Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Frankfurtská polievka

svetlusb - fotkasvetlusb, 10. januára 2018
Frankfurtská polievka
Foto: svetlusb

Túto polievočku som varila prvý krát a mala veľký úspech. Stále skúšam nové polievočky, pretože môj syn ich zbožňuje. Je to jednoduchý a rýchly Zobraziť celý popisTúto polievočku som varila prvý krát a mala veľký úspech. Stále skúšam nové polievočky, pretože môj syn ich zbožňuje. Je to jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne každý.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks veľké
1 ks
3 ks
 (alebo vývar)




Postup

  1. 1

    Na bravčovej masti opražíme cibuľu, pridáme hladkú múku, zamiešame, chvíľu opražíme a pridáme mletú papriku. Zamiešame a pomaly zalievame za stáleho miešania vodou alebo vývarom. Privedieme k varu, pridáme soľ, korenie, rascu a zemiaky. Necháme variť a keď budú zemiaky už napoly uvarené, pridáme na kolieska nakrájané párky. Varíme kým sú zemiaky hotové a odstavíme. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tatranka
Mali sme ju teraz v nedeľu na obed. Máš pravdu.Je rýchla a aj veľmi chutná.Síce ju varím aj s inými ingredienciami,ale v podstate je to o tom istom.
Naša polievočka z nedele.


elixir
Túto som mala nedávno na večeru, a teraz si mi znovu urobila chute. :) Na obmenu napíšem, čo do nej dáva mama keď ju občas robí,... dáva vodu alebo vývar z doma varenej zeleniny, ale pred varením párky zľahka opečie na tuku v hrnci, aby chytili farbu, do polievky dá ešte bobkový list, nové korenie a majorán... a trochu feferónovej pasty na špičku nožíka. Glg. :)
bubaya
Dievča zlaté, ty sem pridávaš recepty, na ktoré som ja dávno zabudla! Takúto polievku sme varili vždy v zime na chalupe, a aká to bola dobrota. Ja som nezahusťovala múkou, len som trochu dlhšie varila zemiaky a zopár som ich rozpučila vidličkou rovno v hrnci, aby bola polievka hustá, a pridala som majorán, aby mala taký gulášový šmrnc.
braxi
u nás je to krumpli guláš, alebo slepí guláš...dakedy je s klobáskou...výborné papaníčko...zdravím do Piešťan
radox1
pekne,aj ja robim takuto polievku,sice s malymi obmenami,ale ok.podstata je ze si muku zaprazila na zaciatku do tuku namiesto lepu.
svetlusb
Ja šetrím koreninami koli malemu ale je vyborna aj takato :)
evanaaa
Môj muž mi raz za čas dá príkaz na takúto polievku, len ju nerobím z párkov ale z tenkej klobásky ( pohronská, prešovský kabanos apod.). Nerobím zásmažku vopred, najprv opečiem klobásku na cibuľke, pridám zemiaky a vodu a až na konci zahusťujem - zemiakom alebo múkou. Dávam aj papriku na prúžky nakrájanú (teda okrem mletej), paprikovú pastu aj trocha pretlaku.
radox1
preco az na konci zahustujes mukou?a ako?
bubaya
@Radox1 (11.1.2018 19:13)

Ak zahusťuješ zápražkou, zahusťuje sa až na konci, keďže múka je už opražená, stratila typickú múčnu chuť a stačí ju len krátko povariť. Okrem toho, keď pridáš múku na začiatku, jedno či ako zápražku, alebo len rozmiešanú vo vode, múka klesne na dno, prilepí sa, prípadne aj pripáli a je po polievke. Preto je lepšie zahusťovať až na konci varenia, hlavne vtedy, keď sa polievka varí dlhšie. Ináč ju treba častejšie premiešať.
kimlo
@Bubaya (11.1.2018 20:43)

Dovolím si s Tebou nesúhlasiť, v profesionálnych receptoch sa dáva zápražka do polievky na začiatku varu. Dôvod je že stačí menej zápražky, teda tuku a múky, a že po vychladnutí nezostane polievka kašovitá a nemusí sa následne riediť.
bubaya
Dovolím si nesúhlasiť, moje znalosti fyziky, a rozkladu sacharidov hovoria niečo iné. Ale to nie je podstatné. Dr. Werner Gruber v knihe Kulinarische physik hovorí, že pridávať ku koncu a hovorí aj prečo. Marie Jankú Sandtnerová hovorí že suroviny povaríme, opražíme,,,,,atď a Přidáme jíšku a dobře povaříme, nešpecifikuje čas. Kuchárska kniha Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, biblia nešikovnej kuchárky, hovorí že do takmer hotovej polievky pridáme zápražku a povaríme 20 minút. Moja stará mama, čo varila u Esterházyho, tiež pridávala zápražku do takmer hotovej polievky. A TO bola autorita. Neviem si predstaviť, ako by som varila kapustnicu hodinu so zápražkou, to by bol glej a nie kapustnica.
bubaya
@Kimlo (12.1.2018 06:33)
Dávam, u nás sa varí zapražená. Aj do fazuľovej alebo šošovicovej.
katka78
Viete, že obaja máte pravdu? Zápražka sa dáva na začiatku, aj na konci, podľa typu polievky.
NA ZAČIATKU - pri type polievok ako je napríklad táto frankfurtská (rascová a pod.), kde sa začína zápražkou a z nej sa pridaním ďalších surovín robí polievka.
NA KONCI - pri tom type polievok, kde sa hlavná zložka varí samostatne (napr. fazuľa), zápražka sa robí tiež zvlášť a spoja sa až v závere (zápražka do polievky, nie naopak). Treba však podotknúť, že zápražka má byť už vtedy dostatočne povarená (najmenej 20 minút). Tak zvykli učiť majstri odborného výcviku budúcich kuchárov. Viac si nespomeniem a knihu po ktorej teraz v duchu siaham mám momentálne cez 1000 km ďaleko.. Každopádne, doma nech si varí každý ako chce, veď to nie je len o správnom technologickom postupe, ale aj o špecifických potrebách, možnostiach, preferenciách, zvykoch atď.
ivan14
Já už jsem to tady psal pod jinou frankfurtskou polévku, ale zopakuji: jednoduchá rychlá a dobrá polévka? Ale kdepak. Přečetl jsem si a vyzkoušel úplně pomalý recept, a jinak ji už nevařím: na sádle (ne olej, alespoň ne samotný!!) zasmahnu cibuli, drobet osolím, sejmu z ohně a zamíchám papriku, sladkou a pálivou dle ctěné chuti. Zapráším hladkou moukou. Vrátím na oheň a zaleju vodou. A vařím poctivých 30 minut. Pak přidám brambory na kostičky - a vařím poctivých 30 minut! Nakonec párek na kolečka (nebo jinou uzeninu, lze předem trochu osmahnout na lžičce sádla) - a vařím poctivých 30 minut!! Dosolím a podávám. Při prvním pokusu byl uzeninou sprostý drůbeží "špekáček" (Mourek měl smůlu:-)) a výsledek byl skvělý. Takže, zaměstnané dámy, nebijte mě, já už totiž mám času celkem dost. A obvykle tuto polévku vařím v zimě, na kamnech v pokoji, a přitom surfuju po internetu, protože stolek s PC mám hned vedle kamen. Zkuste. Dobrou chuť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia