Francúzsky krémeš (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Neviem vôbec či je naozaj francúzsky,pretože je len trošku vylepšený surovinami,oproti tomu,ktorý pečiem,ako náš slovenský.No tento sa mi vidí slávnostnejší zákusok.
35 ks porcií |
150 minút príprava |
15/12 minút na 220 °C |
Postup
- Ingrediencie: cesto na krém.
- Pozabudla som ku ingredienciam pridať šľahačku,stužovač, a vanilkový cukor.
- Lístkové cesto ,rozdelím na dve časti a vyválkam.
- Položím na opačnú stranu dvoch plechov.Dobre poprepichujem,aby mi cesto nenafúklo.
Pečiem v dobre vyhriatej rúre na 200-220 0C.Do rúžova.
- Upečené cesto.Na schladené cesto nanesiem plnku,ktorú spracujem a nechám vychladiť.
- Plnka:1 liter mlieka,dám prevariť.V malom množstve mlieka rozhabarkujem 2 balíčky vanilkového prášku,3 lyžice hrubej múky,štipku soli,2 žĺtka,vanilkový cukor.Uvarím hustú kašu.Do ešte teplej kaše zapracujeme 150 g masla.Miešame.Nakoniec pridáme 3 lyžice rumu.
Medzi tým si vyšľahám z 2 bielkov sneh s 200 g práškového cukru.Keď je sneh pevný,zapracujeme do letnej zmesi aj sneh.Plnka na krémeš je hotová.Ešte teplú ju navŕšim na upečený plát.
- Navŕšená plnka.
- Našľahaná šľahačka so stužovačom a pol balíčkom vanilkového cukru.
- Na schladenú plnku poukladám šľahačku a rozotriem.
- Dám si rozpustiť vo vodnom kúpeli,100 g čokolády 75% a 100 g masla.Ak je poleva hustá,môžete priliať trošku mliečka,alebo smotany.
- Poleva.
- Potriem ešte teplou polevou druhý plát cesta.Pri kuchynskej teplote nechám čokoládu schladiť.
- Vo varnej konvici v horúcej vode nahrejem nože,aby sa mi čokoláda dobre krájala a topila,nie lámala.
- Pokrájaný vrchný plát.Ten prenesiem na plát s plnkou a šľahačkou.
- Takto nejako ukladám.
- Zákusok nechám v chlade .Krájam až asi po troch hodinách spolu s plnkou a spodným plátom.
- Hotové,chutné.