Florentská torta Zuccotto

tutika - fotkatutika, 9. júna 2014
Florentská torta Zuccotto
Foto: tutika

Recept na túto zaujímavú a chutnú ľahkú tortu som objavila v časopise Dortománie. Kvôli alergii som vymenila pomarančovú kandizovanú kôru za citrónovú a upravila Zobraziť celý popisRecept na túto zaujímavú a chutnú ľahkú tortu som objavila v časopise Dortománie. Kvôli alergii som vymenila pomarančovú kandizovanú kôru za citrónovú a upravila som aj dávkovanie cukru, v pôvodnom recepte sa uvádzalo 380 g.

8
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

6 ks
180 g
120 g
1 PL
1 PL
60l ml
80 g
oriešková náplň:
400 g
70 g
1 ks
50 g
40 g
4 ks
čokoládová smotanová náplň:
300 g
70 g
2 ks
180 g




Postup

  1. 1

    Príprava cesta: nad parou vyšľaháme vajíčka s kryštáľovým cukrom, kým nezhustnú. Odstavíme a zašľaháme rozpustené maslo. Stierkou vmiešame múku s kukuričným škrobom a polovicu cesta vlejeme do malého plechu vystlaného papierom na pečenie. Do zvyšného cesta vmiešame preosiaté kakao. Pečieme 15-20 minút. Ak nemáme plechy malej veľkosti, jeden veľký vystelieme a predelíme napoly alobalom. Upečené pláty necháme vychladnúť.

  2. 2

    Guľatú misku s priemerom 20-22 cm vystelieme potravinovou fóliou. Okraje piškótových plátov orežeme a každý plát rozdelíme na tri rovnako široké pruhy. Z pruhov vyrežeme trojuholníky a striedavo /svetlý, tamavý/ poukladáme na dno misky. Vytvoríme" mozaiku". Pokropíme kávovým, alebo iným likérom.

  3. 3

    oriešková náplň: Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pomletými lieskovými orieškami a sekanou kandizovanou citrónovou kôrou. Želatinu necháme v troche vody nabobtnať, zohrejeme / nevaríme/ a vmiešame dve lyžice krému. Pridáme k ostatnému krému a vymiešame. Natrieme na piškótovú mozaiku. Malú guľatú misku obalíme v potravinárskej fólii a vtlačíme do krému / vytvorí sa priestor pre tmavý krém/. Dáme schladiť do chladničky / cca 20 minút/.

  4. 4

    čokoládová smotanová náplň: Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom. Nad parou rozpustíme čokoládu, do vlažnej čokolády primiešame nabobtnanú zohriatu želatínu a vyšľaháme s mascarpone. Hmotu natrieme do priehlbiny svetlej náplne, na povrch pokladieme zvyšné piškótové trojuholníky, po bokoch poukladáme okraje a dáme na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. Vyklopíme na tanier a podávame. Koláčik je možné uchovať v mrazničke, zachová si vláčnosť a chuť.

Diskusia k receptu

salinka
Jej, ostala som civieť na úvodné foto a rozmýšľam, ako si tú skladačku farebne polepila. Zaujímavé!
daguska
Urcite chutný,zaujímavo vyzerajúci dezert.Zas je co vyskúsat,lákavé.
alex37
zaujímavá skladačka :-) robievame s roládkami niečo podobné, ale tie lieskové oriešky ma zaujali :-) Pekné, inšpiratívne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia