Francúzske zemiaky fotorecept

sdb - fotkasdb, 4. decembra 2014
Francúzske zemiaky (fotorecept)
Foto: sdb

Klasika, ja viem, kto už by nevedel ako na to. No toto sú tie moje. A chutili aj francúzom.

8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
250 g
150 g
6 ks
500 ml
500 g




Postup

  1. 1

    Pekne si všetko pripravíme. Pre urýchlenie prípravy je vhodné zemiaky uvariť, ušetríte si aspoň hodinu pečenia. Ak máte času dosť, nerobte to, chuti napomáha aj dlhé pečenie. Do smotany môžete podľa chuti pridať korenie a bylinky, u nás sa osvedčila kopcovitá lyžica petržlenu, pol lyžice oregana a tymiánu. Niekto má rád olivy, alebo sušené paradajky, niekto sa snaží oklamať svedomie baklažánom, alebo inou zeleninou. Ja by som to nerobila. Keď nezdravo, tak si to vychutnám, ale dajte si dnu čo a ako sa vám páči.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zapneme rúru na 180°C a ide sa na to. Ukladáme ako sa nám páči. Spravidla začneme zemiakmi, ja som dala točenú, vajíčka, syr, polovicu smotany, zemiaky, klobásku, vajíčka, syr, zvyšky, zemiaky a druhú polovicu smotany. Samozrejme je úplne na vás ako to uložíte aj koľko čoho dáte.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme 45 - 120 minút podľa toho, či sme zemiaky varili alebo nie a tiež podľa odrody. Mladé zemiaky potrebujú viac času aby zmäkli. Hotové vyberieme, posypeme syrom a pár minút zapečieme.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak chcete, aby sa dali zemiaky krásne porcovať a teda to na tanieri nevyzeralo, že to už niekto jedol, je nutné nechať pekáč úplne vychadnúť. Zároveň to napomáha prepojeniu chutí, skrátka, na druh deň chutia lepšie (aleho po hodine v poriadnom chlade a znovu prehriate).

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kukulienka71
Oj, zloženie surovín ani nie, ale hrúbka krájaných zemiakov a klobásy by ma určite odradila. Musím to mať tenúčko nakrúžkované, aby mi to chutilo. Človek je tvor vyberavý:-)
evusik
francúzske zemiaky by sa mali volať slovenské zemiaky :-) na Slovensku je to zľudovené jedlo, každý si ho robí po svojom a ako ho má rád... a toto je ďalšia variácia...
naša dcéra napr. dáva šľahačku a ja si zas myslím, že nás je dosť, tak ja dávam tiež len kyslú smotanu...
@sdb mne sa tvoj recept páči, krásne fotky a je vidieť, že si sa s jedlom pohrala :-)
mijaita
Idealni je platky brambor syrovych lehce osmazit a pak je poskladat do misy. U nas se dava jen klobasa nebo nejaka uzenina a nakonec se brambory zaliji jen rozslehanymi vejci. Neni to para, co franc brambory to jiny postup? Franc zustanou stejne tak, jako spanelsky ptacek i kdby se do nej dalo cokoliv :-)
editam
Aj mne sa recept páči, taký pravý babkovský :-)
milanblaho1
krasna mpzajka prepojenia jednotlivych vrstiev..proste Francuzaky ako maju byt...paradox je ten...ze Francuzi francuzske zemiaky nepoznaju... :D
safran2
Jééééééééémííííínééééé, mňáááááám!
kakavo
Strasne cosi, takto konkurovat sudruhom z KFC.
mmikes
"Zaujimavy recept"...prvykrat vidim vo francuzskych zemiakoch varene vajicko a zaliate kyslou smotanou.Vyzeraju,ze su dost suche...? Ja upecene zemiaky vzdy zalievam surovymi rozmixovanymi vajickami so sladkou smotanou a slaninka nemoze chybat.Vyskusal som dokonca prekladat zemiaky aj lecom a..nemalo to chybu..asi budem musiet pridat aj svoj recept....(samo..kolko ludi,tolko chuti)
micanela
@mmikes presne ako pisu ostatni - kazdy ma svoj recept, u nas vzdy bolo varene vajce a nikdy nie slanina ale klobaska
zuzu1234
My tiež robíme zemiaky - vajíčko - klobása (ale klobása, nie točená), atď. a navrch zemiaky. Zalievam kyslou smotanou, vopred rozmiešanou s vodou a soľou. Po upečení vznikne veľmi dobrá šťava (spoja sa chute vajíčok, klobásy a smotany), takže takéto franc. zemiaky určite nie sú suché.
V poslednej dobe si to trochu uľahčujem tak, že nekrájam zemiaky a vajíčka na kolieska, ale ich pretláčam cez mriežku (ako do šalátu). Po prekrojení to síce nevyzerá rovnako pekne ako keď sú na kolieska, ale zato príprava trvá o niečo kratšie :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia