Francúzsky jablkový koláč

sandra - fotkasandra, 20. novembra 2009
Francúzsky jablkový koláč
Foto: sandra
8
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
100 g
 štipka
 štipka
100 g
1 ks
2 PL
3 ks
1/2 balíčka
100 ml
100 ml
2 ks
3 ČL
2 balenia
3 PL
1 ČL
5 kvapiek




Postup

  1. 1

    Vymiesime cesto z polohrubej a hladkej múky, masla, žĺtku, soli, cukru a vody. Na polhodinku dáme odpočinúť do chladničky. Očistíme si jablká a nastrúhame na hrubo, alebo nakrájame na tenké plátky. Vyšľaháme kyslú smotanu so šľahačkou, pridáme 2 žĺtka, 3 KL Zlatého klasu a 2 balíčky vanilkového cukru.

  2. 2

    Formu na pečenie koláča si vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyvaľkáme a prenesieme na plech. Okraje cesta vyvýšime. Poukladáme nakrájané alebo postrúhané jablká a posypeme škoricovým cukrom. Dáme zapiecť do rúry na cca 15 minúť pri 180 °C.

  3. 3

    Potom koláč vyberieme a zalejem vyšľahanými smotanami. Pečieme, kým nám povrch trošku nezhnedne. Medzitým si dáme zohriať marhuľový džem s rumom a mandľovým aróma. Upečený koláč potrieme touto zmesou a dáme na 2-3 minúty pod gril.

Diskusia k receptu

forneta
je to wazne z francuzskej kuchyne abo sa to len thak wola?
sandratamer
Recept mam od manželky mojho byvaleho francuzskeho kolegu, akurat s malymi obmenami - Zlaty klas v Parizi nekupis :-)
sandratamer
Jasnačka, veď to je to isté :-) Inak ja som tento koláč jedla prvý krát vo FR s hruškami. Nevedela som sa ho dojesť, a tvrdošijne som si ho nakladala každé ráno na raňajky celý týždeň nášho pracovného pobytu, kým kolegovia sa nevedeli nabažiť chrumkavých bagiet :-)))
katarina64
Akurát ho mám v rúre.Poznám niečo podobné z Francúzka.Vždy keď som tam,tak si ho dám.Veľmi rada si ho kupujem na nedeľných trhoch od francúzskych babiek..
kubka
dnes som kolacik piekla s malymi obmenami a je vyborny, taky sviezi a raz-dva hotovy, urcite ho budem robit pravidelne :)
maartina
dnes večer som ho piekla pre zajtrajšiu návštevu, no som neodolala a musela som si z neho aspoň trošku odkrojiť ...musím veľmi pochváliť recept, je nenáročný na čas a prípravu ...koláčik je neodolateľnýýý, keby nebola takmer polnoc, tak si ešte pridám ďalší kúsok :)
stava
zdravim...ja som podobny teraz upiekla, ale recept som mala z inej stranky...chyba... !!! lebo tam bolo napisane, ze sa pecie to iste mnozstvo az 45 min na 200 stupnoch...takze je pripeceny a presuseny.... :-) ostavam verna vareche....skoda, ze som skor nekukla tuto :-)
teresalaura
vdaka Sandra. Hladala som takyto recept na Den Vdakyvzdania, no marne... Nakoniec som to vzdala a svokra doniesla jablkac z obchodu. Bol vraj super, no buduci rok ho urcite skusim v bezlepkovej verzii... a pochutim si aj ja :)
danitka
idem ho vyskúšať, takéto koláčiky pečiem rada :)
dzena
ja som koláčik vyskúšala, bol veľmi dobrý, len som mala dosť problém s cestom, nedarilo sa mi ho poriadne spojiť, stále sa drobilo, nedalo sa poriadne vymiesiť :( išla som podľa receptu a dokonca na dvakrát neviem v čom mohla byť chyba




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia