Francúzske zemiaky

fi0na - fotkafi0na, 23. marca 2014
Francúzske zemiaky
Foto: fi0na

tradičné francúzske zemiaky aké doma robíme roky

6
porcií
15 minút
príprava
100 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
2 ks
6 ks
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu, pokrájanú na kocky, opražíme na panvici do sklovita. Zemiaky oškrabeme, umyjeme a nakrájame na tenšie plátky. Klobásku a uvarené vajíčka nakrájame taktiež na plátky. To je celá príprava :)

  2. 2

    Môžeme vrstviť do pekáča. Množstvo surovín závisí od veľkosti pekáča. Množstvo použité v tomto recepte je na nižší pekáč, preto si zemiaky rozdelím na dve časti (vrstvy). Tie prídu na rad ako prvé. Poukladané na pekáči ich posypem rascou a soľou. Nasledujú ostatné suroviny. Rovnomerne rozložíme klobásku, vajíčka a opraženú cibuľku. Zakončíme druhou vrstvou zemiakov. Ešte raz trochu posolíme.

  3. 3

    Celý pekáč polejeme smotanou (dá sa nahradiť aj smotanou na varenie, ale nie je to ono :)), zakryjeme alobalom a šupneme do predhriatej rúry. Pečieme 30 minút na 180 stupňov, potom odkryté ďalších 30 - 40 minút na 200 stupňov kým nám zemiačky trochu nezhnednú. Ako prílohu odporúčam zaváraniny: feferónky, uhorky, cviklu alebo čalamádu. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

safran
Chcem sa iba opýtať, kým ste pridali recept, pozreli ste si, koľko ich tu je na fr. zemiaky?
fi0na
je ich ti neurekom ale je to jedno z mojich najoblubenejsich jedal, chcela som ho mat medzi dvojimi receptamy. ved ked ho niekto nechce citat nech neklika. mozno ho niekto dlho nerobil a tymto som mu ho pripomenula.
evanaaa
Dávno som nerobila, robím v podstate rovnako, len tú cibuľu nedávam. Tie zemiaky si dávala surové? Zrejme si šúpala, nie škrabala, :-)
fi0na
ahahaha presne taku mam :))) davam surove, s uvarenymi mi to nechuti.. a cibulku urcite vyskusaj, je tam vyborna :)
eviana
Ja škrabku používam len na koreňovú zeleninu, zemiaky mi s ňou škrabkať nejde :))) Tie čistím (šúpem? škriabem?) nožom.
Starý dobrý nôž na zeleninu :))) :


evanaaa
@megdesign , ja inak zemiaky nečistím, len so škrabkou, ale neškrabem ich ( dokonca ani nové), ale šúpem a výhoda je, šupka je tenšia ako nožom.....a mám presne takú istú škrabku, mala som aj lepšiu ale už som ich nekoľko po šúpaní omylom vyhodila so šupami. Preto som sa pýtala, lebo škkrabkou sa až tak dobre nové nečistia, skôr nožom oškrabú......
evanaaa
Vidím, @eviana ma predbehla, správne to vystihla, čo som aj ja chcela, čiže škrabať a šúpať-lúpať alebo krúžlať je rozdiel.
daguska
Ja na tento recept zemiaky (varene) pretlacam cez taku mriezku na zemiakovy salat,tiez vajicka,vsetko premiesam vo velkej mise,primerane nakrajam klobasku,na pekaci zalejem vajickami so smotanou,upeciem. Davam aj cibulku.Myslim,ze hlavne,nech chuti.Nas syn toto jedlo miluje.A pre mna s cviklou.Vynikajuce.