Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč

Autor receptu: slavka2012

I keď do Veľkej noci chýbajú ešte dva týždne, rozhodla som sa upiecť tento koláč podľa receptu z kuchárskej knihy Marie Lurdes Modesto: A cozinha tradicional portuguesa, v predstihu. Na Veľkú noc sa tradične robí v celom Portugalsku, existujú však rôzne regionálne varianty: naslano s kúskami šunky zapracovanej do cesta, alebo nasladko, dochutený škoricou, anízom a pomarančovou šťavou, ktorá cestu navyše dodá krásnu žltú farbu. V oboch verziách sú zapečené varené vajcia, symbol Veľkej noci.

12
porcií
120 minút
príprava
60 - 65 minút
na 180, 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Vo vlažnom mlieku rozpustíme 2 kocky cukru, pridáme kvasnice a necháme ich nabobtnať. Medzitým v nádobe, kde budeme cesto miesiť, zmiešame múku, cukor, škoricu, aníz, 3 surové vajíčka, mlieko, pomarnčovú šťavu, rozpustené maslo a štipku soli.
  3. Pridáme kvások a všetko spolu zmiešame. Cesto miesime 20 minút. Môžeme miesiť šľahačom s príslušnými nástavcami alebo v pekárničke. Ja som cesto miesila ručne, pretože ma táto činnosť i kontakt s meniacim sa voňavým cestom už od detstva fascinuje.
  4. Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny. Kým cesto kysne, uvaríme tri vajcia na polotvrdo, ja som ich nechala variť 6 minút. Ríbezľový džem rozriedime prevarenou vodou v pomere 1:1.
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ak sa lepí miesime ho na doske až kým sa neprestane lepiť na prsty.
  6. Z cesta odoberieme približne jednu tretinu a zo zvyšku vytvarujeme bochník, ktorý premiestnime na papierom vyložený plech.
  7. Do stredu bochníka umiestnime tri varené vajcia a celý bochník dôkladne potrieme rozšľahaným vajcom.
  8. Zvyšné cesto rozdelíme na 8 približne rovnakých častí a tie rukami vyformujeme do tvaru šúľkov, dlhých približne 20cm.
  9. Šúľky cesta najskôr obtočíme okolo vajíčok.
  10. Potom jednotlivé šúľky ukladáme priečne cez koláč, aj ponad vajcia, takže dostaneme tvar akejsi kvetinky či hviezdičky. Okraje šúľkov pozasúvame pod bochník a celý koláč ešte raz potrieme rozšľahaným vajcom.
  11. Chvíľu necháme koláč na plechu podkysnúť a potom ho pečieme vo vyhriatej rúre - ja som použila teplovzdušnú - najskôr pri 180°C približne 20 minút, a keď začne dostávať farbu, teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte asi 45 minút. Ak sa nám zdá, že zvrchu prirýchlo tmavne, môžeme ho v rúre prikryť papierom.
  12. Po vytiahnutí z rúry ešte zahorúca koláč potrieme glazúrou, ktorú sme si pripravili zriedením ríbezľového džemu.
  13. Koláč tak dostane krásny lesk.
  14. Tradične sa zdobí kuriatkami alebo vajíčkami z mandlí obalených v cukre. Ja som ho ozdobila kuriatkami. Koláč je veľmi jemný, voňavý a vo vnútri nádherne žltý.
  15. Krájame ho aj cez vajíčka, ktoré vytvoria vo vnútri zaujímavú dekoráciu. Môžeme ho konzumovať len tak, nasucho, alebo potrený džemom či medom. Je to naozaj lahôdka a som si istá, že na Veľkú noc ho upečiem opäť.