Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. februára 2013
Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG (fotorecept)
Foto: sracz

Ak sa mi chcete zavďačiť alebo odmeniť, touto dobrotou ste u mňa doma, na tej správnej adrese. A pridajte mi ku ním tú najobyčajnejšiu Zobraziť celý popisAk sa mi chcete zavďačiť alebo odmeniť, touto dobrotou ste u mňa doma, na tej správnej adrese. A pridajte mi ku ním tú najobyčajnejšiu fazuľovú polievku s „lečkami“ a zemiakovými lokšami a ja Vás budem velebiť vo veršoch. Kto mi ešte na záver podstrčí tucet palaciniek s rôznymi plnkami je už môj priamy najbližší nadriadený. Semitamky (po vihodňarski hevitamki) som bol lenivý vymiesiť, tak sme sa uspokojili s variantom LG (Lenivý Gazdiniak)! Sľubujem, že sa polepším a časom na Varecha.sk pridám!

2÷4
porcie
3÷7 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g (menšia)
5÷6 PL
podľa potreby
5÷6 PL (čerstvé)
250 g (fliačky, lečky, hevitamky, ., semitamky, široké rezance, slíže)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    išlo sa na „čas“ preto tentoraz bez pravidelného nástupu potrebných surovín; hlávku kapusty (~ 1 500 g) postrúhať do hlbšieho hrnca, podľa chuti osoliť, oMČK_ovať a zaliať olivovým olejom (slnečnicový, či kukuričný kapuste tiež neublížia); zdroj energie nastaviť na ½, premiešať a za občasnej kontroly s premiešaním, opražiť na okrovú farbu s „mňamkovou“ konzistenciou

    Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    než sa tak stane, postaviť na ďalšiu platňu veľký hrniec s osolenou vodou (3 PL), v ktorej vyvaríme cestoviny (ja som mal 6 vaječné Kuk & Fuk z Malej Idy pri Košiciach); v ľavej polovici obrázku vidieť farbu optimálne udusenej kapusty

    Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom v tretej malej miske (pozri hornú časť záberu) prepražíme asi 69 g masla na následné zaliatie vyvarených cestovín

    Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    hotové, akurátne prepražené maslo; pozor – neprepražiť na čierno, budeme obedovať s dámou!!!

    Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a ešte niečo, nezabudnúť skontrolovať vyváranie cestovín, tieto sa nevyvárali dlhšie ako tri minúty

    Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    scediť do sitka, oklepať ho o okraj hrnca, nepreplachovať – nepremývať – okamžite nimi zasypať podusenú kapustu a poliať jemne prepraženým maslom; 6÷7 PL vyvarených cestovín „vytrieť“ misku po masle

    Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    finito - alea alta est – ide sa papať!!! Také ich rada jedla aj babička lady Ann, dnes moja najvzácejšia a najsamlepšejšia ½, moja mamka ich ľúbila ešte posypané kryštálovým cukrom, otec si pridal, už na tanieri, viac čerstvo MČK, brat Imi s práškovým cukrom, iba ja som bol „vidumanec“ výmyselník; kapusta sa kvôli mne dusila bez MČK, až bola hotová, tak sa mi z nej moja dávka odobrala a zvyšok sa krátko dodusil MČK; ja som si miešal „hev i tam_ky“ až na tanieri. Ale už som sa „porodinil“ ! Obľúbil som si MČK, zvlášť čerstvo mleté, aj červenú cibuľu a na zelerové stonky nedám dopustiť! Tie by som bol schopný variť aj v krupičnej kaši -:))) !!!

    Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prajem dobrú chuť „sebe aj mne“ a prikladám niečo aj pre dobrú náladu

    Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

nadia56
@Sracz , tak toto jedlo mi naposledy uvarila moja babicka a to som bola velmi mala, ta kapusta mala vybornu chut, teraz si ho uz musim uvarit sama, podla tvojho receptu, aka som rada, ze som ho tu nasla, dakujem a posielam pozdravy z Ontaria do Iowy:-)
violetacamorova
Presne tak @Sracz zvysky masla treba vytriet uvarenymi cestovinami a dokonca ja tie jedla jedavam z tejto nadobky po vyskvaremi ci uz masla, alebo slaniny na halusky, ani mi nechutia naservirovane na tanieri. Klasika na 1********
anina6
No východniar sa pozná hneď, u nás tvoje hevitamky voláme "pocisky", ja si ich väčšinou nahnetiem doma, rozvaľkám a z cesta krájam také trojuholníčky čiže hevitam, hevitam a máme pocisky. samozrejme, že využívam aj variantu LG, ked nemám čas sa zaoberať cestom, robím presne podľa tvojho postupu. tak díky za pripomenutie. maj še šumne.
medulienka122
takéto fliačky sme mali v pondelok, a presne aj ja mám rada KUK-FUK, sú fakt dobré! Ja kapustu solím až tesne ku konci, keď chcem, aby pustila šťavu. Najprv ich len tak na sucho pražím bez miešania, schválne, aby sa pripiekli, a potom ich prelejem s vyškvarenou masťou zo slaninky. Ak nebudem mať doma slaninu,popražím maslo. A ako sa k vám do Iowy dostal KUK-FUK? Ta to bars fajne, šak Feri:-)
izabella929
@sracz.. ,,,.kápostás cvekedli,tészta,,to je to, čo sa tu u nás dosť často varí a nie iba ako samostatné jedlo, ale možno tomu neuveríš, ale sa podáva, ako príloha k pečenému, zapekanému mäsu a to tak, že kapustové šiflíky, fliačky sú ako základ na tanieri a na vrch ide mäso a okolo ešte aj príloha, napríklad opekané zemiaky,alebo malé lyžicové haruľky...skvelý kuchár a hlavne, ten preslov k tomu, nemá chybu.-)))
evanaaa
Práve som si odložila malú tvrdú hlávku kapusty na toto jedlo, ktoré nám mama robievala naslano, len brat chcel sladké. Ale v každom prípade tú kapustu podusila na troche karamelu, aj keď bola slaná verzia, soľ, korenie.....dobrotka, musím si spraviť čím skôr.
sracz
Hi in Ontario, milá @nadia56 – budem rád, keď si pochutnáte aj na tomto jednoduchom, ale našom slovenskom domácom recepte!!!
sracz
Svätá Pravda, milá @violetacamorova – klasika je klasika a domáce zvyky sú posvätné! To platí aj pre jedenie z malej “lábošky” – tak jedla moja mamka a tak jem aj ja!!!

1x minko
sracz
Dzekujem ci šumňe za pozdraveňe dzivečko - @anina6 – pocisky (i) tiš ňe plane meno. Hlavna vec, že u Vašim domašňim stoľe šmakuju!
sracz
Sevas na vihodze @janikbj – vidíš, aké jednoduché jedlo a koľko pomenovaní na Slovensku? – Fliačky, ľečky, hevitam_ki, semitam_ki, pocisky, ciky-caky, cvekedli, slíže či jednoducho rezance, (kto vie iné pomenovanie, prosím pripíšte mi ďalší koment s ním), vždy však vynikajúce pochutnanie s vôňou domova – od Dunaja k Tatrám, …! Hej a v Bardejove, na Hornom Šariši, je taktiež super kuchyňa so super rcp! Iba ich zverejniť a vyskúšať! He-he, prihriate na večeru!!! Verím, že s “oškrabinkami” je to lahôdka, ale keď u nás nikdy nezvýši!!!
1x minko
sracz
Veď práve, že čerstvo postrúhaná a posolená kapusta “pustí” šťavu milá @medulienka – všetečnica –na sucho prepražená, už nemá z čoho! Ďakujem za milé slová! Cestoviny Kuk&Fuk u nás v Iowe nedostať, ja som si ich objednal (všetkých 15 druhov) a Ing. Juraj Papinčák mi ich ochotne poslal (zaplatil som cez Interbanking) priamo z výroby na adrese: Firma KUK&FUK –združenie, Bukovecká 263/26, 044 20 Malá Ida (tel.: 055/6970010 – E-mail: pelist@kukfuk.sk ). Odvolaj sa na Doc. Blaška a dohovor sa s ním, upozorni ho však na dôkladné zabalenie! Ochotne obslúžia každého, na celom svete, kto má záujem!
sracz
Veľmi si ma potešila milá @izabella929 – svojim komentíkom a zároveň prekvapila iným variantom využitia “a káposztás cvedli” – určite oprobujem, mám rád zvláštnosti! Ďakujem a veľmi sa teším na ďalšie varenie!

sracz
Ďakujem @pacik – šikovný improvizátor – aj s využitím zvyšku kapusty! Dobre po chuti u Vás doma!

sracz
Karamel v kombinácii s kapustou – aj s červenou – používam často milá @evanaaa – ale v hevitamkách ešte nie! Tak prečo nie?! Človek sa učí do smrti a aj tak do hrobu ide – ehmmm – nevzdelaný! -:))) Ďakujem a Ty neváhaj, rýchlo navar a pošmakuj si!
izabella929
@sracz. ked´ budeš mať záujem o podobný recept, napíšem ho.-))ďakujem a aj ja sa teším na ďalšie tvoje recepty,.)
marijanna
Mnami toto by som sebe dala. Mama furt robila pulny vandlik. Ja tis robim sem tam,ale mamine su lepse. Hmmm ;) vyskusam i tote tvoje ;) sikovny parobok ;))
marienka44
@Sracz , fajne , domace jedlo. Ja si robim sama fliacky, este som z kupovanych nerobila.
Najprv rozprazim do sklovita cibulu, tu posypem kryst. cukrom, necham skaramelizovat a tak pridam pokrajanu kapustu. Ale v podstate je to jedno.
Si dobry kuchar a este lepsi zabavac. :-)
marta09
Jáj ta to u nás še volajú kľinky, jooooj ta to ten Sracz zna co fajne, až tu čujem totu pachotu, a i u nás dakedy funguje toto LG
douglas
Ahoj @sracz - dnes som varila podla Teba a jedlo malo velky uspech...Vdaka za inspiraciu. Totizto v taske, v aute, sme zabudli hlavku kapusty...piekla som aj rolku z morcacich prs plnenu kapiou, cappari a kozim syrom (ale ta dostala kosom ;). 5X★ plus som Tvoj fan!
amelie
môžeme k mäsu, aj bez mäsa:-) a môj muž si ich ešte bohato posype práškovým cukrom:-)
1x minko
andynko
čo to znamená oMČK_ovať?
Sracz, 67 ročný muž, Des Moines, Iowa, USA, recept pridal: 1. februára 2013




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia