Fľakatá bublanina s čerstvými jahodami (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Kompromis- jeden chce kakaový koláč, druhý s jahodami, tak som upiekla dvojfarebnú
bublaninu s čerstvými jahodami a časť bielej múky som nahradila múkou ovsennou a
múkou hladkou ražnou celozrnnou. Bála som sa, že koláč bude suchý a hutný, ale obavy
boli zbytočné. Bublanina je vláčna a šťavnatá.
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Namiesto 300 g čistej polohrubej múky som použila 50g múky ovsennej, 150 g ražnej celozrnnej múky hladkej a 100g polohrubej múky.
- Bielky vyšľaháme zo štipkou soli na tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor s vanilkovým cukrom.
- Pridáme žĺtka a dobre prešľaháme.
- Všľaháme olej a vodu.
- Na sitku umyjeme jahody aj s lístkami a necháme stiecť. Očistíme ich od lístkov a pokrájame na štvrtinky.
- Plech- 29x38cm vymažeme a vysypeme múkou.
- Preosiate múky zmiešame spolu a pridáme k nim PDP. Vmiešame na malých otáčkach do pripraveného cesta. Cesto sa mi zdalo dosť husté- bolo to inými múkami, tak som pridala asi 0,5 dcl vlažnej vody.
- Polovicu cesta vylejeme na pripravený plech.
- Do druhej polovice vmiešame preosiate kakao.
- Lyžicou dávame kôpky tmavého cesta na bledé cesto.
- Poukladáme jahody, bolo ich asi cca 500 g.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na približne 20 minút, keď sa oddeľuje cesto od plechu a špáradlo v strede je suché, koláč je hotový. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.