Flódni fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 5. decembra 2012

Vianočný koláč,ktorého história siaha do Francúzska a Nemecka..je najúžasnejší a najznámejší koláč v židovskej maďarskej komunite, kde spojenie surovín maku,orechov,jabĺk,sušených sliviek,lekváru ,škorice,klinčekov a kóšer Zobraziť celý popisVianočný koláč,ktorého história siaha do Francúzska a Nemecka..je najúžasnejší a najznámejší koláč v židovskej maďarskej komunite, kde spojenie surovín maku,orechov,jabĺk,sušených sliviek,lekváru ,škorice,klinčekov a kóšer vína dáva tomuto koláču úžasnú chuť..najväčším próblémom je jeho krájanie, to vyžaduje ozajstné majstrovstvo...koláč je krehký a nie vždy sa podarí pekne pokrájať, ale jeho chuť zakryje aj tento nedostatok...

45 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
500 ml
250 g
100 g
2 ks
120 ml
štipka
Maková plnka:
230 g
z 1 pomaranča
2 PL
30 g
2 dl
Jablková plnka:
700 g
2 PL
1 PL
1 PL
1 PL
orechová plnka:
230 g
2 PL
2 PL
30 g
1 dl
4 PL
100 g




Postup

  1. 1

    príprava cesta: hladkú múku som preosiala, zmrvila som ju s maslom a pridala štipku soli, 2 žltka,práškový cukor a spolu s bielym vínom som vypracovala nelepivé cesto...cesto treba poriadne vypracovať...

    Flódni (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vypracocvané cesto som zabalila do fólie a uložila na 24 hod. do chladničky..

    Flódni (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po 24 hod. som cesto vybrala z chladničky a rozdelila som ho na 5 bochníkov...

    Flódni (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravila som si makovú plnku...do rajnice som dala 2 dl .bieleho vína, do neho som dala klinčeky a cukor a nechala som víno zovrieť...

    Flódni (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridala som mak,postrúhala pomarančovú kôru aj vytlačila šťavu a pridala som hrozienka...plnka má byť akurát, ani veľmi hustá, ani riedka...napokon som do plnky primiešala marhuľový lekvár..

    Flódni (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    jablková plnka...do rajnice som dala biele víno a vhodila som do neho hrozienka a pridala cukor...víno som nechala zovrieť.

    Flódni (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridala som pokrájané jablká na plátky, škoricu, med a mleté klinčeky..

    Flódni (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    orechovú plnku som urobila tak , ako makovú...nechala som zovrieť 2 dl. bieleho vína s hrozienkami, pridala cukor, napokon do hotovej plnky nastrúhala čokoládu...a zabudla som ju odfotiť...vyvaľkala som cesto na veľkosť plechu, prvú spodnú časť som nechala okraje, aby som zabránila vytekaniu plnky...ostatné cestá som vaľkala presne po okraj...rozložila som makovú plnku...

    Flódni (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na makovú plnku som rozvaľkala ďalšiu časť cesta a na to som uložila krásne voňavú jablkovú plnku..pod jablká som podsypala strúhanku..aj na vrch..

    Flódni (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    položila som ďalší vyvaľkaný plát cesta...a položila som na cesto orechovú plnku..

    Flódni (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    prikryla ďalším 4 plátom cesta...na orechovú plnku ide slivkový lekvár a pokrájaným sešenými slivkami...

    Flódni (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    vyvaľkala posledný plát cesta...uložila na slivky , potrela rozšľahaným vajcom a popichala vidličkou..

    Flódni (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Trúbu som nechala vyhriať na 170st. a koláč sa piekol 1 hodinu...upečený koláč..

    Flódni (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po vychladnutí, som koláč posypala práškovým cukrom...Flódni, je poézia výnimočných Vianočných chutí..pokiaľ si ho upečiete, prajem vám k nemu dobrú chuť...

    Flódni (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

marianna76
Izka, pekný koláčik , som sa potešila... Mám rada tradičné... ja som robila Penettone... dík
marijanka712
skutočne vypada famózne a tie chute a vôňa hovorí sama o sebe tie jablčka robiea to take mäkke a krehké viem si predstaviť tu dobrotu k tejto kávičke, ktorú práve pijem...... ukladam môže byť na tri krále že sa bude piecť u nás
pusta
iste je to veľmi dobré. mám tu recept na Flodni od židovskej šéfkuchárky a ten sa odlišuje. je náročnejší, od Marietty. krásny recept
3sandra3
nepoznám koláčik,,, no je krásny, a určite chutný :-) musím vyskúšať
tetrisss
Vyzera to uzasne, je urcite fantasticky. Na moju chut by bol prijatelnejsi, ako nas stedrak.
anina6
fakt zaujímavý koláčik, tými plnkami mi pripomína štedrák, ale cesto je iné a to víno môže byť zaujímavé v plnkách. ukladám, určite upečiem.
babkamt
@Izka ďalší z tvojich výborných koláčov. Už je v mojej kk. Kúsok by som rada ochutnala.
izabella929
@pusta , sú rôzne verzie tohto receptu...dá sa upiecť tiež v podobe torty...videla som všetky recepty z tejto Flódni kategŕie...sú aj poprehadzované plnky...ja to pečiem takto, lebo mňa tento recept najviac oslovil..) ďakujem pekne za komentár a link.-)
izabella929
ano máte pravdu , je to pracné...ale výborné...všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
miamia
vyzerá dokonalo, aj tie chute musia byť úžasné...
cupcake
Vidim, ze som nasla prave taky recept, aky potrebujem na sobotu. Ideme totiz na navstevu a mam priniest nejaky zakusok, dufam ze sa podari, ale rozhodne ho urobim, Vdaka za recept, je viac nez iste, ze takyto este nejedli. Napisem, ci mal uspech.
1ariana
Podobne sa pečie aj Štedrák, len miesto jablkovej plnky sa dáva tvarohová...ako vrchná plnka a na ňu dávam mriežku. Táto kombinácia plniek vyzerá tiež fantasticky. Teda ženy, Vy ste sa už ako rozpiekli, ja ešte ani neviem, čo budem piecť. Ste šikulky.
medovnicek
nesmierne ma zaujal, už aj je odložený na vyskúšanie, vďaka za recept, ja takéto milujem
gubics
My sme ho piekli dosť často, len s malou obmenou.Plnka bola maková, orechová a prostredná vrstva bola z kyslatého džemu napr. z ríbezlí. Makové a orechové plnky sa pripravovali bez vína, ale zato sa do nich dávalo trocha rumu.
Poznám aj ten recept s jablkami, asi ich upečiem teraz pred Vianocami, lebo sú veľmi dobré. Ďakujem, že si mi ich pripomenula.
dajanca
teda @izabella obdivujem tvoju svätú trpezlivosť... ja rada pečiem, ale vyberám si jednoduché recepty, do takýchto zložitostí sa nepúšťam :-) ale ochutnala by som rada, keby ma niekto ponúkal :-)
ebaka
Každé vianoce pečiem štedrák,ale tento rok bude zmena,upečiem Tvoj ...vyzerá zaujímavo,myslím chuťovo,dík za rcp
iva63
krásny koláčik-:) ja žasnem Izabelka aká si ty šikovná-:)
perla61
Ja tiež pekávam štedrák,ale tento rok určite upečiem tento.Ďakujem za rcp.
hannah22
uložený, skúsim ako obmenu za štedrák, aspon bude do čoho chodit.... :))
izabella929
Všetkým, čo ste mi písali komentáre, veľmi pekne ďakujem.-))je skutočne skvelý, ešte kúsok máme z neho, tak práve dojedám, ale dnes je lepší, ako bol včera...parádne chute....no čo povedať...chutný....)ak ho upečiete, napíšte mi o tej chuti...
vavan
na tento recept sa chystám už roky a ešte som sa k nemu nedostala
máš ho krásny
mesiar50
Nemam slov,s takouto recepturou sa stretavam prvy raz.Tolke dobroty si zmiesala do kopy urcite rozvoniaval cely byt .Tvoj kolacik je FANTASTIKUS
UKLADAM A VDAKA
izabella929
@mesiar50..ano , máš pravdu,v tomto Vianočnom koláčiku sa snúbia všetky úžasné chute v jeden ohromný celok..)voňalo to pri pečení prekrásne, ešte nikdy som nepoužila biele víno Rulandské v zákuskoch, ale toto bola bomba špica.-) dík za tvoj veľmi milý komentár.-)
petka33
vynikajúci koláčik, moja babka ho často robieva, neviem sa ho dojesť, akurát mi ho voláme Linzert
marianne
@izka tak som si tento kolac na dovolenke zamilovala,chodila som nan denne do Ostrihomu,ze som si povedala, ze ak pridem domov okamzite peciem,velela som,ze ho najdem u Teba....dva kusky mam este zabalene v chladnicke..az z Budapesti som ho vliekla,ale stal za to...:-)))
marianne
@pusta urcite dojde aj na tvoje flodni,tieto @izkine mam uz vytlacene,budeme mat Kysucky jarmok tento weekend mam ich v plane...nepochybujem,ze aj Tvoje su vyborne..nejedla som lepsie zerbo rezy ako v tvojom prevedeni...isla som okolo Gundel hotel,som si na teba spomenula:-) par fotiek som tam cvakla....
izabella929
@marianka...ve ľmi si ma potešila, že si ochutnala tento vynikajúci koláčik.-)robila som ho iba z polovičnej dávky, preto je iba 500g. múky..budem veľmi rada, keď ho sama upečieš a ochutnáš svoje dielo...veľmi držím palce, aby sa ti vydaril...)))v Budapešti otvorili novú reštiku jedna známa cukrárska rodina, ktorej úžasne chutné zákusky v sladkej aj slanej podobe som jedla na festivale..prababička mala v tom čase 90r. a už iba z kresla dávala príkazy svojej pravnučke, ako má pripraviť cesto...od nich som dostala recept na slaný cibuľový koláč, ktorý som dala na Varechu...je to niečo úžasne chutné a vrelo doporučujem...bola som vyľakaná, keď som videla to množstvo cibule, ktoré mali nakrájané do koláča a viac som sa bála o môj žlčník...no ale prekvapenie bolo veľké, nič tak výborné som v živote nejedla a tá cibuľa bola vynikajúca...toto je recept tejto rodiny a volám ho ,,,skvost,, piekli aj flódni a vtedy som ho tiež ochutnala prvý krát...je to židovská rodina, ale ja si ich vážim, akoby patrili k mojej rodine...úžasne slušní, príjemní a milí ľudia..)už iba posledná veta..maďari majú najlepšie zákusky a prosím, aby ste ma pre túto vetu neodsudzovali..@pusta ,ďakujem...a z celého srdca ďakujem aj tebe Marianka.-)
izabella929
@marika1976s...som rada, že sa ti recept páči...) ale jaká je to fajnotka...recept som dostala od priateľky z Rumunska, takže som nič nemenila a to víno tam zrejme právom patrí.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia