Francúzske karamelové kocky

sonijamt - fotkasonijamt, 10. novembra 2010
Francúzske karamelové kocky
Foto: sonijamt

Koláčik je síce náročný na vajíčka a to mnohých odraďuje, ale je fantastický, nie je sladký.

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 PL
1 čl
5 PL
1 ks
50 ml
1 l
3 ks
3 a pol  PL
1 ks
7 ks
3 PL, -do snehu
2 čl
Plnka 2:
300 ml
2 ks
4 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pomaly a striedavo pridávame olej, žĺtky, múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri 150-160°C asi 20-25 minút.

  2. 2

    Plnka 1: Z vody, kryštálového a vanilkového cukru a Zlatých klasov uvaríme hustý krém. Ešte do teplého krému vmiešame sneh zo 7 bielok, ktorý sme vyšľahali spolu s 3 PL práškového cukru.

  3. 3

    Na upečené a vychladnuté cesto navrstvíme POLOVICU "SVETLEJ" plnky, pekne uhladíme a do zvyšnej polovice vmiešame 2 čl kakaa. Túto "KAKAOVÚ" plnku navrstvíme na tú svetlú a pekne zarovnáme. Môžeme si koláčik zatiaľ odložiť do chladničky ( nie je podmienka ).

  4. 4

    Na platni v hrnčeku si skaramelizujeme kryštálový cukor - musí sa pekne rozpustiť, zalejeme mliekom a miešame, kým nevznikne tekuté "karamelové" mlieko. Pri miešaní treba trochu trpezlivosti:-) Karamelové mlieko necháme dôkladne ochladiť, vysypeme do neho 2 šľahačky a vyšľaháme.

  5. 5

    Šľahačku postupne navrstvíme na plnku. Ozdobíme grankom, alebo strúhanou čokoládou. Žĺtky, ktoré mi zostanú, spotrebujem buď do koláča, alebo si ich vyšľaháme s cukrom do kávy:-)

Diskusia k receptu

sonijamt
ďakujem, ale nie vždy sa zadarí, a ja keď vidím, koľko šikovných rúk na tejto stránke je, či už zdobenie perníkov, torty....až mi je ľúto, že ja to tak nedokážem:-(
sonijamt
vaječný koňak zbožňujem aj ho robievam, ale keďže tento koláčik pečiem viac-menej k nejakej príležitosti-rodinná oslava, Vianoce a pod., žĺtky využívam do Cappuccina alebo kávy, máme to radi :-) A raz za čas dať si takúto kalorickú "bombu" nezaškodí :-))))
bobarka
nemám slov, len úžasnú chuť.Koláčik je krásny a určite veľmi dobrý.V plánovanom poradí na prvom mieste.KK
sonicka663
Je to veru fantastický zákusok,kto vyskúša,neobanuje.Ja ho robím s maličkou obmenou.Karamel zalievam šľahačkovou smotanou a po vychladnutí vyšľahám :-),ale skúsim aj takto,ako robievaš ty @sonijamt
matased
Aj ja ho robievam, ako @sonicka663 , ale je to vpodstate to isté, ako tento Tvoj. Je výborný, tiež ho moje detičky ľúbia a často si ho pýtajú......a do druhého dňa nezostane takmer nikdy!
sonijamt
ďakujem všetkým za chválu, je naozaj dobrý a páči sa mi na ňom, že nie je veľmi sladký a je ako pena:-)
tinca
mňam krásny koláčik a priam profesne pokrájaný
jerica
Tvoj recept na cesto robievam, ale Tvoj recept na krém FANTÁZIA , MŇAMKA , koláčik si málinko vylepším ( na cesto tenkú vrstvu lekváru) , určite vyskúšam, (kk)
hubarka35
mnam,karamel by som aj na kilá jedla,takže najbližšie robim tieto kocky...a neviem ci už zajtra,lebo zabažim....
havino
toto som hladala a našla,ale garantujem,že upiecť upečiem,ale takto nádherne neukrojím, krásne
sonijamt
ale určite áno, ja som tiež antitalent v krájaní a zdobení ale tento koláčik sa naozaj dobre krája, zatiaľ som s ním nemala problém a robievam ho dosť často, tu sa nemá čo nepodariť, len ho držte v chladničke a šľahačku poriadne do husta treba vyšľahať, aby nestekala po koláči
cica2
si velmi šikovná, ten zákusok sa ti krásne vydaril!....ešte dobre že redakcia to takto spravila ohľadom komentárov...ináč by som tento recept prehliadla, vďaka:)
marienka44
@Sonijamt , ved ja mam v chladnicke odlozenych vela bielkov, aspon ich takto vyuzijem. :-). Na hornom obrazku je na rezoch aj poleva na slahacke, tu si neuviedla v popise. Alebo sa mi to len zdá? Ukladam do KK.
sonijamt
marienka44, to je granko, ale keď koláčik mám v chladničke, tak granko sa takto rozpustí:-)
marienka44
@Sonijamt ,ked upecies cesto, kolacik vyberas na dosku alebo ho plnis priamo na plechu? Mam suroviny, idem ho teraz robit. :-)
sonijamt
marienka44 koláčik nevyberám, plním ho priamo na plechu, držím palce, nech sa vydarí a budem rada, keď mi napíšete, či chutil :-)
marienka44
@Sonijamt , srdecna vdaka za rychlu odpoved. Si zlata, vazim si to. Ja mam okrem velkej dosky aj mensiu, na ktoru vykladam vsetky kysnute kolace po upeceni, lebo inac na plechu by odspodu zvlhli. Drevo je drevo. Zaroven na nej plnim upecenu roladu. Ta mala doska je kupena este za sociku a mam ju rada, lahko sa s nou manipuluje. Ale posluchnem Teba a mozno pod cesto dam peciaci papier. Mam 33% slahacku ale len 200 ml, spravim tak ako radia ine varecharky (zaliat karamelom a vyslahat po vychladnuti, odhadom).
Este jedna poznamka:ked pred nick s velkym pismeno das zavinac a za tym medzeru!, pride Tvoj prispevok do mailu konkretnej osoby. Tento raz ma len instinkt zaviedol naspat k receptu a Ty si sa ozvala. :-)
sonijamt
@ Marienka44 ďakujem za poradenie, to som naozaj nevedela, že sa to takto dá písať, teraz som to urobila podľa vašej rady, som zvedavá, či vám to príde do mailu a koláčik ako dopadol?
sonijamt
@Marienka44 to je hrozné so mnou:-))) skúsim ešte raz...a nepíšete ako dopadol koláčik, prípadne mi napíšte ako ste to vymyslela s tou šľahačkou:-)
efkag
veľmi obľúbený a pomerne rýchly.....ja urobím vlny na šľahačke a postrúham čokoládu......mňamky
stuvik
mnam ; ) ukladam..inak sikulka este aj zltka spotrebuje tak,ze si ich vyslahane juchne do kavicky ; ) a mate este podobu Alzirskej kavy ; ))) dakujem za recept
sonijamt
@stuvik ďakujem, koláčik je naozaj vynikajúci, odporúčam:-) a tie žltka sú asi najlepšie v tej kávičke:-))))) žijeme v strese,vedieme uponáhľaný život, treba si ho občas riadne osladiť :-)))))
stacy77777
sonijamt,môžem potvrdiť,že koláčik je síce náročnejší,ale výsledok stojí za to!! mojim deťom veľmi chutil
novabana
vďaka za recept dnes upečené a polovica aj zjedená :-))

sonijamt
@Novabana ďakujem,teším sa že koláčik chutil a že moje sedenie pri PC nebolo zbytočné:-))) Prajem príjemné sviatky
radka11
chtěla jsem se zeptat, jak to vrstvit, aby se vrstvy nepromíchaly. děkuji
sonijamt
@radka11 , popis je uvedený....najprv dám bielu plnku, tú kým "vyhladím", aj vychladne:-)) alebo do chladničky odložiť, čokoládovú si rozložím rovnomerne po bielej plnke a zľahka vyhladzujem dlhým pravítkom:-)) dám opäť do chladničky a na záver šľahačku...ako som spomenula, pomáham si dlhým pravítkom a zľahka plnky rozotieram..neviem či som Vám pomohla, ale inak to definovať neviem:-)
marikaku
Tieto robievam, môžem potvrdiť, že sú naozaj fantastické !
anina6
tento koláčik som prvýkrat piekla pred 5 rokmi, recept som dostala od kamošky z kúpeľov a ozaj je suprový. Je to taký sviatočný zákusok mňamkový.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
vyzera super,ukladam do kk....
babka4x
Výborný zákusok! Robievam ho už celé roky. Ľahký, rýchly a mimoriadne efektný, nie príliš sladký. Veľmi odporúčam!!!
betul
Práve ho robím kamarátke pre deťúrence...ona je chorá tak rada pomôžem a som zvedavá snáď sa mi podarí. A potom spravím aj mojím chlapom,maškrtníkom...tak držte palce....
hermiinka
vyborny kolacik, robievam pravidelne. a zajtra idem zasa na to :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia