Francúzska cibuľová polievka fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 14. marca 2015
Francúzska cibuľová polievka (fotorecept)
Foto: frezia68

Nedávno ma v televízii upútal tento recept a uvedomila som si ako dááávno som túto polievku nevarila. Ráno pochmúrne, šedé, vietor.....a čo už človeka Zobraziť celý popisNedávno ma v televízii upútal tento recept a uvedomila som si ako dááávno som túto polievku nevarila. Ráno pochmúrne, šedé, vietor.....a čo už človeka zohreje najlepšie (okrem lásky), ak vstáva s ubolenými kosťami a bolí celý človek? No predsa dobré jedlo, vínko.....a každý ma na to svoj recept. A táto cibuľačka vie zohriať.

1
porcia
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks menšia
1-2 strúčiky
4 ks
70 g strúhaný (alebo Ementál)
40 g (alebo masť kačacia,husacia,bravčová)
500 ml (alebo zeleninový)
100 ml
1 ČL
 na potretie bagety
 na potretie bagety
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Vraj dnešnú podobu získala polievka na prelome 17.-18.-ého storočia. Dovtedy sa cibuľa len varila. Ale Francúzi ju vylepšili karamelizovaním a vínom. Polievka zohreje a je vraj skvelým vyprošťovákom po búrlivej noci. To vyskúšané nemám, veď komu by sa vtedy chcelo variť :-))))) ? Tak poďme na to. Bola som sama, tak je to pre jednu osobu. Cibuľu nakrájam na mesiačiky, asi takto:

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Panvicu som rozpálila, pridala som prepustené maslo(znesie vysoké teploty) a na to nakrájanú cibuľu. Kuchár v televízíi doporučoval kačaciu, alebo husaciu masť, ale tú nemám. Za stáleho miešania som cibuľu opekala, až hneda, potom som stíšila plameň a pridala nakrájaný cesnak a ušľachtilý cukor= lyžičku medu, trocha som karamelizovala, asi do takej farby:

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte som trocha opekala a potom priliala biele suché víno, mala som Rulandské šedé z Tibavy a odtiaľ niekedy dodávali víno aj na fary, tak si myslím, že je celkom dobré. Dnes už prehľad nemám, či im stačí víno od našich dodávateľov. Keď sa víno odparilo, priliala som mäsový vývar, pridala 2 bobkové listy, MČK, nakrájaný tymián a soľ podľa potreby. Bylinky na parapetnej doske sú ešte malé, ale veď ony dorastú. Tymián má silnú vôňu a na jednu porciu stačilo. Ale je zdravý, pomáha proti bakteriám, zápalovým chorobám, črevným parazitom, uľavuje pri zápaloch žalúdka. Vo veľkých dávkach však môže spôsobiť otravu.

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým polievka pomaly bublala, nakrájala som bezlepkovú bagetu a dala do hriankovača trocha opiecť. A ešte upresním hustotu polievky, mala by mať pomer asi 2/3 vývaru a 1/3 cibule, teda dosť hustá, ale to si každý upraví.

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opečenú som potrela cesnakom a postrašila trocha prepusteným maslom. Polievka sa varila asi 25 min. a hotovo. Naliala som do zapekacej misky, bohato posypala vňaťkou petržlenu, prikryla opečenými bagetami, posypala strúhaným syrom (mal by byť švajčiarsky Gruyére mne stačil Ementál a aj ten mám zakázaný, ale veď len trocha), ale vy si posypte štedrejšie, lebo to si žiada viac syra.

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Misku so syrom som dala zapiecť do rúry, ktorú som medzitým vyhriala na 230°C na najvyššiu mriežku, lebo gril nemám a chcela som ho roztopiť. Stačilo 5 min. a chutná, lacná aj rýchla polievka bola na stole. Ak vyskúšate, tak DOBRÚ CHUŤ !

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A ešte pohľad z blízka, aby som pošteklila niekomu chuťové poháriky :-)))

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sovka62
Áno, presne takáto by mala byť a presne taká by mi chutila. Lenže okrem syra mám zakázané maslo i masť, cibuľu, cesnak, korenie, takže som sa potešila obrázkami a to predbežne musí stačiť.
frezia68
Dúfam,@sovka ,že zákaz je len dočasný a že nie je toho veľa,čo teraz nemôžeš?Nech Ti pán doktor čím skôr dovolí......Dala som si ten pohárik vína a tiež neprospieva,musím niekoho zavolať,nech sa nepokazí...to sme dopadli :-( ,ale nesťažujem sa,niečo ešte môžeme,nie?
izabella929
@frezia68 ,tvoja polievočka nemá chybu..) no a vínko, tak o tom nič, lebo som ho kedysi mala mnoho ,premnoho, ale nikdy som ho neochutnala..ale lekári doporučujú..)
amelie
alkohol sa zo 100 ml vína odparí, ostane iba typická príchuť, z ktorej sa nikto neopije:-) ale kto si netrúfne, nech skúsi trochu bieleho vínneho octu, naozaj iba trochu, ocot nie je víno a ak je víno ocot, treba ho vyliať...
katerin
Fantastická polievka,už som ju dlho nerobila-ďakujem za primomenutie.Odporúčam všetkým čo ju nepoznajú!
5 hviezdičiek!:)
jarunka
Vynikajuca polievocka, ja ju milujem, nevarievam ju, manzel ju nema rad, tak si ju dam s chutou u niekoho alebo rest. Dala by som si :-)
frezia68
@amelie :víno sa celkom odparilo a je dobré :-) ,len mne neprospieva,hneď mi stúpne kyselina.Ak sa pridáva do jedla víno,tak len také,ktoré chutí pri degustácii :-). Ďakujem za milé komentáre :-).
venusa
Vyzerá veĺmi lákovo. Už dlhšie sa na ňu chystám , lebo je to zimná polievka.
babav
frezia68 , vybornu polievku si uvarila . Prikladam mile video ,pre tych co maju radi varenie nazivo :-)


havino
@kvetinka naša milá, čo mám koľko rokov, mládi v pr..li a do dúchodu daleko, ako sa povie, tak som cibuľačku nevarila, tod kámoška spomínala, že ju varila takýmto spôsobom, som si pomyslela, je na čase ju uvariť , ako telepatia medzi nami, že od skúsenej gazdinky mám recept na pľaci, ver, že ju uvarím v čo najkratšom čase, bagety mám práve od včera v mrazáku, veľmi vydarené, vdaka za recept
frezia68
@havinko :práve som išla vypnúť laptop,keď si mi tu nabehla,tak nech Ti padne na úžitok.@babav pridala zaujímavé video-kukni :-) ,nech sa vydarí a chutí aj rodinke.
kukulienka71
úžasná polievka, veľmi pekný predslov, celé to je pekné, ohreje aj pri čítaní:-) francúzsku cibuľačku máme radi, dávno už nebola. Rulandské šedé je výborné víno a tymián zbožňujem, ulahodila si mi, len keby to tu bolo predomnou...!:-)
motyka
Stále o nej iba počúvam a takto ju nevarím. Určite najbližšie vyskúšam podľa teba, lebo vyzerá veľmi jedlá. Díky za dobrý recept.
afataga
mnam, tuto polievku mam rada, mas ju krasne vydarenu, ziadne becko, len po nej byva tak akosi veterno :-)
babidka
Krasne sa ti vydarila aj polievka aj uvodna fotka :-) Odlozila som ti dnes flasticku husacej masti nabok - staci uz iba prist po nu ! :-)
frezia68
Milá moja priateľka @babidka ,už vopred ďakujem,akoby sa stalo :-).Ale radšej ju použi,aby sa nepokazila,kým ja prídem.Ďakujem za pozvanie.....až budú rásť huby a pozvanie platí,budeš ma mať "na krku",ale vopred upozorňujem,Tebe nebudem stačiť krokom :-)
elysa
tak cibulačku som už varila:), no tých mojich neohúrila, zato ja som si pochutnala:), ale povedali, že keď sa o nej bude hovoriť, tak môžu povedať, že aj oni ju jedli:), veru misku horúcej z posledného obrázku by som prijala:))
havino
milá @frezia , je to tu! teda bolo na obed, pochutili sme si obaja a zostáva v zozname receptov a vždy s myšlienkou na Teba ju budem variť, výborná, nikdy som ju nejedla, nikdy nevarila, ale táto moja podľa Teba nám chutila znamenite. Do hotového základu z cibule som šupla pol polievkovej lyžice múky, zaliala vývarom, tymián, aj kúštik rozmarínu, ten moc rada nemám, ale pokúšalo ma kúštik hodiť. Toto je moja porcia, ja syru pomenej, ale manžel mal zapečeného s hriankou tak, ako sa patrí. No len jeho porciu štelovať a fotiť už nebol čas. Dakujeme srdečne za výborný pridaný recept.



frezia68
@havino :Tvoj servis ma očaril,je taký krásny ,že keby som mi servírovala len obyčajnú zapraženú polievku,aj tá by z neho chutila :-) .No a polievku si vylepšila aj rozmarínom a múkou,ktorú som ja vynechala.Ale dnes som kúpila bezlaktózový tvrdý syr a už sa teším,ako si štedro posypem bagetu,lebo ju niekedy zopakujem.Ďakujem za pekný príspevok a želám krásny slnečný deň,aký je u nás :-)))
safran
francúzska cibuľová vždy poteší :-)
pozrela som aj tie zvyšné recepty, tu zverejnené - nedá sa zrovnávať, bezkonkurenčne najlepší...
katka78
Výborná polievka, aj u nás v obľube. Recept na jedničku, ale inak za 5* :-)
frezia68
@kukulienka71 (28.1.2023 16:30) Ahoj,Kuku,práve pozerám novú verziu a objavila som Tvoj milý komentár-ďakujem. Aspoň si mi ju pripomenula,dnes bola kelová,bude aj zajtra a nasleduje cibuľová.Príjemný večer :-).

kukulienka71
@frezia68 (28.1.2023 19:42)

Naše chute sú fakt veľmi podobné - Frankfurtskú kelovú sme mali doma v utorok, s vareným vajíčkom. To bol benefit🙂. Aj tebe pekný večer!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia