Florentínky fotorecept

salinka - fotkasalinka, 11. decembra 2016
Florentínky (fotorecept)
Foto: salinka

Určite poznáte túto kalorickú dobrotu, ale presne tento recept, ktorý je bez múky, som na Vareche nenašla. Ponúkam vám verziu, ktorú som si doniesla Zobraziť celý popisUrčite poznáte túto kalorickú dobrotu, ale presne tento recept, ktorý je bez múky, som na Vareche nenašla. Ponúkam vám verziu, ktorú som si doniesla z Rakúska. Celý rok sa na ne teším:-)

10 minút
na 180 °C

Suroviny

75 g
125 g
80-100 g
75 g
200 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme všetko potrebné.

    Florentínky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme smotanu, maslo, cukor (ja dávam 80 g) a med. Za stáleho miešania na slabom ohni privedieme k varu. Miešame trpezlivo ďalej, až pokým masa nezačne mierne hustnúť. Približne 5 - 8 minút.

    Florentínky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na záver vsypeme mandľové lupienky, premiešame a chvíľu spolu povaríme. Môžete podľa svojej chuti pridať kandizované ovocie.

    Florentínky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pristúpime k pečeniu. Môžme zvoliť postup, ktorý som si obľúbila ja. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme masu a rovnomerne rozotrieme na plech. Alebo kladieme malou lyžičkou kôpky na plech ďalej od seba.

    Florentínky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 180 stupňov asi 10 minút. Treba to strážiť, aby vám neprihoreli kraje ako mne.

    Florentínky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení necháme chvíľu vychladnúť. Nie dlho, aby hmota nezačala tuhnúť. Ľubovolným vykrajovátkom (ja som použila priemer 4 cm), formujeme tvary. Necháme vychladnúť.

    Florentínky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým si necháme rozpustiť horkú čokoládu a florentínky z druhej strany ponatierame. Výbornú chuť!

    Florentínky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Já umřu, toto nerozchodíím! Krása nesmírná, mana mandlová! Jsi šikulka. Zajímavý postup - vykrajování. Jsi šikulka! Ani neloudím testovací vzoreček, bo vím, že by na mě nevyšlo, chjo.
luss44
niečo ako marokánky? Tie ľúbime, s kandiz.ovocím a orieškami, Tvoje vyzerajú podobne chutne.
salinka
@Haji ďakujem za pochvalu. Sú naozaj chutné, ale rozmaznávam sa s nimi len na Vianoce:-) Tak nestratia svoje čaro. Ja som skúšala aj ukladať kôpky na plech, ale horeli mi po obvode, tak sa s tým paprem takto. A keď ťa raz stretnem, napečiem ti ich, aj keď práve nebudú Vianoce:-)
@Luss , áno, ako marokánky, ale tieto sú bez múky. Kandizované ovocie sa určite môže primiešať:-)
kukulienka71
vieš, ako dlho sa na ne chystám? si šikulka, aspoň vidím tvoj postup:-) ja si ich predstavujem o máličko väčšie.
salinka
@Kukulienka , ďakujem. Ja som zvolila menší rozmer, lebo raz som si kúpila v Lidli, boli úžasne dobré, ale veľké ako koleso z voza. A tak, ked som ho zjedla, mala som pocit, ze budem musiet bežať cez tri chotáre, aby som to spálila:-) Ale trochu våčšie by mohli byť:-)
afataga
tak toto ja mozem, ked som bola mala, mavali ich u nas len v jednej cukrarni, boli vyborne, ale robit ich nebudem, lebo ako pises, kaloricka bomba
salinka
@Afataga veru kalorické. Po ich užití buď telocvik, alebo iné ľubovolné domáce cvičenia:-)
@Frezia ďakujem za hviezdice a nech chutí:-)
marikafil
Ja mám recept na "Florentínske rezy" z jednej kuchárskej knihy z roku 2005 od maďarských autorov. Je tam 66 receptov, viaceré som skúšala ale tieto rezy nám chutia najviac. Rozdiel oproti Tvojmu receptu je len v tom, že aby to boli rezy, najprv sa urobí klasické krehké cesto a na surové sa potom vyleje zmes, akú si použila aj Ty. Aby to bolo farebnejšie, tak používam ešte aj kandizované čerešne pokrájané nadrobno. Celé sa to upečie, kým vrch nie je krásne skaramelizovaný. Recept ešte hovorí, že pokrájané na tyčinky namáčať v čokoláde, ale to bolo už aj na naše sladké huby príliš. Ale dcéry konštatovali, že sa oplatilo tú knihu kúpiť aj keby som neopakovala žiadne iné recepty. Tá staršia teraz vyradila múku, tak skúsim túto Tvoju verziu...
salinka
@Marikafil , dakujem za komentar. Tie rezy musia byt vyborne a viem si ich predstavit trochu postrasene cokoladou. Ved by sme vela nezjedli;-) Ja som minuly rok robila tieto Florentinky, navrch som davala kanizovane ceresne, pekne to ukazalo. Ale v povodnom recepte neboli, tak som teraz zabudla. Vyskusaj a daj vediet:-)
@Cesminaz , vdaka za pochvalu. Mne tiez az tak kalorie neprekazaju, len sa na mna nesmu lepit:-)))))
tiginko
hmm, zaujímavý spôsob. Ja robievam kôpkované, s kandizovanou citrónovou a pomarančovou kôrou a čerešňami. Kedže sú bez múky, tak sa roztekajú a krátko po vybratí z rúry ich musím umravniť do slušného tvaru nožíkom. Jedna z mojich obľúbených vianočných sladkostí. Ešte ma len čakajú, budem nad tvojím spôsobom silno uvažovať @salinka
salinka
@Tiginko , vdaka za pristavenie. Aj ja som robievala kopky, tie sa mi vzdy rozplazili, nepacilo sa mi to. Tak som hladala iny sposob. Tento je tiez trochu babravy, ale nasla som este jeden: masu upecieme vcelku (ako mam), nechame chvilku vychladnut, potom pomocou druheho plechu otocime, dame prec papier na pecenie a hladku stranu potrieme cokoladovou polevou. Znova vychladnut a krajat na kocky. To by slo, nie?
tiginko
@Salinka (14.12.2016 18:03)

tie kocky napadli aj mňa pri pohľade na tvoj "celok". A toto s tým otočením vyzerá tiež na super nápad. Toto by už boli aké inovované florentínky! Zjednodušené postupy u mňa vždy víťazia, dám vedieť ako to dopadlo u nás. Dopečenia Salinka :-)
katka78
Sú utešené. Sebe robiť nebudem, ale ak by som mala v budúcnosti príležitosť pre viac ľudí čosi sladké a bezmúčne na dzobkanie priniesť, mohlo by to byť toto :-) Aj s tým vašim patentom :-)
salinka
@Katka , budem rada, ked vyskusas. Aj ked este nie je iste, ci sme to spravne "spatentovali" :-))
@Monty , veru chutia skvelo tieto karamelove lupienky:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia