Fondantová poleva - pravá

Autor receptu: bubaya

Pod názvom FONDANT, alebo fondát sa dnes rozumie každá biela hmota, ktorá sa natrie na koláč. Kedysi to bola len poleva z cukru. Ja, osoba staršia si pamätám fondantové salónky, to bola dobrota a dnes už sa to nepredáva, a fondantová poleva bola na venčekoch v cukrárni. Pridávam recept k diskusii Ako zjesť krásny dezert, kde nám @janger dala fotky krásneho holanského krémeša s fondantovou polevou.

5 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Cukor nasypeme do širšieho kastróla. Pridáme vodu, množstvo je orientačné, toľko, aby cukor vodu popil a voda nestála na povrchu. Dáme na horák a pomaly varíme. Dbáme na to, aby zbytky cukru nezostávali na okraji kastróla a nekaramelizovali. Ak dáme vody viac, ako nad hladinu cukru, musíme len dlhšie variť, na kvalitu fondántu to nemá vplyv.
  2. Cukor sa roztopí , postupne sa voda vyvára a roztok hustne. Uvaríme ho na tzv.retiazku. Či je na retiazku, zistíme skúškou. Nájdeme si pomôcku, ktorá má na konci malé drôtené alebo kovové očko, napríklad na zavesenie - ja mám takú habarku celú z drôtika. Namočíme očko do roztoku, a fúkneme do blanky, ktorá sa na očku urobila - ako do bublifuku. Ak nám odletí jedna bublina, ešte treba chvíľu variť, ale už nie dlho. Ak odletí niekoľko drobných bubliniek, je cukor uvarený správne. Neskúšajte obyčajný bublifuk, rozpustí sa v horúcom cukre.
  3. Teraz pridáme do hmoty ocot. Nezabudnúť - ináč nám to všetko stuhne. Dobre premiešame a ešte pár sekúnd necháme prevrieť. Necháme vychladnúť na zhruba telesnú teplotu. Teraz je treba fondant vymiešať. Najprv je biely a riedky, potom začína pomaly tuhnúť. Keď má správnu hustotu, polejeme s ním pečivo. Treba pracovať rýchlo, ako poleva chladne, začína tuhnúť. Môžeme miešať v nádobe, v ktorej sme varili, alebo vyliať uvarenú hmotu na plech, alebo mramorovú dosku, a miešať špachtľou.
  4. Ak miešame ďalej, fondant chladne a ďalej tuhne. Vtedy z neho narobíme salónky, alebo ho môžeme uložiť na ďalšie použitie.
  5. Hotový fondant uschovávame v kameninovom, alebo porcelánovom hrnčeku dobre natlačený, postriekaný vodou, alebo zakrytý vlhkou utierkou. Alebo my, modernejšie kuchárky, ho dobre zabalíme do mikroténového sáčku, alebo potravinárskej fólie. Dobre uskladnený vydrží vraj aj pol roka. Keď ho chceme znova použiť, vyberieme ho, nahrejeme opatrne a pomaly vo vhodnej nádobe asi na 35°c. Prípadne pridáme príchuť, farbivo.... a použijeme na polevu.
  6. Recept som zostavila z dvoch starých kuchárok - stade tie kameninové a mramorové dosky, a z toho, čo som našla na internete. Odborný poradca bola moja mama, ktorá kedysi robila fondantové salónky na stromček.