Focaccia - taliansky chlieb

pusta - fotkapusta, 11. marca 2011
Focaccia - taliansky chlieb
Foto: pusta

Foccus znamená v taliančine ohnisko, domov. Pôvodne sa tento chlieb piekol v domácnostiach priamo nad ohniskom, odtiaľ je odvodený jeho názov. Je to už Zobraziť celý popisFoccus znamená v taliančine ohnisko, domov. Pôvodne sa tento chlieb piekol v domácnostiach priamo nad ohniskom, odtiaľ je odvodený jeho názov. Je to už veľmi dávno, približne pred dvesto rokmi i viac a div sa svete tento chutný chlieb sa pečie i dnes, a to v rôznych obmenách a úpravách.

4
porcie
180 minút
príprava
10-15 minút
na 220-250 °C

Suroviny

500 g
21 g, čerstvé
400 ml, vlažná
1 čl
5 cl
p.p




Postup

  1. 1

    V miske rozpustíme droždie v troške vody s cukrom, soľou a trochou múky, necháme na teple vykysnúť.

  2. 2

    Pridáme do zvyšnej preosiatej múky s olejoma s vlažnou vodou vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť Po vykysnutí cesto znovu prepracujeme a rozdelíme na 4 rovnaké bochníčky. Na plechu s pečiacim papierom pomocou rúk vytvarujeme hrubšie placky.

  3. 3

    Placky potrieme olejom, môžeme rôzne posypať - rozmarín, posekanými olivami alebo sušenými paradajkami...osolíme a pečieme v trúbe 10-15 minút/220-250 stupňov v závislosti od trúby. Focaccia sa dá piecť aj v pekáči a rôzne plniť.

Diskusia k receptu

ancicka
Ked som uvidela obrazok,hned mi napadla spomienka na detstvo.Takéto podobne chlebíky sme mali radi ,ked babka piekla v pekárníku chlieb.Boli to robené z posledného cesta.Tiež to bolo pečené na ohnisku.Volali sme to ,,posuchy.Dnes pečieme chleba nie v pekárniku,ale v pekárničke.
1956
Aj ja som zbožňovala tieto po našom "placky". Mala som ich veľmi rada, keď boli pečené na klasickom sporáku na vrchu /platničke/. Výborné boli po upečení potreté masielkom.Mňam........
tatranka
@ancicka hovoríš mojou rečou.Presne to bolo aj tak u nás.Bolo to posledné cesto a chcela som,aby ho bolo čo najviac.To sa už neoplatilo dať do ďalšej ošítky na chlieb a babička urobila takéto my sme ich volali zákrepky.Tie boli vždy najchutnejšie.
vladkaku
Nádhera, hneď to idem vyskúšať, hodí sa mi to k obedu, vrelá vďaka ;)
pusta
dievčatá, aby som podráždila vaše chuťové kanáliky ešter viac, mne ich moja stará mama po ich upečení potrela husacou masťou, posolila, posypala cesnakom a k tomu pohár čerstvo nadojeného mlieka - lepšie sedliacke raňajky si ani neviem predstaviť ani dnes, vtedy som bola len malé dieťa...a tá úžasní dráždivá vôňa dookola...
pusta
bzuky je to úžasné a evokuje spomienku na krásne a šťastbé detstvo - aspoň u mňa
pusta
áno, luckylee, fccaciia, je ich veľa druhov
pusta
anička, 1956, tatranka - mám rovnakú asociáciu, dakujem
pusta
bzuky, daj potom vedieť ak vyskúšaš.
cica2
to musí chutiť výborne a rada by som ho ochutnala a potom aj tá krásna vôňa chlebíka, mňam:)
marianne69
...take chute si narobila,zajtra mam volno,napeciem,mam ale len susene drozdie,hadam nic s nim nepokazim...
pusta
marianne, môže byť aj sušené droždie, dakujem
jarunka
Moja stara mama piekla tiez chlieb v murovanej peci na dvore, nie len chlieb. Otvor do pece bol z vonku a v nutri sme sedeli okolo teplej peci. @pusta a tiez nam davala nan husaciu mast a v lete na to zelenu aj papriku. To boli dobroty :-))
pusta
jarunka, teda nielen u mňa sa to spája so šťastnými spomienkami na detstvo cez prázdniny u starej mamy, ktorá bola ešte lepšia ako ten kus chleba. teší ma to
vladkaku
obed bol supeeer, vydarili sa, dal som tam ľanové semienka, muž bol vo vytŕžení, ;), veľká vďaka
michsamant
Ak to ma byt prava focaccia tak sol do cesta nejde. Osoli sa vrch placky, pokvapka olivovym olejom a prstami zlahka zatlaci do cesta.
pusta
michsamant, v názve netvrdím, že je pravá, verzií je mnoho, foccacia je recept možno starší,ako my všetci dohromady, ako vidíš, vykysloa je to tak aj u mnohých iných receptoch. každý Talian totiž bude tvrdiť ako Ty, že práve tá jeho verzia je tá pravá foccacia. ja sim našla tých predpisov naozaj veľa, túto som odskúšala a vložila,
michsamant
No vidis :) a to iste sa ti snazili vysvetliti pri Solete. Tak som rada, ze si to pochopila v dobrom :)
marianne69
....tak som foccaciu pusta upiekla ,aj so susenymi kvasnicami,je vynikajuca,ja milujem olivovy olej,macala som si chlebik v nom,a zajedala olivkami,mozarelou a cerstvymi rajcinkami...takto mi to chutilo veeelmi...urcite upeciem i viackrat....vdaka:-)
pusta
michsamant, to je veľký omyl! To, čo je uvedené na Varecha.sk ako Tradičný židovský šolet - tradičný vonkoncom nie je. Mnou vložený Pravý husací židovský šolet ale pravý je, nie preto, že som ho vložila ja, ale preto, že sú splnené všetky podmieky slova pravý a slova tradičný, zatiaľ čo pri prvom recepte tieto podmienky splnené vôbec nie sú .Aby si to mohla pochopiť, musíš si sadnúť nad židovskú gastronomiu a poctivo si ju naštudovať aj so židovskou náboženskou filozofiou. Môžem zodpovedne prehlásiť, že to bolo pre mňa veľmi ťažké a nebolo to z jedného dňa na druhý, kým som tomu porozumela.
pusta
marianne, to ja dakujem a teší ma veľmi, že si si foccaciu užívala s chuťou gurmána. tiež dakujem za info
pusta
vladkaku, dakujem a som rada, že obed bol super
evusik
bože @pusta od jakej svetoznámej šéfkuchárky máš zase tie svoje grify.... len ty a ty a zase len ty... existuje vôbec niečo kde by si priznala, že aj druhý majú pravdu.... ty si to vždy prevrátiš tak ako sa to hodí tebe a prosím ťa začni si zapisovať čo kde píšeš, lebo ja tvoje výroky raz vydám ako vybrané spisy, aby každý videl ako si protirečíš a hovoríš len to čo sa ti akurát hodí...
pusta
ok, to je výrobné tajomstvo, ale je to tak, ako som to napísala. len ty evusik, povedz, prečo ťa to tak irrituje? ved už aj hlúpemu je jasné, že ak napíšem čokoľvek, to ťa vždy podráždi. len pre tvoje info, nedostatok vedomostí a skúseností nenahradíš útokom. To, čo ti vo vedomostiach chýba, treba doplniť poctivým štúdiom a praxou a vlastnou každodennou mravenčou prácou. záverom nie som povinná nikomu skladať účty, a tebe už vôbec nie. nie je ti to trapné pred ostatnými? keby si radšej vkladala dobré recepty, ktoré si aj uvarila a potom môžu byť aj tie spisy...
pusta
evusik, som tu len krátko, ale pozrela som si aspoň zbežne tebou vložené recepty a musím uz ať, že sú dobré - tak som to myslela v predchádzajúcej odpovedi pre teba, len to som chcela dodať.
pusta
hannah, súhlasím s tebou a ver mi, že ma to veľmi mrzí. naozaj neviem, na čo je to dobré, najbližšie také bez odpovede jednoducho vykliknem
huck
Moja svokra je talianka z oblasti Venetto (Benatky). Focacciu pripravuje casto. Ja by som nepovedala ze je to chlieb, skor by som ju porovnala s nasim osuchom, ktory babicka piekavala v murovanej peci pri peceni chleba - z chleboveho cesta.
pusta
luck, mne osobne to pripomína lángoše z chlebovégo cesta, ale to už je len vec názoru, Taliani samotní nie sú v tomto jednotní, ale historicky sa to k chlebu radí, a nájdeš to pod názvom chlieb aj podľa novodobej a súčasnej kategorizácie, to už je len na tebe, za čo to považuješ ty
veronika353
Když jsme byli poprvé v Kalábrii,chodili jsme do obchodu na chleba.Měli tam tuto foccaciu,ale nebyla kulatá, ale oválná. Bylo to celkem dobré,ale po rozkrojení to bylo vevnitř prázdné.Chlapci se divili, jaký je to chleba.
pusta
veronika353, nuž chlieb ako taký má svoju historiu, dlhú snád ako ľudstvo samo, má rozličné tvary, veľkosť, prípravu cesta, zloženie, pečenie, chuť, použitie,...najlepšie je to spracované a vysvetlené v niekoľkodielnom filmovom dokumente s názvom : "Chléb náš vezdejší" - jeden čas ho vysielali na TV stanici Spektrum. tiež je napísaných o tom veľa kníh, článkov a vysiela sa o tom aj v rozličných gastroblogoch od známych šéfkuchárov z celého sveta.
marika21
Útoky a napádanie nič neriešia. Akurát je dusno.
Riešme recepty. Nechytajme sa za slovíčka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia