Francúzske orieškové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 4. júna 2016

Náš nedeľný zákusok..tieto Francúzske rezy sú pôvodne s makovým korpusom,,ja som ich dnes vylepšila a urobila som ich s orieškovým..

20
porcií
60 minút
príprava
1x15/2x4 minút
na 180 °C

Suroviny

Medové cesto:
400 g
100 g
1 PL
100 g
2 ks
1 ČL
Orieškové cesto:
6
150 g
3 PL
1/2 dcl
150 g
1/2 bal
150 g
Krém:
3
100 g
700 ml
120 g
250 g
2 bal
2 PL
4 PL




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si pripravila oriešky..do cesta iba málo kedy ich meliem, mám rada ak je korpus mramorový..takže som nožom strúhala hoblinky...je to dosť pracné, ale ja sa s tým rada pohrám..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a pripravila som si najprv cesto medové...keď zapnem trúbu, potom to už pečiem rad radom..a medové cesto môže chvíľku postáť vyvaľkané na papieri....takže do misy nad parou som dala maslo, med a cukor...keď sa roztopilo všetko, pridala som vajcia a sódu..múku som si preosiala a v malých dávkach som vmiešavala medovú hmotu..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto som premiesila a dobre vypracovala...rozvážila som ho na 2 rovnaké časti..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na paprieri som ho rozvaľkala na veľkosť plechu, teda 27x37 cm..uložila na seba a čaká, pokiaľ pripravím orieškový korpus..trúbu som si nechala už predhriať na 180 st.

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vajcia som rozdelila...a teraz poznámka k vajíčkam: do orieškového korpusu treba 6 vajec, ale do krému treba 3 žĺtky..a aby som zbytočne nemusela niečo vymyslieť na 3 bielky, tak som z 9 bielkov vyšľahala tuhý sneh s použitím 50 g. práškového cukru..zo 6 žĺtkov a 150g. cukru som vyšľahala hmotu do peny, pridala som počas šľahania olej a vodu..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zmiešala som múku s práškom do pečiva a v malých dávkach som preosievala do cesta..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridala som polovicu tuhého snehu a opatrne pridávala aj oriešky...

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    napokon som zľahka vmiešala zbytok snehu..upiekla som najprv orieškový korpus , ktorý sa piekol 15 min. potom so po jednom upiekla i medové pláty ktoré sa piekli po 4 min. upečené korpusy som nechala vychladiť na mriežke...

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pripravila som si krém: 3 žltky a cukor som vymiešala do peny...v mlieku som vymiešala vanilkové pudingy a pridala som vymiešané žltky...z tejto hmoty som uvarila hustú kašu, ktorú som nechala rýchlo vychladiť..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    maslo s cukrom a ferntom som vymiešala do peny..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    po lyžici som pridávala do masla vychladnutý puding a dobre vyšľahala všetko...rozdelila som krém na 3 rovnaké časti a uložila do chladničky

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na spodok som uložila medový plát, ktorý som potrela horúcim marhuľovým džemom..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na džem som natrela tretinu krému...

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na krém som uložila orieškový korpus, potrela som ho horúcim džemom a na to som dala druhú polovicu krému...

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    na krém som uložila medový plát...takto pripravený koláč som dala do chladničky na noc a zaťažila, aby vrch bol rovný....ráno som potrela vrch treťou časťou krému a urobila som mriežku z čokolády...a posypla strúhanými orieškami..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    prajem vám dobrú chuť..

    Francúzske orieškové rezy (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

haji
Hmm, Izi, opět nádherné sladké dílo z tvé dílny, obohacené o krásnou atmosféru fota - dnes super - chválím také ubrus, který koresponduje jak s talířkem, tak řezem! O řezu laserem už ani nemluvím. Jsi úžasná šikulka!! Přeji krásný den!!
tatranka
Izabelka,náhodou som zablúdila na Varechu a nemohla som minúť tvoj typický zákusok.Je krásny a 100% spracovaný recept.Obdivujem tvoje zakaždým precízne nakrájané koláčiky.
sracz
... a ako ďalší v poradí dnešnej gastroparády nasleduje "alegorický voz á la Izka superior" s orieškovou girlandou! Neviem, čo by som dodal, milá @izabella929 k Tvojemu klenotu. Nemám slov, iba púlim oči, ako bager na tvrdú hlinu, či bacil do lekárne a prehĺtam. Rád by som strávil aspoň jednu nedeľu v blízkosti Tvojej cukrárne. Tak aspoň Tebe a Tvojim najmilším zaželám krásny weekend s parádnou nedeľou!
likalu
Fantázia, obdivuhodné. Možno sa na to raz odhodlám. Zatiaľ dávam do KK
veronikkka
to je nádhera, absolútna dokonalosť! nemám viac slov, som v nemom úžase a veľmi veľmi Ťa obdivujem @Izka (y)
5*
jack
Ako vždy,chválim.Ty nám teda dávaš.Každú sobotu jedna nádhera za druhou.Klobúk dole pred tebou.Šikulka.
izabella929
@haji , veľmi sa teším, že sa ti moje zákusky páčia.-)@dzejsik , milé dík.-)@tatranka , moja milá potešila si ma..sú skutočne vynikajúce...)@sracz , ja už asi iná nebudem...stále niečo nové vymýšľam, lebo vraj všetko už vymyslené bolo..verím ti všetko, ale ja už cukráreň neotvorím...napokon moji milí si pochutnali opäť..)@likalu , netreba sa toho báť, ide to krásne...a fajnotka, to je dôležité..)@veronikkka ,vďaka za pochvalu...) Všetkým zase spoločne poďakujem za pristavenie v mojej cukrárni..aspoň ste si očká popásli.-)
danda3
Krásne rezy a určite veľmi chutné, Izka.♥
3sandra3
Nádherné rezy. Rada by som raz ochutnala niektoré z Tvojich krásnych a chutných výtvorov :-)
evanaaa
Ajajáj, to by bolo niečo pre mňa - orieškové mám všetko rada, ale viem, že to nikdy neochutnám, nechám si teda chuť zájsť, budem len takto zdiaľky obdivovať skvelý, dobre vyzerajúci dezert.
mesiar50
Excelentné a prekrásne rezy od prvotriednej cukrárky.Ty si naša usilovná a trpezlivá včelička.
kukulienka71
Vynikajúce a veľmi pekné máš aj tieto rezy. No ja by som oriešky strúhala ručne asi len vo výkone trestu:-)) nielen trpezlivosť ale aj odohodlanie a výdrž máš neskutočnú!
violeta
Orieškové sú určite veľmi chutné, tento nápad sa mi páči.
izabella929
@danda3 ,veru chutné, včera večer ich ochutnal jeden môj obdivovateľ,nuž chválil, že také niečo chutné ešte nejedol..)@evanaaa , no orieškové zákusky sú skutočne výborné a ja som tú fajnotku nechcela podrviť pri mletí a preto radšej strúham nožom..takto sa zachová ich pravá chuť..@ancicka , pochvala od takej skvelej pekárky poteší.-)@mesiar50 , nie som prvotriedna, som k sebe dosť kritická,ale neberiem ti tvoj názor..vieš dobre, že ja na teba a tvoje torty nemám..)@kukulienka71 ,vyčarila si mi úsmev na tvári.-) ,,,že iba z trestu strúhať oriešky,,,ja také veci robím rada..ukľudňuje ma to.-)@cesminaz , hej takto sa mi to lepšie páči, sú to skutočné hoblinky a dokonca všetky majú rovnakú hrúbku...ale takto hoblinkujem aj škvarky do pagáčikov...nemeliem na mlynčeku,hoci ho mám elektrický..@terinka55 , tvoja pochvala ma teší.-)@sonulienka , si tiež moc usilovná a ja si tvoje krásne diela vážim.-)@violeta ,veru veľmi chutné a boli moc pochválené aj mojimi milými.-) Som veľmi rada, že ste naklukli do tohoto receptu a veľmi pekne ďakujem všetkým vám za komentáre plné chvály...)
monty469
wau a máme tu ďalší nádherný zákusok z tvojej dielne. Obdivujem tvoju trpezlivosť pri krájaní orieškov, to nie je nič pre mňa. Ak ho budem robiť, čo určite budem, tak ja ich zomeliem a dám miesto masla mascarpone. Krásny zákusok určite skvelá chuť
babkamt
Ja sa len teraz chystám niečo upiecť:-) Znovu si ma nesklamala. Ďalší z tvojich fantastických zákuskov. 5*
manya
uložené a určite aj upečiem, lebo dobre si urobila zámenu ( pre mňa) maku za oriešky a Fernet stock to poistí, som zvedavá, či budem mať taký úspech ako s tvojimi Materákmi, aj dnes sa po nich iba zaprášilo;




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia