Francúzsky krémeš (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Neviem vôbec či je naozaj francúzsky,pretože je len trošku vylepšený surovinami,oproti tomu,ktorý pečiem,ako náš slovenský.No tento sa mi vidí slávnostnejší zákusok.

35 ks
porcií
150 minút
príprava
15/12 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie: cesto na krém.
  2. Pozabudla som ku ingredienciam pridať šľahačku,stužovač, a vanilkový cukor.
  3. Lístkové cesto ,rozdelím na dve časti a vyválkam.
  4. Položím na opačnú stranu dvoch plechov.Dobre poprepichujem,aby mi cesto nenafúklo. Pečiem v dobre vyhriatej rúre na 200-220 0C.Do rúžova.
  5. Upečené cesto.Na schladené cesto nanesiem plnku,ktorú spracujem a nechám vychladiť.
  6. Plnka:1 liter mlieka,dám prevariť.V malom množstve mlieka rozhabarkujem 2 balíčky vanilkového prášku,3 lyžice hrubej múky,štipku soli,2 žĺtka,vanilkový cukor.Uvarím hustú kašu.Do ešte teplej kaše zapracujeme 150 g masla.Miešame.Nakoniec pridáme 3 lyžice rumu. Medzi tým si vyšľahám z 2 bielkov sneh s 200 g práškového cukru.Keď je sneh pevný,zapracujeme do letnej zmesi aj sneh.Plnka na krémeš je hotová.Ešte teplú ju navŕšim na upečený plát.
  7. Navŕšená plnka.
  8. Našľahaná šľahačka so stužovačom a pol balíčkom vanilkového cukru.
  9. Na schladenú plnku poukladám šľahačku a rozotriem.
  10. Dám si rozpustiť vo vodnom kúpeli,100 g čokolády 75% a 100 g masla.Ak je poleva hustá,môžete priliať trošku mliečka,alebo smotany.
  11. Poleva.
  12. Potriem ešte teplou polevou druhý plát cesta.Pri kuchynskej teplote nechám čokoládu schladiť.
  13. Vo varnej konvici v horúcej vode nahrejem nože,aby sa mi čokoláda dobre krájala a topila,nie lámala.
  14. Pokrájaný vrchný plát.Ten prenesiem na plát s plnkou a šľahačkou.
  15. Takto nejako ukladám.
  16. Zákusok nechám v chlade .Krájam až asi po troch hodinách spolu s plnkou a spodným plátom.
  17. Hotové,chutné.