu zemiakovú a zvlásť krúpovú s cibuľkou... keďže sú obe chutné, aká by mohla byť táto? :) hmmmm dala by som si....


  • mery8658, 18. januára 2011 o 17:57
    to je naozaj mňamka, raz som ju jedla na južnom slovensku ako slavnostný obed podavali ju opekanu s kačacou pečienkou a kyslou uhorkou, /nemalo to chybu/ ja si ju tak raz do roka urobím na večeru s kyslym mliekom a druhy deň na obed opečiem a k tomu nie kačaciu ale len s kuracimi pečienkami.


  • js9mxd, 18. januára 2011 o 18:25
    Toto jedlo robievala moja mama a dnes som rozmýšľal nad tým že som to ešte nikdy nevaril. Ďakujem za pomoc. Idem kúpiť kefír.


  • jazzfunk, 18. januára 2011 o 19:05
    Toto poznám od babičky zo Ždiaru v Tatrách...typicky goralské....chutné, lacné, rýchle....skvelé :o))


  • janger, 18. januára 2011 o 19:09
    Take pekne starodavne jedlo! Niekedy vyskusam!


  • mariaklara, 18. januára 2011 o 20:31
    Moji milí varecháči, veľmi ma potešilo, že skoro všetkým sa môj recept pozdával. Vidím, že mnohým som pripomenula detstvo alebo roky do zadu, kedy ste túto dobrotu jedli. froni, tiež som bola raz na neohlásenej návšteve v BA. Pani domu bola nešťastná, že nemá pre nás nič pripravené. V byte bolo cítiť vôňu cibuľky, priznala sa, že práve dovarila fučku( tá bola bez krúpov), že má len čierny chleba a tú kašu. Oni ju jedávali na chlebe s osmaženou cibuľkou, ako príloha bola kyslá uhorka. Bola to paráda, ešte teraz sa mi slinky zbiehajú.


  • murgaska, 18. januára 2011 o 23:51
    Tento recept pripomina nase stare casy a teraz ich vsetcia vyhladavame,vytlacam recepty pre moju dceru,ktorej sa nesmierne pacia ona je nasa zelena Quebecanka.Obaja su ucitelia a maju 2 deticky,ktore miluju slovensku stravu


  • enss, 19. januára 2011 o 07:57
    Kopretina, varím tú kašu presne tak ako ty, s cesnakom a majoránkou. K tomu kyslá uhorka alebo čalamáda a nič viac nie je potrebné.


  • slnecnica1, 19. januára 2011 o 22:05
    toto jedlo sa u nás volá guličková kaša, keď boli deti malé tak si nazvali tie krúpky. Ja dávam krúpky variť hneď so zemiakmi a nedávam do toho múku, len s orestovanou cibuľkou. Je to mňam...


  • dorisa, 20. januára 2011 o 13:46
    Blahoželám k výhre, uži si ju. Aj tento recept bol moj favorit na výhru.


  • diabambulka, 20. januára 2011 o 13:48
    gratulujem ku výhre:-)))


  • janazjarku, 20. januára 2011 o 14:22
    Fučka bola jedlo môjho detstva na dedine pri starkej :-) fučkala ju dovtedy pokiaľ nebola ako zo skla /aj sa tak leskla/ nesmela v nej byť jediná hrčka ! Potom ju naložila na tanier a lyžičkou urobila jamky kde ukladala cibuľku /do zhorena/ opraženú na čerstvej bravčovej masti no a na zapitie hrnčok kyslého mliečka od ozajstnej kravky /takže to bola skôr kyslá smotana / :-) Gratulujem k výhre !!


  • remcula, 20. januára 2011 o 15:07
    @Mariaklara gratuluji k výhře!!!


  • ketty3811, 20. januára 2011 o 16:22
    Aj ja gratulujem k výhre.:-)


  • babula90, 20. januára 2011 o 20:21
    mariaklara, gratulujem k výhre!:-)


  • palokuchki, 20. januára 2011 o 21:15
    Aj ja ti blahozelam k vyhre!!!


  • mariaklara, 20. januára 2011 o 21:24
    Ješkovi zraky, to snáď nieje pravda, že ja som niečo vyhrala? Veď to bola len obyčajná fučka, veľmi sa teším. Všetkým vám ďakujem za blahoželania!


  • janger, 21. januára 2011 o 15:45
    Blahozelam ti ku krasnej vyhre!


  • korbacik, 24. januára 2011 o 07:24
    S dcérou milujeme toto jednoduché, ale zato výborné jedlo. Ja ju robievam tak, že s tou cibuľkou popražím aj tofu pokrájané na kocky, a týmto tú fučku polejem. Ešte som ju jedla aj tak, že striedavo s múkou - ja hladkou - do nej dávam kyslú kapustu. Vyskúšajte, naozaj je to fajn. Pekný deň.


  • ata8888, 9. apríla 2011 o 11:54
    aj ja sa pripajam ku gratulacii a posielaj receptiky nadalej.....


  • ata8888, 9. apríla 2011 o 11:54
    aj ja sa pripajam ku gratulacii a posielaj receptiky nadalej.....


  • mariaklara, 10. apríla 2011 o 21:04
    Ďakujem.


  • daewootn, 24. mája 2011 o 01:10
    ...ano je to božské jedlo ale bez krúpkov. Zlejem vodu po zemiaky, pridám múku a čakam na to " PUF ", strážim si ju aby neprihorela.
    Tu spotrebujem veľa, veľa cibuľky. Je božská natretá na sedviči. Keď
    zostane na večeru tak ju zmiešam s cibuľkou od obeda a tá sa už len
    natiera na chleba. Zápíjame nápojom mlieko, jogurt, smotana, všetko
    rozmixované. A ak náhodou zostane na ráno tak ju vkladám kávovou
    lyžičkou / aj s cibuľkou / do vretého mlieka zriedeného slanou vodou.


  • ayse, 10. decembra 2011 o 12:55
    tak toto ja strašne moc lúbim....


  • jozka2, 16. januára 2014 o 20:11
    Treba vyskusat,ale ani mne sa nezda,ze krupy sa uvaria naraz so zemiakami,anyway to je urcite dobrota,h;avne ked tu mame hned plno obmien,no to s tou fazulovou polievkou musi byt bars fajne tiez.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist