Pomarančový koláč

Francúzsky pomarančový koláčik

Autor receptu: paploska

Dnes bolo poriadne upršané počasie a jediná aktivita, ktorú som bola ochotná spraviť bolo upiecť tento ľahký koláč. Je šťavnatý, a ak máte chuť môžete si k nemu pridať šľahačku, šľahačku s mascarpone alebo len sladký jogurt. Nám stačila káva :-)

12
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 180  °C

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov (musia mať izbovú teplotu). Bielky vyšľaháme do tuha, žĺtky šľaháme do peny s hnedým cukrom. Múky, spolu so škrobom, preosejeme a spolu s postrúhanou pomarančovou kôrou pridáme k žĺtkom, a nakoniec vmiešame roztopené a vychladnuté maslo. Pomaly a jemne pridáme sneh z bielkov.
  2. Do tortovej formy vystlanej papierom vylejeme cesto. Pečieme cca 35 minút na 180 °C.
  3. Odšťavíme pomaranče a 1 citrón, pridáme 1 KL kokosového cukru a mierne zohrejeme. Na koláč vylejeme celú šťavu. Pekne to vsiakne. Na vrch som dala pomarančový džem a hodili by sa lupienky, ale mala som len mandľovú múku, tak som dala ju. Môžete si k nemu pridať šľahačku alebo krém s mascarpone. Výborne chutí s kávou. Dobrú chuť.
  4. A už sa teším na skvelé paradajkové recepty :-))