Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč
Autor receptu: slavka2012
I keď do Veľkej noci chýbajú ešte dva týždne, rozhodla som sa upiecť tento koláč podľa receptu z kuchárskej knihy Marie Lurdes Modesto: A cozinha tradicional portuguesa, v predstihu. Na Veľkú noc sa tradične robí v celom Portugalsku, existujú však rôzne regionálne varianty: naslano s kúskami šunky zapracovanej do cesta, alebo nasladko, dochutený škoricou, anízom a pomarančovou šťavou, ktorá cestu navyše dodá krásnu žltú farbu. V oboch verziách sú zapečené varené vajcia, symbol Veľkej noci.
12 porcií |
120 minút príprava |
60 - 65 minút na 180, 160 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Vo vlažnom mlieku rozpustíme 2 kocky cukru, pridáme kvasnice a necháme ich nabobtnať.
Medzitým v nádobe, kde budeme cesto miesiť, zmiešame múku, cukor, škoricu, aníz, 3 surové vajíčka, mlieko, pomarnčovú šťavu, rozpustené maslo a štipku soli.
- Pridáme kvások a všetko spolu zmiešame. Cesto miesime 20 minút. Môžeme miesiť šľahačom s príslušnými nástavcami alebo v pekárničke. Ja som cesto miesila ručne, pretože ma táto činnosť i kontakt s meniacim sa voňavým cestom už od detstva fascinuje.
- Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny. Kým cesto kysne, uvaríme tri vajcia na polotvrdo, ja som ich nechala variť 6 minút. Ríbezľový džem rozriedime prevarenou vodou v pomere 1:1.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ak sa lepí miesime ho na doske až kým sa neprestane lepiť na prsty.
- Z cesta odoberieme približne jednu tretinu a zo zvyšku vytvarujeme bochník, ktorý premiestnime na papierom vyložený plech.
- Do stredu bochníka umiestnime tri varené vajcia a celý bochník dôkladne potrieme rozšľahaným vajcom.
- Zvyšné cesto rozdelíme na 8 približne rovnakých častí a tie rukami vyformujeme do tvaru šúľkov, dlhých približne 20cm.
- Šúľky cesta najskôr obtočíme okolo vajíčok.
- Potom jednotlivé šúľky ukladáme priečne cez koláč, aj ponad vajcia, takže dostaneme tvar akejsi kvetinky či hviezdičky. Okraje šúľkov pozasúvame pod bochník a celý koláč ešte raz potrieme rozšľahaným vajcom.
- Chvíľu necháme koláč na plechu podkysnúť a potom ho pečieme vo vyhriatej rúre - ja som použila teplovzdušnú - najskôr pri 180°C približne 20 minút, a keď začne dostávať farbu, teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte asi 45 minút. Ak sa nám zdá, že zvrchu prirýchlo tmavne, môžeme ho v rúre prikryť papierom.
- Po vytiahnutí z rúry ešte zahorúca koláč potrieme glazúrou, ktorú sme si pripravili zriedením ríbezľového džemu.
- Koláč tak dostane krásny lesk.
- Tradične sa zdobí kuriatkami alebo vajíčkami z mandlí obalených v cukre. Ja som ho ozdobila kuriatkami. Koláč je veľmi jemný, voňavý a vo vnútri nádherne žltý.
- Krájame ho aj cez vajíčka, ktoré vytvoria vo vnútri zaujímavú dekoráciu. Môžeme ho konzumovať len tak, nasucho, alebo potrený džemom či medom. Je to naozaj lahôdka a som si istá, že na Veľkú noc ho upečiem opäť.