Bylinková omáčka

Frankfurtská zelená (studená) omáčka

Autor receptu: miskamm

V tomto recepte ide o studenú, bylinkovo-kyslosmotanovú omáčku a ako pravý Frankfurtčan povie: grie Soß (čítaj: Grí zós), ktorá sa podáva k vareným zemiakom, ale i ku grilovanému mäsu, rezňom, vyprážaným rybám alebo jednoducho ku všetkému. Táto omáčka má veľa obmien. Preslávil ju aj Johann Wolfgang von Goethe... :-)

4
porcie
15-20 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Bylinky umyjeme, vysušíme a pokrájame (rozmixujeme) na jemno. Zmiešame s kyslou smotanou (poprípade pol na pol smotanu a jogurt), horčicou, soľou a korením. Uvarené vajíčka (2) ošúpeme a nakrájame na malé kocky (alebo pretlačíme cez sitko na zemiaky-zemiakový šalát). Pridáme k omáčke, premiešame a dochutíme.
  2. Zemiaky (2 - 3 stredne velké na osobu) umyjeme a v šupke uvaríme. Vajíčka (2 na osobu) uvaríme na tvrdo, ošúpeme a prekrojíme na polovice.
  3. Originálna frankfurtská zelená omáčka sa podáva s čerstvými, v šupke uvarenými , uvarenými (v slanej vode) alebo grilovanými zemiakmi a s natvrdo uvarenými vajíčkami. Toto je v Hessensku typické jedlo na „Zelený štvrtok“. Poznámka od kolegyne: "Toto nie je len jedlo, je to životná filozofia (Franfkurtčanov)!"